JUUKA VINKIT!

Upea Paalasmaan saaristo 6.8.2020

Kuutostien varrelta Pohjois-Karjalasta löytyy muutakin kuin iki-ihana Kolin kansallispuisto. Onhan Koli toki Number 1, mutta ehdottomasti käymisen arvoisia kohteita löytyy myös viereisestä JUUASTA.

PAALASMAAN SAARISTO

Paalasmaa on saari ja kylä noin 15 kilometriä Juuan keskustasta ja se muodostuu kolmesta saaresta. Saarille pääsee Hirvisalmen lossilla, joka sekin tuo oman viehätyksensä saariston vierailuun. Ensimmäinen saari on Pääsaari ja sitä seuraa Toinensaari ja viimeisenä Kolmassaari. Saaria yhdistää sillat. Paalasmaa on Suomen sisävesien korkein asuttu saari. Lamminvaara kohoaa 225 metrin korkeuteen meren pinnasta. Korkeimmalta kohdalta löytyy myös näköalatorni.

Paalasmaan saaristotien varrelta löytyy neljä upeaa maisemapysäkkiä: Kannas, Honkasaari, Karhusaari ja Arkkusaari, joilta voi ihailla upeaa Pielisen järvimaisemaa. Karhusaaren sileillä kallioilla olisi voinut kuvitella olevansa vaikka Turun saaristossa eikä Pohjois-Karjalan vaaramaisemien keskellä Pielisellä. Kannattaa ehdottomasti pysähtyä ja wc löytyy Karhusaaren pieneltä parkkipaikalta. Kauniissa rantamaisemassa ja hyvin hoidetun nurmikentän äärellä sijaitsee myös leirintäalue joka on avoinna 31.8.2020 asti.

Pelkkä matka saaristotiellä antaa jo upean elämyksen lossimatkoineen, siltoineen ja upeine Pielisen järvimaisemineen. Punkaharjun harjutie on upea, mutta niin on Paalasmaan saaristotiekin.

Hirvisalmen lossin tauot: 8.30-8.50, 11.30-11.50, 16.30-16.50 ja 19.30-19.50

VUOKKO

Vuokko on Juuan suurimpia kyliä kuutostien ja Pielisen välissä. Asukasluku on noin 500. Vuokonjärvi jakaa kylän viiteen osaan, jotka ovat Vihtasuo sekä Etelä-, Keski-, Länsi-, ja Pohjois-Vuokko. Kyläläiset ovat ylpeitä kylästään ja sanovat sen olevan yksi Suomen kauneimmista. Eivät kovin väärässä ole. Kylän erikoisuutena on hyvin hoidetut kiviaidat ja kaksi tsasounaa.

Viime kesänä kävimme ohikulkumatkalla vain Pyötikön vanhalla luostarilla, josta on jäljellä vain kiviaidan ympäröimä kalmisto ja 70-luvulla rakennettu tsasouna. Hautausmaalta löytyy restauroituja taitekattoisia hautoja sekä kolme alkuperäisessä kunnossa olevaa hautaa. Ortodoksinen vanhauskoisten luostari toimi täällä 1847-1890, jossa enimmillään asui noin 30 erakkomunkkia. Kuvia en onnistunut  enää löytämään.

Tällä viikolla poikkesimme Keski-Vuokossa, jonne oli opasteviitta (kiviaidat ja tsasouna). Kauniin peltomaiseman jälkeen näkyviin tulee kiviaidat kiemurtelevalla tiellä, joka johtaa tsasounalle. Matkalla lehmät tulivat aidan viereen toivottamaan matkalaiset tervetulleiksi. Tsasounalla oli juuri menossa vedenpyhitys, joten katselimme toimitusta vähän kauempaa. Ehkäpä tänä kesänä vielä palaamme Vuokon kylään matkalla Porttilouhen rotkoon, joka sijaitsee myös Vuokossa.

Keski-Vuokon kaunis kylätie


PUU – JUUKA

Puu-Juuka on kirkonkylän vanha keskusta. Kulttuurihistoriallisesti arvokas miljöö ja hieno esimerkki kadonneesta rakennusperinteestä. Alueella on myös Myllymuseo. Talot ovat suurimmaksi osaksi tyhjillään, mutta löytyy sieltä toiminnassa oleva sympaattinen Majatalo, jonne suunnittelin majoittuvani Porttilouhen tulevalla vaelluksella. Todella viehättävä kylänraitti!

Kuva 5/2020
Kuva toukokuun reissulta
Polvela, Juuka 5/2020
Polvela, Juuka 5/2020

SUOMEN KIVIKESKUS

Käymisen arvoinen on myös Juuan Nunnanlahdessa aivan kuutostien varrella sijaitseva Kivikeskus. Monipuolisessa yritys-ja elämyskeskuksessa pääset tutustumaan kivien maailmaan tieteen, taiteen ja kiviteollisuuden kautta. Täältä löytyy perinnepolku/kivipuisto, vuolukivilouhos, taidenäyttelyitä,Tulikivi-studio, herkkupuoti, panimo ja kirppis. Meneillään oli näyttelijä Tuija Piepposen ja Joensuun taiteilijoiden PopUp-taidemyyntinäyttelyt, jotka ovat avoinna 22.8.2020 asti. Pihapiirissä oli menossa kivenveistokurssi. Paljon muutakin Kivikeskuksessa oli meneillään mm. matelijanäyttely liskoineen ja käärmeineen.

Joensuun taiteilijoiden PopUp -näyttely

Mielenkiintoisia tarinoita Kivikeskuksessa

Tuija Piepposen taidetta

Louhoksella
Turkoosia vettä louhoksella
Kivikeskuksessa toimii myös panimo ja pieni myymälä.

Tässä oli vain muutama vinkki. Juuasta löytyy paljon muutakin ja aivan erityisiä luontokohteita mm. Porttilouhi ja Pirunkirnu.

Kolin vierailuun on kätevä yhdistää myös läheinen Juuka!

kulttuuri matkat suosittelen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *