Minä olen nainen

NUDE

Päätin monen muun bloggaajan kanssa lähteä mukaan Mungolifen Annan ideoimaan naistenpäivän tempaukseen. Haluni olla mukana kumpusi muutaman kuukauden takaiselta yliopiston luennolta, jossa käsiteltiin naisen asemaa tiedeyhteisössä. Se sai vereni kiehumaan.

Vaikka iso osa Suomen yliopistojen tutkijoista on naisia, tiedeyhteisössä ei suinkaan vallitse tasa-arvo. Se, julkaistaanko sinun tutkimuksesi, saattaa olla kiinni siitä, oletko joskus torjunut tärkeän professorin lähentely-yritykset. Säärien vilkuttelulla taas saattaa saada artikkelinsa vaikka Nature-lehteen, näin kärjistettynä. Ja se, että sinut yleensäkin otetaan vakavasti tutkijana, voi olla kovan työn ja tuskan takana. Liian tarmokkaita ja fiksuja naisia pelätään ja liian kilttejä naisia taas pompotellaan. Yritä tässä nyt sitten olla naistutkija.

Minä aion olla kaikkea tätä naurettavuutta vastaa, ja olenkin siis ilmeisesti feministi. Ja olen myös se kuuluisa "nainen, joka ei osaa tehdä ruokaa". Vieroksun yleensäkin kaikkia rooleja, jotka on jaoteltu miesten ja naisten välille. Meidän kodissa vallitsee tasa-arvo ja valinnanvapaus. Kukin tekee sitä, mistä tykkää. Minä kokoan huonekalut, vaihdan itse palaneet lamput, ja jos meillä olisi auto, vaihtaisin luultavasti ne valojen polttimotkin. Ja ajoin kesätöissä trukkia, kun pojat eivät osanneet (hah!). Olli taas tekee ruuan (tietysti mun kömpelöllä avustuksella), korjaa tietokoneet ja asentaa polkupyörien renkaat. Siivous menee millilleen tasan.

Minulle on tärkeää, että kykenen myös olemaan itsenäinen. "Minähän en miehiä tarvitse", tapaan aina sanoa, mutta onhan se kiva, että sellainen tosta viereltä löytyy ;) Kiitos siis äidille ja edesmenneelle isälle, jotka tekivät minusta vahvatahtoisen naisen, joka uskaltaa laittaa tiedemiehille kapuloita rattaisiin.

Tällä tempauksella on tarkoitus lisätä tietoisuutta väkivaltaa kokeneita naisia auttavan Naisten Linjan toiminnasta. Naisten Linja on valtakunnallinen neuvonta- ja tukipuhelin väkivaltaa tai sen uhkaa kokeneille naisille ja tytöille sekä heidän läheisilleen. Palvelut ovat maksuttomia, anonyymeja ja luottamuksellisia. Naisten Linja on auki maanantaista perjantaihin klo 16-20, numero on 0800 02400. Yhteyttä voi ottaa myös verkkopalvelu Naisten Netin kautta.

Jotta Naisten Linja voisi toimia myös viikonloppuisin, se aloittaa tänään ennätyksellisen suuren vapaaehtoisrekrytoinnin. Pääkaupunkiseudun alueelta etsitään noin 60:tä uutta vapaaehtoista naista päivystäjiksi. Jos olet kiinnostunut vapaaehtoistyöstä, lue lisätietoa täältä. Naisten Linjaa voi tukea myös rahallisesti tilille FI76 8000 1710 1157 01, viitteellä 1067.

Muiden bloggaajien artikkeleita naisena olemisesta: Mademoiselle Pigalle, Strictly Style, More To Love, Mona's Daily Style, Yummy by Jenni Ukkonen, Alexa Dagmar, Avec Sofié, Go 4 it vol. 2  ja lisää on luvassa :)

Ensimmäinen kuva täältä, missä muuten juttu samaisesta aiheesta. Toinen kuva on eläinanatomian kurssilta. Säästääkseni teitä ällötykseltä, blurrasin osan kuvasta.

Kommentit

Sonia (Ei varmistettu) http://girlwithoutapearlearring.blogspot.fi

Häiritsevää, kun en löydä lakisääteisiä rahankeräyksen yhteydessä mainittavia tietoja (mm. keräysluvan numero, voimassaoloaika, keräysalue jne) mistään. Ei niitä tässä sinun postauksessa tarvitsisi olla, koska vinkkaat vain toisten keräyksestä, mutta keräyksen järjestäjän pitäisi ne lahjoituspyynnön yhteydessä mainita.

Tai jos keräyslupaa ei tarvitse olla, mäkin haluan tietää miksei, koska meidän köyhä löytöeläinkotimmekin joutuu maksamaan keräyslupamaksua.

Nimim. pilkunviilaajajuristiwannabe

Erika Naakka
NUDE

Naisten Linjalla on oikeus ottaa lahjoituksia vastaan, koska he eivät itse niitä pyydä. Me bloggaajat hoidamme sen osan :)

Alexa kirjoittikin omaan postaukseen tästä asiasta: http://www.alexadagmar.com/2013/03/mina-olen-nainen.html

Sonia (Ei varmistettu) http://girlwithoutapearlearring.blogspot.com

http://www.effi.org/blog/kai-2009-02-19.html Sisäasiainministeriön ja poliisin kanta on tai ainakin oli tuo. Siksi tulkitsen sivuilta löytyvän

"Lahjoita

Naisten Linja Suomessa ry ottaa vastaan lahjoituksia ja testamentteja. Mikäli olet kiinnostunut tukemaan rahallisesti naisiin kohdistuvan väkivallan vastaista toimintaa, ota yhteyttä Naisten Linjan toimistoon! Lahjoitukset voi tehdä myös suoraan tilille Sampopankki 800017-10115701."

rahankeräyksenä. Siinä mielestäni pyydetään lahjoittamaan samaan tapaan kuin Effin esimerkissä "Yhdistys voi ottaa vastaan lahjoituksia toimintansa tukemiseksi. Lahjoituksen voi maksaa yhdistyksen tilille X käyttäen viitenumeroa Y."

Pengonpa lisää noita juttuja ja KHO:n tuomioita tuossa kun ehdin, voi olla että asiaa on linjattu uudestaan.

Sonia (Ei varmistettu) http://girlwithoutapearlearring.blogspot.com

Täytyy tosiaan tutkia. Jos imperatiivimuoto "Lahjoita" otsikkona ei ole aktiivista yleisöön vetoamista lahjoitusten toivossa niin lain tulkinta viedään kyllä äärirajoilleen mielestäni. Mikä sitten olisi lahjoitusten pyytämistä nettisivuilla, jos ei tuo?

En sano tosiaan mitään varmaa vielä, Effin juttu on useamman vuoden takaa enkä ole perehtynyt kunnolla oikeuskäytäntöön.

Alexa (Ei varmistettu) http://www.alexadagmar.com

Ihana banneri! xx

Erika Naakka
NUDE

Kiitos, vasta vähän aikaa sitten sen vaihdoin :)

Vani (Ei varmistettu)

Täytyy kyllä sanoa että olen kanssasi eri mieltä siitä, mitä kirjoitit naistutkijoista ja tasa-arvosta. Opiskelen samaa alaa kuin sinä ja olen nainen. Lähtökohtaisesti olen törmännyt todella fiksuihin (mies)proffessoreihin niin suomessa kuin ulkomaillakin, enkä ole havainnut minkäänlaista vähättelyä tai epätasa-arvoa kohdistuvan naisiin. Toki on mahdollista että sitä esiintyy, mutta on mielestäni hyvin harvinaista. Proffessorit ja muut ylemmän tahon vaikuttajat ovat yleensä todella motivoituneita omaan alaansa ja myös hyvin älykkäitä ihmisiä, muuten he eivät olisi päässeet niin pitkälle omalla urallaan. Minusta tämä korelloi heidän käyttäytymiseensä. Uskallan myös väittää, että mikään säären heiluttelu ei auta siinä vaiheessa, kun siinä omassa tutkimuksessa mättää jokin. Huonoa tai vajanaista tutkimusta ei vaan julkaista. Tosiaan opiskelemme naisvaltaista alaa ja mielestäni "törmäämisiä" tulee useammin toisten naisten kanssa.

Mielestäni meillä naisilla on tällä alalla todella hyvät mahdollisuudet edetä urallamme siinä missä miehilläkin! Tässä oma mielipiteeni :)

Ellu (Ei varmistettu) http://fit-fever.blogspot.com

Hyvin kirjoitettu Ere! Ja vastauksena Vanille: Biologia on ehkä Suomessa naisvaltainen, mutta mitä nyt maailmaa on nähnyt ja ihmisiä on tavannut niin kyllä se aika miesvaltainen ala on. Ja jos luennoilla professori on kertonut omista ongelmistaan tiedealalla, tuskin sitä voi vähättelyksi kutsua. Uskon että "korkeammissa" piireissä naisena oleminen voi olla vaikeaa. En minäkään ole kokenut varsinaista syrjintää sukupuoleni takia täällä Suomessa ja kotiyliopistossa.

Ellu (Ei varmistettu) http://fit-fever.blogspot.com

siis piti sanomani: "tuskin sitä voi liioitteluksi sanoa."Ei vähättelyksi :D

kaura (Ei varmistettu)

Mun on pakko kommentoida tohon, että jalkaa vilauttelemalla voi julkaista Naturessa. Ne Nature editorit jne eivät ole ihan Suomesta...

Erika Naakka
NUDE

No enköhän mä sen bilsan opiskelijana tiedä ;) Ja niinkuin tekstissä lukee, juttu on tosi kärjistetty. Henkilö, joka tämän luennon meille piti, on kuitenkin toiminut akatemiaprofessorina ja joka on myös Professoriliiton vuoden professoriksi valitsema fotosynteesitutkija, joka on kierrellyt maailmaa koko tutkijauransa ajan ja luultavasti tietää mistä puhuu ;)

Tässä nyt vielä yksi juttu, jossa häntä on haastateltu. Siinäkin hän mainitsee naisten huonommat etenemismahdollisuudet tieteen alalla: http://www.acatiimi.fi/1_2013/01_13_11.php

Kommentoi