Varoittava esimerkki: Nainen halvaantui lainattuaan ystävän meikkisivellintä

NUDE

Törmäsin muutama päivä sitten järkyttävään uutiseen, jossa kerrottiin 27-vuotiaan australialaisnaisen halvaantuneen käytettyään ystävänsä meikkisivellintä. Luin jutun ensimmäisen kerran juorulehden sivuilta, joten en antanut sille sen suurempaa tietoarvoa ja epäilinkin koko uutisen todenperäisyyttä. Mielenkiinnosta aloin kuitenkin selvittää asiaa tarkemmin ja etsiä yhä enemmän tietoa. Aikani tutkittuani päädyin siihen tulokseen, että shokeeraava uutinen saattaa hyvinkin olla totta ja varoittava esimerkki persoonallisen hygienian tärkeydestä.

Kaikki alkoi siitä, kun nuori äiti Jo Gilchrist lainasi ystävältään sivellintä peittääkseen kasvoillaan olleen finnin. Jonkin ajan päästä Gilchristin selkä alkoi kipuilla ja kipu yltyi jonkin ajan kuluttua niin pahaksi, että hän luuli kuolevansa. Jo alkoi menettää tunnon alaraajoistaan ja vähitellen halvaus hiipi ylemmäs kehoon kohti rintaa. Tässä vaiheessa Jo vaivutettiin koomaan ja hän kävi läpi ison leikkauksen, jossa selvisi, että naisen selkäydin oli pahoin vaurioitunut.

Gilchrist oli saanut ystävältään MRSA-bakteeritartunnan ja infektio oli levinnyt selkäytimeen vaurioittaen sitä niin rajusti, etteivät lääkärit uskoneet hänen enää koskaan kävelevän. Nainen kertoo CBS Newsista löytyvässä uutisessa, että hänen ystävänsä oli saanut myöhemmin stafylokokista johtuvan infektion iholleen, joten ainoa järkevä selitys tapahtumalle on juurikin tämän ystävän siveltimen lainaaminen.

Eviran mukaan noin puolet ihmisistä kantaa yleensä harmitonta stafylokokkibakteeria nielussa, nenässään ja käsissään. CBS Newsin mukaan ihmisistä 2 prosenttia kantaa  saman bakteerin vaarallista MRSA-muotoa. MRSA (Methicillin-resistant Staphylococcus aureus) on useimmille antibiooteille resistentti stafylokokkibakteeri eli ns. sairaalabakteeri. Vaikka MRSA leviää nimensä mukaisesti yleensä sairaaloissa, joissa potilailla heikompi immuunipuolustus ei pysty infektiota torjumaan, voi se levitä myös sairaaloiden ulkopuolella. Vaikkapa huonon sivellinhygienian seurauksena.

Kysyin asiaa vielä Turun Yliopiston Bakteeriopin professorilta ja kliinisen mikrobiologian erikoislääkäriltä Jaana Vuopiolta. Hän sanoi tapauksen vaikuttavan hyvin harvinaiselta, eikä hän ottanut kantaa uutisen todenperäisyyteen. Vuopio kertoi MRSA:n olevan Suomessa harvinainen, eikä oireeton kantajuus ole yleistä. Hän kuitenkin kehottaa olla lainaamatta hygieniatuotteita etenkin silloin, kun iholla on jonkinlainen märkivä tulehdus (esimerkiksi märkärupi ja kynsivallintulehdus) ja myös sheivereiden lainaamista kaverilta kannattaa välttää.

Onneksi Jo pystyy jo tehokkaan terapian ansiosta liikuttamaan jalkojaan ja toivoo pian pystyvänsä myös nousemaan omille jaloilleen ja kävelemään. No minun ei varmaankaan tarvitse tätä enää erikseen korostaa, mutta jotta kaikki nyt tämän tapauksen jälkeen muistaisivat, kerrataanpa tarinan opetus:

ÄLÄ LAINAA MUIDEN MEIKKISIVELTIMIÄ! Ja muista pestä omia siveltimiäsi säännöllisesti.

Sharing is caring, mutta ei tässä tapauksessa. Millaisia ajatuksia Jon tapaus teissä herättää?

Kommentit

Anni Jää (Ei varmistettu) http://annijaamuah.blogspot.com

Kiva, kun otit asian esille, moni ei nimittäin tule ajatelleeksi, että toisen siveltimien lainaamisesta voisi olla haittaa! Muiden ripsareita ei myöskään kannata lainailla, harmittomampana vaivana voi saada silmätulehduksen, mutta huonompi onninen nappaa itselleen jopa klamydian. :-(
Näistä syistä itelle on töissä meikatessa tosi tärkeetä, että siveltimet on huolella putsattu asiakkaiden välissä.

Ninni (Ei varmistettu) http://classyxl.blogspot.fi

Mahtavaa, että jaksat postata tästä aiheesta! Oon kaveripiirissä se nalkuttavan rasittava tapaus, joka nitisee joka kerta kaverien siveltimien kunnosta ja pesemisestä. Karu esimerkki, mutta varmasti herättää useimmat pesemään sutinsa.

Mousse (Ei varmistettu) http://kivipuuteri.blogspot.fi/

Jos siveltimestä voi tarttua bakteerit, niin voi kuvitella minkälaisia pöpöpesäkkeitä muhii kauppojen kosmetiikkatestereissä.

Erika Naakka
NUDE

IYYYYYYYYYYYYYYYY

Jonttu (Ei varmistettu)

Ostin nyt muuten blogissasi hyviä kommentteja saaneen MACin Pro-Longwear-peiteaineen. Tuotteena se on todella hyvä mutta pullo on järkyttävän huono, siis täysin vääränlainen. :(

Erika Naakka
NUDE

Joo, mutta kyllähän mä siitä varoittelinkin! ;) Itse en kauheesti sitä enää käytä juuri huonon käytettävyyden takia.

Jonttu (Ei varmistettu)

Mikseihän M.A.C voi vaihtaa tuon pullon mekanismia? Olisi nimittäin täyden kympin tuote tuon pienen korjausliikkeen jälkeen.

Laura (Ei varmistettu)

Itseasiassa ostin tänään kyseistä tuotetta ja juttelin myyjän kanssa juurikin tuosta hankalasta annostelusta. Myyjä kertoi tuotteen olevan niin tymäkästi iholle kuivuva, että jollei se olisi tyhjiössä pumppupullossa niin se jumahtaisi purkkiinsa. Myyjä antoi mukaan vielä pienen muovipurnukan, johon voi peiteainetta ruutata ja sitten käyttää siitä kahdessa osassa. Mulla ainakin yhdestä painalluksesta riittäisi 1-3 käyttökertaan.

Eva (Ei varmistettu)

Jee voin päteä nyt bilsan tunnilla! Puhuttiin just viime tunnilla MRSA-taudeista! Ja niin hui onpas kamala tapaus, ite oon aina sellanen, joka ei turhaan arastele käyttää vähän epähygienistä tavaraa. Ajattelen yleensä, että pieni epähygieenisyys on vaan hyväks. Näköjään kyllä kannattais vähän kattoa..

T.T. (Ei varmistettu)

Hienoa, että olet ottanut esille tämän asian, mutta kummastuttaa tuo professorin vastaus MRSA:n harvinaisuudesta sillä esimerkiksi Terveyskirjaston mukaan "Kaiken kaikkiaan Suomessa todettujen uusien MRSA-tartuntojen määrä on ollut viime vuosina vakaa, noin 1300 tartuntaa vuodessa." Onko tämä määrä sitten vähäinen...? Olen huomannut, että Fb:ssä myydään paljon meikkejä, osa jopa vähän käytettynä/lähes käyttämättöminä. Ällöttää ajatellakin mitä kaikkea siinä saa kaupan päälle....yhhyh.. Terveyskirjasto MRSA http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk00586

sh (Ei varmistettu)

^Vai viittasiko proffa vain siihen, että harvinainen tapaus tuo tartunta meikkisiveltimen kautta?

Mua inhottaa, kun asiakasmeikkejä tehdään testereillä, joita kaikki voivat lääppiä. Samoin joidenkin myyjien outo asenne, kun väittävät, että on ihan turvallista ja ok kokeilla esim. huulikiiltoa testeristä jos vaan käyttää erillistä sivellintä. Yyyh.. Macillä on sentäs joskus pyritty siihen, että testereihin ei koskettaisi käsin, vaan puhtaalla vanupuikolla tai paperilla, jolloin tuotteita voi testata puhtailla siveltimillä myös silmiin paljon turvallisemmin. Tämä ei tunnu kuitenkaan Suomessa toimivan. Myyjät pyörittävät testereissä omiakin sormiaan. :/
Joskus myös meikkejä testatessa esim. Sokoksella, Stockalla tai Kicksissä myyjät saattavat käyttää omia sormiaan levitysvälineenä desinfioimatta niitä vieressä olevalla desinfiointiaineella. Kosmetologikoulussa ja eri meikkitaiteilija-/maskeerauslinjoilla saisi olla aika paljon parempi osuus hygieniasta kuin miltä niissä tällaisten kokemusten perusteella vaikuttaa olevan.

Sanna (Ei varmistettu)

Ei voi suoraan ottaa kantaa uutisen todenperäisyyteen, mutta itse MRSA-osastolla työtä tehneenä ja bakteeriin aika perusteellisesti tutustuneena, täytyy kyllä hieman epäillä uutisen todenperäisyyttä. Siis toki se sitä voi olla, mutta bakteeri on kyllä reagoinut yllättävän voimakkaasti varmaankin perusterveen ihmisen elimistössä sairaalaolojen ulkopuolella. Itseäni ei testattu bakteerin varalta, vaikka tiedossa oli millä osastolla olen töissä ja olin menossa kirurgiseen toimenpiteeseen. Lääkäreiden mielestä se oli tarpeetonta, koska vaikka olisin ollut kantaja, niin bakteeri tuskin olisi tehnyt tuhojaan. MRSA on toki ikävä riesa sairaalaolosuhteissa, mutta mihinkään hysteriaan ei ole syytä :) Mutta täysin samaa mieltä olen toisen siveltimien yms lainaamisesta. Eihän kukaan (toivottavasti) lainaa ja käytä kenenkään toisen hammasharjaakaan.

Mariel (Ei varmistettu)

Hyvä postaus, taas kerran :) Itse olen ihmetellyt sitä kuinka huolettomasti monet testailevat tavaratalojen törkyisiä testereitä suoraan jopa huuliin/silmiin (jotka erään lääkärin sanojen mukaan "ovat kuin avoin haava":( Vielä enemmän epäilyttävät meikkaukset varsinkin testereillä, en ainakaan tavarataloissa ole nähnyt niitä mitenkään desinfioitavan ennen käyttöä. On kummallista, kuinka huonosti monet meikkitaiteilijat ja kosmetologitkin huolehtivat työvälineidensä puhtaudesta:/

Sallamaria (Ei varmistettu)

Itse epäilen hiukan uutisen todenperäisyyttä. Yleensä MRSA-bakteerin oireelliseen tartuntaan tarvitaan heikko yleiskunto ja vastustuskyky. MRSA on harvinainen Suomessa, jos siihen sairastuu vuosittain 1300. Kuitenkin Suomessa on 5.4 milj. ihmistä ja esimerkiksi kausi-influenssaan sairastuu satojatuhansia ihmisiä.

Erika Naakka
NUDE

Ilmeisesti naisella olikin juuri ollut huono vastustuskyky tuohon aikaan :/

Essi (Ei varmistettu)

Itse sain kerran näärännäpyn silmään siitä, kun olit lainannut ystävälleni silmäkajalia ja tämän jälkeen käyttäny sitä itse..

maria (Ei varmistettu)

Juuri tämän takia kammoan ajatusta ammattilaisen meikistä, kaupan testereistä puhumattakaan. Varmasti huolelliset meikkaajat käyttävät puhtaita siveltimiä mutta välillähän niillä siveltimillä kuitenkin kosketaan siihen meikkituotteseen (huulipuna/poskipuna/luomiväri jne) ja lopulta jokaisen asiakkaan bakteerit on siinä tuotteessa. Yääähh… Ja eyelinerhan on esimerkiksi aina se sama. Kuka haluaa toisten bakteerit suoraan limakalvoilleen…???

Uskon kyllä kohtuullisen bakteereille altistuksen olevan hyödyllistä mutta meikeissä menee raja. :/

mari (Ei varmistettu)

meille ainakin koulussa opetettiin, että samalla siveltimellä, jolla ns otetaan tuotetta, ei levitetä tuotetta asiakkaan silmiin, iholle tms. kaikki kävi spaattelin kautta, myös eyeliner. Hygienisyyteen noissa hommissa ainakin oppi. Enempi olisin huolissani siitä, mitä omassa meikkipussissa pesii :/ monet ajattelee, että bakteerit tulevat toisesta käyttäjästä tms. vaikka bakteerit pesii ihan yhtä hyvin omissa henk. koht. meikeissä, varsinkin mikäli ''parasta ennen'' päiväys on ylitetty.

bubbs (Ei varmistettu)

Ottamatta kantaa uutisen todenperäisyyteen, ei tämä minua nyt ihan hysteeriseksi tee. Uskaltaisin värjätä hiuksiakin halutessani, vaikka hiusväreistäkin on seurannut ties mitä reaktioita, joillekin jossain. Onkohan olemassa mitään, minkä aiheuttamana joku ei joskus olisi sairastunut.. Joku jaettu poskipunasuti nyt ei ehkä kuitenkaan ole sellainen riskitekijä, josta alkaisin niuhottamaan, jos joku sitä tahtoisi lainata. Lainaan kaverille huulipunaakin - saatan pussatakin ihmisiä ilman, että lähetän ensin lääkärintarkastukseen. Ehkä elän jotenkin erityisen vaarallisesti ja veitsenterällä, mutta itse uskon silti vakaasti, että vastustuskyky vain lisääntyy, kun ei heittäydy liian neuroottiseksi hygieniafriikiksi.

Erika Naakka
NUDE

Joo samaa mieltä kyllä, mutta ehkä en peittäisi omaa finniäni toisen tuotteilla. Ihan sitä toistakin ajatellen :D

Kommentoi