Edin lumoissa!

Miksi palasin jälleen tänne säkkipillien ja skottiruutujen kaupunkiin?

Tunnelman takia! Kyllä, ehdottomasti kaupungin ainutlaatuisen ja mystisenkin tunnelman takia. Edinburgh on myös sopivan kokoinen ja kompakti kaupunki vaikkapa viikonlopun matkalle. Kaupunkiin tutustuminen kannattaakin aloittaa vanhan kaupungin pääkadulta  Royal Milelta ja sen lähikaduilta. Täällä aistii ”Pottermaista” tunnelmaa ja nähtävyydet ovat todella mielenkiintoisia. Jokaiselle löytyy varmasti jotain kiinnostavaa.

EDINBURGHIN LINNA JA HOLYROODIN PALATSI

Edinburghin linna on kaupungin suosituin nähtävyys ja siellä vierailinkin parilla edellisellä kerralla. Mikäli vierailet kaupungissa ensimmäistä kertaa, käy ainakin täällä. Royal Milen toisessa päässä on Holyroodin palatsi ja puisto. Palatsi toimii Britannian kuninkaallisen perheen Skotlannin asuntona ja on avoinna yleisölle, paitsi jos kuninkaallisen perheen jäsenet ovat paikalla.

ARTHUR’S SEAT ja CALTON HILL

Holyrood puiston keskellä nousee 250 metriä korkea Arthur’s Seat kukkula ja sieltä avutuu upeat näkymät kaupunkiin. Myös Calton Hill kukkulalta on hienot näkymät kaupunkiin. Tällä matkalla ohitimme kukkulat, joita on muuten seitsemän tässä kaupungissa. On muuten ihanteellinen kaupunki kuntoilijoille tämä Edi!!

ROYAL MILE

Royal Mile on vanhan kaupungin pääkatu. Sen varrelta ja läheisiltä kaduilta löytyy mm. vuonna 1124 valmistunut St Giles’ Cathedral (hieno arkkitehtuuri ja lyijylasimaalaukset), The Real Mary King’s Close ( Royal Milen alla kulkevat 1600-luvun kadut), The Scotch Whisky Experience (viskin ystäville) ja paljon, paljon muuta.

Edinburghin linna
Royal Mile

Voisin kulkea loputtomiin näitä kapeita kujia portaineen ja antaa mielikuvituksen lentää. Portaita täällä todellakin riittää, mutta aina on toinenkin reitti, jos portaat ei innosta. En yhtään ihmettele, että J.K Rowling sai inspiraatiota Harry Potteriin juuri tästä kaupungista.

Nää talot!!

Victoria Street on kaunis kaartuva katu värikkäine julkisivuineen. Täältä löytyy taikamaailman liikkeet ja muita kivoja putiikkeja. Kannattaa poiketa!

GREYFRIARS BOBBY

Greyfriars Bobby oli edinburghilainen skyenterrieri, joka ei 14 vuoteen poistunut isäntänsä haudan läheisyydestä. Bobbyn hauta löytyy läheiseltä Greyfriarsin hautausmaalta.

Vanhan kaupungin puolella sijaitseva Grassmarket oli aikoinaan vilkas markkinapaikka. Nykyisin siellä on kivoja ruokapaikkoja ja vintageliikkeitä ja muita kivoja putiikkeja. Maaliskuun alussakin terasseilla tarkeni istuskella.

1700-luvulla perustetusta uudesta kaupungista löytyy vilkas  shoppailukatu Princes Street. Hieman kauempaa Leithin satamasta löytyy kuninkaallinen jahti Britannia ja Ocean Terminaalin ostoskeskus.

Maaliskuun alussa on kevät jo pitkällä.

Edistä on helppo tehdä päiväretkiä lähiseuduille tai jatkaa matkaa ylämaille. Lähtisikö jahtaamaan merihirviötä Loch Nessin järvelle vai tutustumaan entiseen pääkaupunkiin Stirlingiin? Piipahtamaan naapurikaupunki Glasgowssa tai Da Vinci Koodista tutussa Rosslyn kappelissa? Vaihtoehtoja riittää.

Edinburgh iltavalossa

Maaliskuun Edinburghin matkamme alkoi tulla päätökseen. Päivää ennen kotiinpaluuta alkoi ripeksiä vettä. Me olimme kuitenkin saaneet nauttia aurinkoisesta ja keväisestä Edistä. Oli aika palata kotiin. 

Tämä neljän yön matka lennettiin KLM:n siivin. Ei valittamista! Todella hyviä lentotarjouksia löytyy ainakin sesongin (huhti-syyskuu) ulkopuolella.

Tämä olikin viimeinen Edin matkan  muistiinpano. Seuraava Skotlannin matka (sitten joskus) suuntautuu varmaan pohjoiseen ylämaille ja tietenkin Edin pysähdyksellä.

Onko Edinburgh seuraava matkakohteesi? Onnea, teit hyvän valinnan!

kulttuuri matkat museot-ja-nayttelyt ostokset
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *