Pikkulettihimo!

NUDE

Muistatte varmaan ne 2000-luvun vaihteen minimaaliset letit, joita käytiin aina vuoron perään väkertämässä kaverien luona? Niin ja joita en itse koskaan saanut siskoni tuskallisen letinpoisto-operaation jälkeen. Kuulette ehkä katkeruuden äänessäni..

Mulla on nyt kuulkaas vähän sellainen kutina, että pikkuletit ovat alkaneet tehdä tuloaan takaisin sieltä, minne kaikki vuosituhannen vaihteen hirvitykset (esimerkiksi pikkuriikkisiksi nypityt kulmakarvat ja liian isot skeittikengät) on piilotettu. Tai ainakin ne ovatpelottavan paljon alkaneet himottaa allekirjoittanutta. Johanna, varaudu! ;D

Nämä kuvat eivät suinkaan ole 15 vuoden takaa, vaan ihan näiltä viikoilta. Julkkisten Instagram-tileillä pikkulettejä on näkynyt jo ainakin Rita Oralla, Beyoncélla ja Keri Hilsonilla. Kauden suurin trendi(mummo)väri harmaa on yhdistetty miniletteihin ja Suomessa mallia näyttää upea meikki- ja hiustaitelija Senay Coco. Muut kuvat: Robyn Byn ja Enice Nicole.

Onko johonkin muuhun ehtinyt iskeä lettikärpänen? ;)

// I'm totally in love with these box braid hairstyles! I think it's an upcoming trend.

Kommentit

annn (Ei varmistettu)

Ooh! Teininä 90-luvulla haaveilin tuollaisesta upeasta paksusta pikkulettitukasta :)) Itse niitä väkersin usein tukkaani, mutta eihän siitä kovin upea tullut. Toivottavasti tämä tulee taas muotiin, niin ehkä nyt kolmekymppisenä voin toteuttaa teinihaaveeni :D

Erika Naakka
NUDE

Haha no samat sanat! :D

Taru | HOME AT LAST (Ei varmistettu) http://www.homeatlastblog.com/

Hahahahaha, ei oo totta! Arvaapa kaks kertaa kenellä oli tällaiset kesällä 2000? ;) Ja voi hyvä luoja sitä poisto.operaatiota, tuntui että koko tukka tippui päästä samalla kertaa. :D Ja frendit oli myös tosi tyytyväisiä siitä, että ne sai olla ranteitaan myöten möyhimässä niitä lettejä mun päästä, jonka tyveä ei oikeasti todellakaan saanut kunnolla pestyä moneen viikkoon... ;D NAM!
Vitsit, mikä nostalgiatrippi. Mut oikeesti myönnän ihan rehellisesti, että noi näyttää oikein yhdistettynä tosi hyvältä edelleen, mutta vaarana on myös aikamoinen wt-efekti, jos ei ole varuillansa. ;) Just saying.

Hyi en ikinä tajunnu noita, vaikka kavereillakin oli, enkä tule koskaan varmaan tajuamaankaan.. Ei, ei, ja vielä kerran ei! Hyh!

Marsublog

Tässä liikutaan kyllä imo aika lähellä cultural appropriationia.

Ks. esim. http://www.refinery29.com/cornrows-cultural-appropriation

Erika Naakka
NUDE

Avaisitko tätä vähän? Eli siis kaikki saavat tehdä mitä ketterä haluavat kunhan muistavat niiden alkuperän?

Erika Naakka
NUDE

.. siis lettejä ;)

Marsublog

Ks. linkkaamani artikkeli tai mikä tahansa mitä 'corncrows + white girl' löytyy. Ja hyvä hommentti tuossa allakin, sitä nimenomaan hain takaa. Black (tai mikään muukaan) culture ei ole mikään muotijuttu.

Erika Naakka
NUDE

Kopsaan tähän saman vastauksen, jonka annoin alla :)

Mielenkiintoinen aihe kyllä, mutta pakkoa sanoa, etten ole ihan samaa mieltä. Mielestäni kulttuuripiirteiden imitoiminen ja vaikutteiden ottaminen on eri asia ku sen varastaminen tai halveksuminen. Eikö tätä voi ottaa kunnianosoituksena? Enkä kyllä miellä eri kampauksia eri ihmisryhmien omaisuutena. Eikö se ole hyvä asia, että kulttuuripiirteet samankaltaistuu ja vaikutteita otetaan puolin ja toisin? Sehän varmasti vähentää ennakkoluuloja ja stereotypioiden muodostumista.

Marsublog

Ks. linkkaamani artikkeli tai mikä tahansa mitä 'corncrows + white girl' löytyy. Ja hyvä hommentti tuossa allakin, sitä nimenomaan hain takaa. Black (tai mikään muukaan) culture ei ole mikään muotijuttu.

Anni Jää (Ei varmistettu) http://annijaamuah.blogspot.com

Samaan kastiin palestiinalaishuivit, tietyt tatuointisymbolit (hämähäkinseitti, kyyhkyset...) jne?

noheihaloo (Ei varmistettu)

Ihme jutuista ihmiset vetää herneen nenään. Jos valkoihoisen päässä olevat letit on jonkun mielestä loukkaavia tummaihoisia kohtaan, eikö samaa periaatetta voi soveltaa vaikka tyra banksin tekotukkaan joka jäljittelee vaaleaihoisen henkilön hiuslaatua? Naurettavaa :D

noheihallååå (Ei varmistettu)

Tässähän se ongelman ydin juuri kiteytyy, esim. jenkeissä tummaihoiset käyvät tunteja kestävillä kampaajasessioilla laittamassa suoria sileitä weave lisäkkeitä ja peruukkeja, koska kauneusnormi on vaaleaihoinen ja sileätukkainen, ei tummaihoinen ja nappyhaired (mitä tää nyt ois suomeksi?). Mutta kun joku vaaleaihoinen kauneustoimittaja keksiikin että hei tummien ominaiset lettisysteemit on cooleja, niin yhtäkkiä ne onkin muodikkaita, vaikka ovat kuuluneet tummaihoisten kulttuuriin iät ja ajat. Cultural appropriation tarkoittaa toisen kulttuurin ominaisasioiden käyttämistä muotihömpötyksinä, esimerkiksi intiaanipäähineiden käyttö festari/muotikuvausrekvisiittana kun ne on niin cool ja hip ja boho, vaikka intiaanikulttuurissa niillä on suuri merkitys eikä kuka tahansa saa laittaa niitä päähänsä. Tämä hiustyylien cultural appropriationin problematiikan ydin onkin se, että se, millaisia hiustyylejä tummaihoiset ovat rokanneet jo iät ja ajat, ovatkin yhtäkkiä cooleja kun vaaleaihoiset omaksuvat ne. Double standards. Jos esimerkiksi googlaa sanan dreadlocks, on suurin osa kuvatuloksista vaaleaihoisista ihmisistä, vaikka rastat kuuluvat alunperin tummaihoisten kulttuuriperintöön. Tai mites kun tummaihoinen julkkis Zendaya kuvattiin rastat päässä gaalassa, juontaja sanoi että hän näyttää "patchouliöljyltä tai kannabikseltä haisevalta hipiltä" (http://www.buzzfeed.com/rachelzarrell/zendaya-wrote-a-powerful-defense-o...) kun taas samanlaisessa kampauksessa vaaleaihoista Kylie Jenneriä kehuttiin cooliksi ja edgyksi... (http://www.styleite.com/news/kylie-jenner-got-fashun-dreads-for-teen-vogue/)

Toivottavasti tää kommentti vähän avasi aihetta :) ja toivottavasti kukaan ei ota nokkiinsa, se ei ollut tarkoitus!

Erika Naakka
NUDE

Mielenkiintoinen aihe kyllä, mutta pakkoa sanoa, etten ole ihan samaa mieltä. Mielestäni kulttuuripiirteiden imitoiminen ja vaikutteiden ottaminen on eri asia ku sen varastaminen tai halveksuminen. Eikö tätä voi ottaa kunnianosoituksena? Enkä kyllä miellä eri kampauksia eri ihmisryhmien omaisuutena. Eikö se ole hyvä asia, että kulttuuripiirteet samankaltaistuu ja vaikutteita otetaan puolin ja toisin? Sehän varmasti vähentää ennakkoluuloja ja stereotypioiden muodostumista.

Ja mitä tähän rastajuttuun tulee, itse en ainakaan mitenkään näe näitä erilaisina. Siis en edes ajattele kantajan ihonväriä! Molemmat näyttävät todella upeilta! :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Tässä kommentissa liikutaan imo aika lähellä white guiltia.

Anni Jää (Ei varmistettu) http://annijaamuah.blogspot.com

Tunnustan. Ois ihanat.. Mulla ei koskaan ollut, mut luokkakaverilla oli ysiluokalla ja ne oli ihanat. Tehtiin ne porukalla ja silti meni joku 12 tuntia. :-D
Rastat mulla on ollut pariinkin otteeseen, nekin ois kivat. Mut vähän liian pysyvä hiustyyli, jos ei kokonaan letitä kuidusta.

SofiaMai (Ei varmistettu)

No huhhuh. Ai tehdään jo hiuksistakin politiikkaa.

Mari_DBHH
marinadi

Voi olen kuolannut noita samoja lookkeja pitkään! Letit olis superihanat, varsinkin jonnekin festareille! Eipä paljoa tarvisi muuhun asuun niin paljoa panostaa, kun tukka olis jo varsinainen statement! :)

Eräs (Ei varmistettu)

"Mielenkiintoinen aihe kyllä, mutta pakkoa sanoa, etten ole ihan samaa mieltä. Mielestäni kulttuuripiirteiden imitoiminen ja vaikutteiden ottaminen on eri asia ku sen varastaminen tai halveksuminen. Eikö tätä voi ottaa kunnianosoituksena?"

En usko, että tarkoitat pahaa, mutta tästä kommentista huomaa, ettet oikein ymmärrä asiaa. Ei kai ole sinun/muiden enemmistön edustajien oikeus päättää, minkä pitäisi vähemmistön/alistetumman kansanosan mielestä olla kunnianosoitus ja minkä taas halveksuntaa? Miksi se olisi kenenkään muun tehtävä? Kyllähän kiusaaminenkin on kiusaamista silloin, kun se KIUSATUN mielestä sellaista on (eikä niin, että kiusaaja sen saisi päättää).

Saamelaisena ymmärrän ajatuksen tasolla hyvin, miksi pikkulettimuoti ärsyttää tummaihoisia ihmisiä. Samaa tehdään saamelaiselle kulttuurille KOKO AJAN vielä nykyäänkin. Saamelaisuutta käytetään matkailubisneksessä hyväksi aika häikäilemättömästi: "joikaavat", huonosti h:n päältä puhuvat "lappalaiset" antavat feikkisaamenpuvuissaan turisteille lapinkasteita ja tulevat samalla antaneeksi täysin väärän kuvan siitä, mitä saamelaisuus on. Saamelaisten tulisi itse saada omistaa oman kulttuurinsa symbolit, eikä niin, että muut tulevat ja vääristelevät niitä niin kuin haluavat.

Sitten jotkut vielä kehtaavat tulla ja sanoa, että höhööö, sehän on VAIN PUKU, vaikka samaan aikaan uhkailevat anonyymeinä netissä niitä, jotka polttavat mielenosoituksellisesti Suomen lippuja/käyttävät H&M:n bändipaitoja...

Erika Naakka
NUDE

Ymmärrän asian kyllä hyvin. Tämä mainitsemasi asia vain ei liity postaukseni aiheeseen. Saamelaiselle kulttuurille oikeasti voidaan nauraa ohjelmien sketseissä, mutta inspiraation ottaminen kampaukseen on täysin eri asia. Kukaan, jonka päässä olen pikkuletit nähnyt, ei yritä halveksua kenenkään kulttuuria.

Juliennee (Ei varmistettu)

No mites nyt kun selkeesti kuvissa olevat tummat työt (paitsi toi suomalainen) ovat laitattaneet nämä letit muodin vuoksi. Hekö saavat seurata muotivillitystä mutta vaaleat ei?

Kommentoi