Mikä ihmeen misellivesi?

Tarina lähtee siitä, kun sain ranskalaismerkki Cattier Parisin maahantuojalla käydessäni heiltä merkin misellivettä. Olen aiemmin testaillut misellivesiä vain sen verran, että olen saanut jonkinmoisen hajun siitä, mitä ne tekevät. Misellivesi on siis trendikäs ranskalainen keksintö ihon- ja meikinpuhdistukseen ja oiva apuväline kiireiselle ja etenkin laiskalle ihonpuhdistajalle.

Mutta eihän tällainen epämääräinen selitys meikä-labranörtille riittänyt. Ja nyt kun misellivedet alkavat toden teolla kotiutumaan ammattimeikkaajien tarvikelaatikoista myös tavallisen kuluttajan kylppäriin, on aika ottaa asiasta tarkemmin selvää.

Hehkutetun miselliveden puhutaan poistavan meikin lisäksi iholle kertyneet saasteet ja pölyt. Ja liuottavan pois jopa vedenkestävän ripsarin. Kaikki tämä hoituu ihoa vaurioittamatta tai kuivattamatta ja nestemäisen taikatuotteen kerrotaankin sopivan erityisesti herkkäihoisille. Toisin kuin monet muut putsarit, misellivedessä ei ole yhtään saippua, eikä sitä kuulu huuhdella iholta pois. Misellivettä käytetään oikeastaan kasvoveden tapaan: kasvot käydään läpi misellivedellä kostutetun vanulapun kanssa uudelleen niin monta kertaa, että vanulappu on aivan puhdas.

Palatkaamme siis kemia perusteisiin yläasteelle (haha ja kuvistunneille). Mikä ihme on tämä miselli ja miten se liittyy ihon puhdistamiseen?

Tensidit eli pinta-aktiiviset aineet ovat puhdistusaineista tuttuja kemiallisia yhdisteitä ja ne muodostuvat kahdesta osasta; hydrofobisesta eli vettä kaihtavasta sekä hydrofiilisestä eli vesihakuisesta päästä. Vedessä tensidit hakeutuvat ja liittyvät yhteen niin, että ne muodostavat pallomaisia rakenteita = misellejä. Miselliveden nimi tuleekin näistä pikkuisista lipidimolekyylirakenteista. Ilmiselvää, eikö?

Misellien sisäpuolella lymyilevät lipidien hydrofobiset ja ulkopuolella hydrofiiliset päät. Rakenteensa ansiosta pikkuiset misellit ovatkin hyviä takertumaan hydrofobiseen likaan ja viemään sen mukanaan pois iholta. Ja tästä päästäänkin kasvojen puhdistukseen.

Vesi ja rasva eivät sekoitu. Siksi kasvojen peseminen pelkällä vedellä ei tuota kummoisempaa tulosta. Öljyjä sisältävät meikit ja omien talirauhasten tuotokset jäävät iholle kuin mitään puhdistusta ei olisi tapahtunutkaan. Tässä vaiheessa apuun tulevat ystävämme misellit, joiden hydrofobiset (vesipakoiset) osat kuitenkin takertuvat ympärillä olevaan rasvaan ja epäpuhtauksiin imaisten ne kiinni vanulapun pintaan. Tämän tapahtuman voit tsekata tuosta havainnollistavasta piirustuksestani ;D

Herääkin kysymys (ja paniikki) siitä, miten me olemme saaneet kasvomme puhtaiksi tähän asti? No periaatteessa samalla tekniikalla. Myös saippuan karboksyylihapot muodostavat nimittäin näitä misellejä. Perinteisistä saippuoista eroten, misellivedet ovat erittäin laimeita ja sisältävät erilaisia tensidejä, jolloin ne voidaankin jättää iholle puhdistuksen jälkeen ilman ihon ärsyyntymistä.

Täten olen vakuutettu. Muutamat blogin kautta saamani misellivedet tulevatkin käyttöön tältä istumalta. Garnier on odotellut laatikossa jo jonkin aikaa ja etenkin tämä Cattier Parisin luonnonmukainen versio kiinnostaa. Se sisältää nimittäin ruusuvettä, manteliöljyä ja aloe veraa, ahh :)

Uutta tietoa vai tuttua kauraa? Vai kenties ”I really don’t care”.

Lisää juttua aiheesta: Labmuffin.com ja Vogue.co.uk.SEURAA / FOLLOW: BLOGLOVIN’ / FACEBOOK / Feedly / INSTAGRAM

Kauneus Iho Meikki Testit
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.