Mistä ihon kuivuus johtuu?

NUDE

Olen kärsinyt tänä talvena oikein erityisen kuivasta ihosta. Normaalisti talvi-ihoni on kuivahko, mutta yöllisellä öljyhoidolla saan pidettyä tilanteen hallinnassa. Tänä vuonna tilanne on toinen ja vaikka käytän kaikkia mahdollisia öljyjä, seerumeita, voiteita ja geelejä, iho muuttuu välillä jopa kutiavan kuivaksi.

Törmäsinkin juuri sopivasti Dermosilin nettikaupan, Dermoshopin mielenkiintoiseen artikkeliin. Siinä selvitetään juurta jaksain se, mistä ihon kuivuus talvisin johtuu. Kuiva iho nimittäin näkyy ja tuntuu. Itselläni iho on karhea ja sääret saattavat joutua äkillisen kutinakohtauksen kouriin. Terveyskirjaston jutun mukaan kutina johtuu kuivassa ihossa olevasta lievästä tulehduksesta.

Kuivasta ihosta kärsii pohjoismaissa artikkelin mukaan jopa 30-40 prosenttia ihmisistä. Syntipukiksi joutuu ihoa kuivattava talvi-ilma, mutta myös perimä vaikuttaa.

Ihossa on veden haihtumista estävä kuolleiden ihosolujen väleissä oleva rasvakerros. Rasvakerros taas muodostuu ihosolujen valmistamista keramideista, jotka ovat tietynlaisia lipidimolekyylejä, sekä kolesterolista ja rasvahapoista. Perimä ottaa osansa tässä kohtaa, sillä geenit ohjaavat keramidien tuotantoa. Jos keramideja ei muodostu tarpeeksi, ihon syvemmistäkin kerroksista pääsee haihtumaan liikaa kosteutta. Tiede-lehden jutun mukaan vanhuksilla kuiva iho johtuu keramidivarastojen hupenemisesta.

Toisin kun usein ajatellaan, vesi ei sinänsä ole kuivan ihon vihollinen ja esimerkiksi suihkukäyntejä ei tarvitse vähentää kuivan ihon takia. Keramidit eivät nimittäin liukene veteen eikä tavallisiin pesuaineisiin. Jutussa kliinisen allergologian dosentti Timo Vanto kumoaa myös vesiväitteen ja kertoo, että pitkä suihku, kylpeminen ja uinti ovat jopa varteenotettavia keinoja palauttaa ihon vesipitoisuus normaalitasolle. Vesi vain pitää muistaa sitoa iholle sopivalla perus- tai kosteusvoiteella heti vedessä olon jälkeen.

Terveyskirjasto listasi aineet, joilla veden saa sidottua ihoon suihkun ja kylpemisen jälkeen: Vettä sitovia aineita perusvoiteissa ovat glyseroli, propyleeniglykoli, butyleeniglykoli, pentyleeniglykoli, urea eli karbamidi sekä pitkäketjuiset sokeriyhdisteet, esim. hyaluronihappo. Joissakin voiteissa on mukana keramideja, joiden on todettu korvaavan ihon keramidivajetta.

Missä vaiheessa ihoa sitten voi sanoa atooppiseksi? Terveyskirjaston mukaan joka viidennellä keramidien tuotanto on geenivirheen takia erittäin vähäistä tai niiden hajoaminen on kiihtunyt ja näissä tapauksissa puhutaan atopiasta. Kun perusvoide ei enää riitä, Vanto kehottaakin kääntymään lääkärin puoleen.

Uusi juttu minulle oli se, että auringon ultraviolettisäteily lisää keramidien muodostumista ihossa. Nyt vasta tajusin, miksi aikoinaan reissasimme äitini psoriasiksen takia kerran vuodessa etelään! Tosin tässä kohdassa törmään siihen iänikuiseen dilemmaan: välttääkö aurinkoa kokonaan ihosyöpäriskin ja ihon vanhenemisen takia vai nauttiako auringosta ihon kosteustasapainon ja D-vitamiinin saannin parantamiseksi. Tiede-lehden mukaan parikymmentä minuuttia kolme kertaa viikossa on tarpeeksi D-vitamiinin tuotannolle, joten jokapäiväinen kärtsääminen on joka tapauksessa täysin turhaa.

Runsaalla veden juomisella ei ole tutkittua näyttöä kuivan ihon hoidossa. Ruokavalion vaikutuksia tutkitaan paljon ja on mahdollista, että länsimainen ruokavalio voi lisätä atooppisen ihottuman riskiä. Joka tapauksessa, kosteusvoiteilla on se tärkein rooli kuivan ihon hoidossa, joten kasasin yhteen muutaman tuotteen, joissa on noita vettä sitovia ainesosia. Omat suosikkini ovat ehdottomasti Lumenet, V10 Plussat ja tuo Lieracin seerumi. Jos muuten kiinnostuit V10 Plussasta, saat verkkokaupasta -20% alennuksen koodilla NUDE vielä tämän päivän ajan :)

Onko siellä muita korppuihon kanssa taistelevia? Mitkä tuotteet olet havainnut hyviksi?

Kommentit

Nellla (Ei varmistettu)

Onko tämä sovellettavissa myös päänahkaan? Mulla on päänahka muun ihon lisäksi ihan räjähtänyt käsiin kuivuudellaan tänä talvena ja en oikein tiedä enää millä sitä ohjata, kun kaikenlaiset herkän ihon shampoot on jo kokeiltu.

Erika Naakka
NUDE

No nämä tuotteet voivat olla vähän huonoja päänahassa, paitsi ehkä tuota Ceralania voi kokeilla vaikka ennen hiusten pesua. Minun päänahkani rauhoittaa hyvin System 4 Oil Cure Hair Mask (http://www.lily.fi/blogit/nude/elamaa-seborrooisen-ihottuman-kanssa) Onko päänahka kutiava vai vain kuiva?

Katja Mäkelä
Onnellinen keho

Myls mun päänahan pelastus oli System 4-sarjan tuotteet. Loppui se iänikuinen kutina :) 

 

 

Nella_ (Ei varmistettu)

Luinkin itseasiassa tuon postauksen jokin aika takaperin ja oma ihotautilääkärini syytti atooppista ihotyyppiä, joka kutiaa, ärtyy, kuumottaa ja punottaa. Hiuksiakin on tiputellut tavallista enemmän. Pitäisi kenties laittaa tuo naamio kokeiluun, jos auttaisi. Päänahan ongelmat ovat kyllä kokonaisvaltaisia kiusankappaleita. :(

Erika Naakka
NUDE

Eikö lääkäri sitten antanut hyviä tuotevinkkejä? Tosi mälsää :/ Mutta ehkä jos menet apteekkiin, siellä osataan sinua auttaa :)

tiiaset (Ei varmistettu)

Kiitos hyvästä postauksesta! Itse kärsin talvikuivasta ihosta ja syynä on varmastikin kesään verraten vähempi altistuminen auringonvalolle. Perimässäni kulkee myös atopiaa, joten liekö oma keramidikerroskin keskivertoa ohuempi. Ureapohjainen rasva on toiminut hyvin kuuriluontoisena. Kuitenkin etsin aina vaan uutta ja itselle toimivaa päivittäistä kasvovoidetta. Etsintä on uskoakseni loputon urakka. Puuh!

Erika Naakka
NUDE

Voih, toivottavassti löytäisit jonkun superhyvän luottotuotteen!

tiiax (Ei varmistettu)

Todella hyvä postaus! Itselläni muistan jo viime talvena olleen kuiva iho mutta tänä talvena ihoni on ollut kyllä super kuiva! Tällä hetkellä käytössäni on joku mini testerirasva (nimestä/merkistä ei mitään muistikuvaa heh) joka sekin vetelee viimeisiään...

JohannA84 (Ei varmistettu)

Minulla on diagnosoitu atopia ja harvinaisempi Majoccin-tauti, ihoni on myös todella herkkä. Selektiivisen kosmetiikan puolelle ja myös laadukkaimpien luonnonkosmetiikkamerkkien kokeiluun on varmasti huvennut kaikkien näiden vuosien aikana yhden maailmanympärimatkan verran euroja, mutta nyt ihoni on kasvojen osalta (alaraajoissa edelleen eksemoitumista) lähes oireeton ja kuivuudesta johtunut punoitus ja kutina on täysin poissa! Tästä saan kiittää Orionin Hydrolan-perusvoidetta. Tätä ihotautilääkärini suosittelemaa voidetta laitan kunnon kerroksen iltaisin ja tämä toimii loistavasti myös meikin alla. Olen käyttänyt voidetta nyt neljä vuotta, enkä voisi olla tyytyväisempi. Pieni purkki maksaa apteekissa noin 5e, eli jos voide sinulle ei sopisikaan niin menetys ei ole suuri. Suosittelen kaikille kuivaihoisille lämpimästi! :)

Erika Naakka
NUDE

Mahtavaa! Tosi hienoa että olet vihdoin löytänyt helpotuksen ja kiitos tuotevinkistä. Ehkä joku muukin nyt saa apua :)

Ma Tilda (Ei varmistettu)

Jos ei vesi sisäisesti auta, niin minusta ravinto muuten auttaa. Erityisesti säännöllinen tyrnin ja mustaherukan syöminen auttaa, mutta vain, jos ne ajaa esim. blenderillä sileiksi. Silloin siemenet rikkoutuvat ja öljyt vapautuvat, ruuansulatus ei siemeniä riko. Siksi koitan hamstrata noita molempia marjoja pakkaseen talven varalle, ja käytän niitä smoothiessa joka aamu. Mustaherukoita 1 - 2 dl, tyrnejä 0.5 - 1 dl kerralla (vain siis jompaakumpaa vuorollaan). Aina ne loppuvat kesken... Toki noita öljyjä saa kapseleissa lisäravinteinakin, mutta itse käytän mieluummin marjoja.

HHH (Ei varmistettu)

Taas näitä apteekin mainoksia. Perusvoitessa ei ole mitään ihoa hoitavaa, vettä, petrokemiallista jätettä ja kamala kasa lisäaineita. Urea on formaldehydin vapauttaja.
Ainoastaan hyaluronihappo voi sitoa kosteutta iholle jopa tuhatkertaisesti. Kannattaa katsella luonnonkosmetiikan tarjontaa, jossa käytetään oikeasti ihoa hoitavia tuotteita ja aitoja öljyjä.
Kerran juttelin apteekkarin kanssa ja hänkin sanoi että perusvoide on PERUSvoide, johon pitäisi lisätä jotain, jotta ihoa sillä oikeasti hoitaisi.

Ma Tilda (Ei varmistettu)

Pakko vastata, kun minä en vielä toisellakaan lukemalla, saati kuvia katselemalla nähnyt tätä mitenkään perusvoidemainoksena. En etenkään, kun jutun pohjana oli Dermoshopin artikkeli. Dermoshop myy ihan muuta, samoin apteekeista saa hyviä hoitavia voiteita, myös aitoja öljyjä ja luonnonkosmetiikkaa. Tosin viimeksimainittu ei sovi läheskään kaikille atoopikoille, jos kärsii myös allergioista.

MMMH (Ei varmistettu)

Taas näitä luonnonkosmetiikan mainoksia. Mitä ovat "oikeasti ihoa hoitavia tuotteita"? Ihon pinta on kuollutta solukkoa. Ihoon tai ihon kautta OIKEASTI vaikuttavia aineita kutsutaan lääkkeiksi. Perusvoiteiden vesi on paras ihon kosteuttaja, ja tuo "petrokemiallinen jäte", tarkoitat vaseliinia?, yksi parhaista aineista kosteuden sitomiseksi ihoon (=kosteus ei pääse haihtumaan pois). Lisäaineet saavat esim. kaksi edellä mainittua ainesosaa sekoittumaan toisiinsa ja tekevät voiteesta miellyttävän käyttää. Luonnonkosmetiikassa on paljon allergisoivia ainesosia, myöskään öljyt eivät kosteudensäilyttäjinä ole parhaasta päästä.

Vierailija (Ei varmistettu)

Hei, viime talvena kärsin ihottumasta käsissäni. Ihotautilääkäri määräsi vahvat tökötit akuuttiin tilanteeseen, mutta jatkuvaan käyttöön jäi Orionin Carbalan -perusvoide. Äärettömän hyvä ja nopeasti imeytyvä voide, jota käytän pääsääntöisesti käsiin. Inhoan käsivoiteita, jotka jättävät limaisen tunteen, mutta tämän voin sanoa olevan loistotuote. Kasvoille laitan joskus iltaisin akuutissa kutina/kuivuus -tuskassa.

Erika Naakka
NUDE

No tuota en olekaan koskaan kokeillut vaikka tuntuu että kaikki Orionin voiteet on tullut testattua. Täytyy testata! Koska sama juttu, vihaan klähmäistä tunnetta, jos kosteutan kädet!

Vierailija (Ei varmistettu)

Kehin rasvausta sisäisesti kannattaa todellakin kokeilla! Vaihtaessani syksyllä ruokavalion rasvapainotteiseen (käyttöön tuli mm. luomuvoi, avokado, neitsytkookosöljy, mct-öljy, oliiviöljy...) huomasin ihossani todella selkeän muutoksen. Ennen karheat ja korppuiset käsivarret pehmenivät muutamassa viikossa täysin. Tällä hetkellä vallalla oleva hiilihydraattipainitteinen ja rasvaton ruokavalio ei taatusti ole avuksi meille iho-ongelmaisille!

vilhelmiinah
VILHELMIINA H.

Samaa mieltä kuin edellä oleva; itsellä huomaan että mitä enemmän syön rasva-/öljypitoisia ruokia, niin sitä hyvinvoivalta ihoni tuntuu/näyttää! Jos puputan paljon viljatuotteita tai noudatan lähes täysin rasvatonta ruokavalioa, niin heti ihoni oireilee - ja pahasti. JA KYLLÄ, olen testannut tätä! Aina noin pari viikkoa kokeillut mistä aineista ihoni oireilee, mistä taas tykkää.

No, nyt ainakin tiedän mitkä ruoka-aineet hellivät hipiääni. :-)

 

Erika Naakka
NUDE

Täytynee itsekin yrittää kiinnittää huomiota :)

Suvi S (Ei varmistettu)

Oon huomannu myös puhtaamman ja rasvaisemman ruokavalion hyödyt iholla. :) Itse käytän kasvojen kosteutukseen Lumenen Ultra sensitive SOS intense creamia, aivan täydellinen kosteuttaja ja hoitava. Syksystä aloin käyttää myös Lumenen hyaluronihappoa, näiden kombo on täsmäisku kuivalle iholle! Kuulin myös, että runsas sipulin ja valkosipulin käyttö voi kuivattaa etenkin käsien ihoa. :O

Kommentoi