Pika-apuja stressin taltuttamiseen

NUDE

Kaupallinen yhteistyö: Aisti Erioil

Osa teistä ehkä tietääkin, että olen todella kova stressaamaan nykyhetkeä, murehtimaan tulevaa ja märehtimään menneisyyttä. Stressiä ja ahdistusta aiheuttavat usein työkiireet, ihmissuhteet ja tietysti ne itselle liian kovaksi asetetut odotukset. Joskus stressitasoni nousevat niin hurjiksi, että saan siitä fyysisiä oireita; migreeniä, niskasärkyä, hampaiden vihlomista, vatsakipuja ja jopa sydämen rytmihäiriöitä. Löytyykö sieltä tähän samaistuvia?

Asioiden ylimääräinen pyörittely pään sisällä on lähes aina täysin turhaa, eikä vatvomisella ole esimerkiksi stressaavan työtilanteen kannalta todellakaan mitään hyötyä. Tiedän sen hyvin, mutta ahdistumista on silti vaikeaa estää.

Stressi on juttu, joka tulee taatusti olemaan elämässäni vaihtelevissa määrin läsnä aina, joten olen viimeisten vuosien aikana pyrkinyt löytämään apukeinoja, joilla saisin liian korkeaksi nousseet stressitasoni alenemaan (edes hetkellisesti) ja murehtimiskierteen pysähtymään, ennen kuin se edes ehtii alkaa.

Puhuinkin viime viikkoisessa postauksessani siitä, kuinka kannattaisi yrittää olla paremmin läsnä nykyhetkessä ja nauttia upeista hetkistä silloin ja siinä. Ei räpsiä kuvia, selata puhelinta tai murehtia vaikka seuraavan viikon palaveria tai dead-lineja. Saati sitten märehtiä jotain mennyttä tapahtumaa tai tilannetta.

Päätin Aisti Erioilin kanssa tehdyn yhteistyön merkeissä jakaa nämä itselleni toimiviksi todetut keinot tehdä pieni breikki stressaamiseen. Jos säkin kärsit loppuvuodelle kerääntyneistä työkiireistä, laita nämä kokeiluun vaikka heti tänään.

töiden suunnittelu

Itselläni töiden määrästä aiheutuva stressi häipyy tietysti ne työt tekemällä, mutta kun hommaa ja projekteja on niin paljon, ettei niitä yhen työpäivän tai -viikon aikana hoideta, turvaudun hyvään suunnitteluun ja check-listojen tekemiseen. Niin tylsältä kuin se kuulostaakin.

Yritän aina sunnuntaisin tehdä suurinpiirteisen suunnitelman seuraavalle viikolle ja päivitän listaa viikon mittaan aina tarkemmaksi. Kun päivälle varatut hommat on hoidettu, tulee ihanan tuottelias olo, joka potkii tehokkaasti stressihormoneja alaspäin. Eikä haittaa vaikka osa projekteista jää vielä kiikkumaan koskematta; niiden vuoro tulee myöhemmin, eikä minun tarvitse niitä juuri nyt miettiä.

murehtimisvartti + minimeditaatio

Murhetimisvarttiin olen törmännyt monissa stressinpoisto-ohjeissa ja olen alkanut testailla sitä itsekin. Ideana on siis ottaa päivästä tietty aika, jolloin murehditaan pää puhki ja kirjataan ahdistavat asiat muistikirjaan. Näin murhetimisoperaatio, joka kuitenkin tällaiselle vatvojalle tulee eteen, on hoidettu, mieli on puhdas ja lopun päivän voi jättää muille asioille.

Lisäksi olen huomannut, että läsnäoloharjoitukset auttavat pahimmassa ahdistuksessa. Niitä löytää netistä paljon, mutta jaan nyt sen helpoimman ja nopeimman: Sulje silmäsi ja keskity kolmen rauhallisen sisäänhengityksen ajaksi vain ja ainoastaan hengitykseesi. Siihen, miltä se tuntuu ja miltä se kuulostaa. Jos ajatukset alkavat harjailla, tuo ne takaisin hengitykseen ja jatka harjoitus loppuun. Avaa sitten silmäsi ja aisti ympärillä olevat asiat kirkkain mielin.

leffa + koti-spa

Rauhallinen leffailta on yksinkertainen, mutta meikäläiselle erittäin tehokas rentoutumiskeino. Mutta olen huomannut, etteivät kaikki leffat toimi yhtä hyvin kuin toiset. Parhaiten stressiä lievittävät syvälliset elokuvat, joihin täytyy uppoutua ja joita jää pohtimaan vielä elokuvan loppumisen jälkeenkin. Ehkä tämäkin on jonkinlainen läsnäoloharjoitus; kun keskityn yhteen asiaan täysillä, jää mielen vaeltelu murehtimis- ja märehtimisalueelle minimiin. Lisäksi saatat onnistua laittamaan omia ongelmiasi perspektiiviin.

Kokeile toteuttaa pohdiskeleva leffatorstai heti tänään vaikkapa jollakin näistä: Her (ah, lempparileffani), The Perks of Being a Wallflower, The Fault in Our Stars, Whiplash, Boyhood, Blue Jasmine, The Machinist tai Interstellar.

Teen usein pienen spa-hetken ennen leffaa. Käyn rauhassa suihkussa, kuorin ihon ja kosteutan sen hyvin. Teen hyvät leffaeväät ja nappaan sohvalle mukaan vielä käsivoiteen, jota voin rauhassa levittää iholle leffan aikana. Sitten ei muuta kuin villasukat jalkaan, teekuppi käteen ja leffa pyörimään.

ystävät

Tämä aika itsestäänselvä juttu unohtuu usein itseltäni työkiireiden keskellä. Jos projekteja pukkaa ovista ja ikkunoista, otan usein lisätunteja ystävien ja poikaystävän kanssa vietetystä ajasta. Väärin!

Tauot ja miellyttävä tekeminen ovat ihmismielelle äärimmäisen tärkeitä. Töiden teko ei onnistu täydellä teholla 24/7, eikä pitkät työpäivät paranna lopputulosta. Muista siis pitää taukoja ja järjestää vapaa-ajalle hetkiä ystävien seurassa. Viikonloppuna rentoutunut ja ystävien ansiosta virkistynyt mieli tekee paljon tehokkaamin hommia sitten viikolla.

Toivottavasti näistä olisi jollekin toisellekin stressihiirelle apua. Tähän samaan syssyyn kerron vielä viime viikkoisen Aisti Erioil -arvonnan voittajat, joihin olen ottanut yhteyttä: Lusa, Kukka ja paulii. Onnea kaikille kolmelle ja kiitos osallistujille!

Kommentit

Märehtijäkumppani (Ei varmistettu)

Kiitos tästä postauksesta! "Ihana" tietää, etten ole ainoa. Monesti jään jumiin ahdistukseen jostakin henkilökohtaisen elämän asiastakin, ihan vaan siitä mitä joku on sanonut tai kuinka itse olen toiminut. Liittynee samaan asiaan, murehdin siis myös sellaisia asioita, joihin en oikeastaan voi vaikuttaa - tulinko ymmärretyksi vai tekikö toinen omat johtopäätöksensä. Perusluonteestaan on vaikea päästä eroon, mutta omien kompastuskivien tiedostaminenkin jo auttaa!

Erika Naakka
NUDE

Jep, kuulostaa niin tutulta!! Saatan viikonkin miettiä jotain tiettyä keskustelua ja sitä, sanoinko jotain tyhmää tai töksäytinkö jotain ja mitähän sekin tarkoitti ja ja ja. Tiedostaminen on kyllä auttanut ja osaan nykyään jo vähän helpommin päästää irti turhista ajatuskuvioista :)

Annika12 (Ei varmistettu)

Hei, kiitos näistä stressinpoistovinkeistä! Olen huomannut itselläni myös näitä fyysisiä oireita, niskapäänsärkyä on ollut useamman vuoden ja nyt viimeisten kahden vuoden aikana, kun työni on muuttunut ja on ollut erilailla ja enemmän stressaavaa, on ollut myös tuota hampaidenvihlontaa. Yksi hyvä stressinpoisto on myös kuumakivihoito. Siinä tulee samalla keho ja mieli hoidettua. Ehkä tänään voisi olla tuon spa-hoidon aika ja yleensäkin aika sille, ettei olekaan kiire mihinkään.
Mukavaa ja toivottavasti hiukan stressittömämpää loppusyksyä!

Erika Naakka
NUDE

Oi tuota pitäisi kokeilla!Itse kävin juuri intialaisessa päähieronnssa ja sekin jotenkin kummasti rentoutti! 

Samoin sulle :)

Täällä samanlainen! (Ei varmistettu)

Samanlainen tyyppi täälläkin! Minkälaisia töitä teet? Tuleeko sulla työt kotiiin? :)

Erika Naakka
NUDE

Tämä blogi on työni ja samalla teen kauneustoimittajan hommia Demiin ja Trendiin :)

Kommentoi