Helsingistä Riikaan Silja Serenadella 26. – 30.6.2020

Itämerellä! Matka Itä-Suomesta Riikaan kesti 29 tuntia ja piti sisällään kävelyä, junamatkan, muutaman Helsinki tunnin lounastaukoineen  ja laivamatkan yön yli.

Kolme viikkoa sitten tuli s-postiin tarjous Tallink Siljalta. Silja Serenade on muuttanut reittinsä Tukholman sijasta Riikaan kesän ajaksi ja tähän oli tietenkin tartuttava välittömästi. Riika on ollut mielessä usein, mutta aina on joku muu kaupunki kiilannut eteen. Nyt oli siis Riian vuoro.

Odotettavissa oli hellettä ja sitä myös saatiin koko matkan. Vasta kotimatkalle lähdettäessä saimme ensimmäiset sadepisarat ja tummia pilviä alkoi näkyä taivaalla.

Koronatilanne toki mietitytti ja kiinnitimme siihen huomiota liikkuessamme laivalla ja Riiassa. Olympia terminaalissa oli matkan suurimmat ruuhkat ja turvaväleistä ei juuri tunnuttu piittaavan, vaikka siellä asiasta kuulutettiinkin. Kannattaa siis suosiolla jättäytyä viimeisimpien joukkoon, jos haluaa tilaa. Käsidesejä sekä pesupaikkoja oli niin terminaaleissa, laivalla ja hotellissa sekä tietysti ympäri Riikaa.Tilojen käyttö laivalla oli suunniteltu uudelleen niin, jotta etäisyydet voitaisiin paremmin säilyttää. Myymälöissä ja ravintoloissa on asiakkaiden enimmäiskapasiteetti ja esim. pallomeri on suljettu. Tiloja puhdistetaan ja desinfioidaan usein ja perusteellisemmin. Laivan hisseihin toivottiin menevän vain oma seurue kerrallaan. Mielestäni laivalla oli hyvin tilaa ja ruuhkia ei juuri syntynyt. Riian päässä ulostulo tapahtui autokannelta, joten siellä oli väljää. Maissa oli hyvin tilaa ja vain keskustorilla oli enemmän vilinää. Hotellissa aamiaisbuffetin keräilyn hoiti tarjoilijat.

Laiva oli tuttu entuudestaan ja olinkin jo unohtanut kuinka kiva se olikaan. Ohjelmaa oli tarjolla kaiken ikäisille. Promenadella esiintyi soitto-/lauluduo ja pubissa trubaduuri. Me katsoimme paluumatkan vauhdikkaan shown, jonka teema oli rock ja esitys tribuutti kaikkien aikojen parhaille rock-kappaleille. Perheen pienimmille oli myös ohjelmaa Harri Hylkeen johdolla ja uusi Pingviini-jäätelöbaari.

Promenade (kansi 7)
Pientä palaa

Aamuvirkun aamukävely laivan kannella klo 4.45 – 5.30
Joku oli ystävällisesti jättänyt lasin mulle kuvattavaksi
Aamut on parhaita
Melkein perillä

Riika on kaunis ja sopivan kokoinen kaupunki ottaa haltuun vaikka kävellen. Näin teimmekin jo heti alkajaisiksi. Kävelimme kiireettömästi parin kilometrin matkan Tallink Hotel Rigaan puistojen läpi ja saimme ensikosketuksen kaupunkiin. Lämpötila näytti jo +29c, kun pääsimme hotellille. Paluumatkalle hotellilta satamaan tilasimme Boltin, jonka hinnaksi tuli vain 3,60€. Käytimme Boltia vain pari kertaa tällä matkalla  helteestä huolimatta. Askelmittariin siis kertyi kilometrejä varsin kiitettävästi.

Matkalla hotellille ylitimme kaupungin kanaalin

Kahden yön hotellimatkalla on todella hyvin aikaa tutustua kaupunkiin ja käydä vaikka Jurmalan upeilla rannoilla. Laiva saapui Riian satamaan lauantaina 10.30 ja lähti paluumatkalle maanantaina klo 16.30.

Mr Padegs (1911-1940) oli Latvian tunnetuimpia taiteilijoita

Meidän Riian päiviin mahtuivat ainakin nämä:

Ihastelimme vanhan kaupungin kaunista arkkitehtuuria ja minua viehätti erityisesti Albert Ielan Art Nouveau tyylin talot ja niiden yksityiskohdat.

Pääsimme jokiristeilylle aivan ”privaatisti”, koska muita turisteja ei juuri sattunut paikalle.

Nautimme kahvihetkestä viehättävässä teehuone Apsarassa.

Näimme ainakin Mustapäiden talon, Pietarin kirkon, Vapauden muistomerkin ja kissatalon ja useita muita tunnettuja tai muuten vaan kauniita ja mielenkiintoisia kohteita.

Lounastimme vanhassa kaupungissa.

Istuskelimme kauniissa puistoissa.

Kävimme keskustorilla, jossa hinnat on todella alhaiset (mansikat 2€ litra).

Shoppailimme Origon ja Galleria Rigan kauppakeskuksissa ja muissa pienemmissä liikkeissä.

Ihastelimme näköalaa Galleria Rigan kattoterassilta (vinkki: kannattaa mennä ravintolan auki ollessa, ettei käy niinkuin meille. Pääsimme ylös hissillä, mutta emme enää pois, koska hissi ja portaikko aukesi vain henkilökunnan kulkukortilla. Löysimme onneksi henkilökuntaa avuksi.)

Haimme viilennystä terassilta (lämpötilat pysyttelivät +30 koko matkan)

Ravintola 1221 on Riian kuvatuimpia rakennuksia
Tämä upea Art Nouveau rakennus löytyy Alberta iela nimiseltä kadulta

Pääsimme jokiajelulle aivan privaatisti. Kuljettajamme on todella iloinen saadessaan kyytiin kaksi pälättävää Itä-Suomalaista.Riiassa kannattaa tehdä jokiajelu. Kaunis reitti!

Hunajakakkua ja Pavlovaa viehättävässä teehuone Apsarassa
Cat House! Kissatalon patsaisiin liittyy tarina. Tarinan mukaan talon rakennuttaja, rikas kauppias, suuttui , koska häntä ei hyväksytty jäseneksi Suureen kiltaan, jonka talo on kadun toisella puolella. Kostoksi hän asennutti talonsa katolle kaksi mustaa kissaa, hännät ylhäällä ja takapuolet killan taloa kohti.

Vapauden muistomerkki on itsenäisyyden ja kansallisen ylpeyden symboli
Tulopäivänä lounastimme vanhassa kaupungissa. Ruoka oli hyvää, mutta palvelu hidasta ja tahmeaa.

Riian keskustori on yksi Itä-Euroopan suurimpia ja suosituimpia ostospaikkoja. Torin symboli ovat oikealla näkyvät paviljongit, jotka ovat alunperin zeppeliinien hangaareita. Mansikat maksoivat 2€ litra ja muutenkin täällä kaikki oli halpaa (vaatetarjonta saman tyyppistä, kun meidän toreillakin). Kannattaa kuitenkin poiketa. Tori löytyy rautatieaseman ja joen välistä.
Galleria Rigan näköalat
Kuvassa vasemmalla Riian radio- ja televisiotorni ja oikealla näkyvä erikoinen rakennus kuuluu Tiedeakatemialle
Kuvassa näkyvässä Radisson hotellin Skyline Barista on vieläkin upeammat näkymät. Sai jäädä seuraavaan kertaan. Allekirjoittanutta kiinnosti enemmän tämä etualalla oleva rakennus.

Viimeisenä iltana löysimme aivan sattumalta loistavan ruokapaikan Cydonia Gastropubin läheltä hotelliamme. Nautimme varjoisalla terassilla todella maukasta ruokaa höystettynä iloisella asiakaspalvelulla. Tilasin pitkään haudutettua jänispataa, joka oli parasta liharuokaa pitkiin aikoihin. Ystäväni kanapasta oli kuulemma myös maukasta. Tälle suosittelut!

Tallink Hotel Rigan sijainti on keskeinen. Vanhaan kaupunkiin on matkaa vain 500m. Huoneet ovat tilavat, siistit  ja ilmastoidut. Vastapäätä on suuri kauppakeskus Origo, sekä rautatieasema.

Aikaa olisi ollut käydä vaikka Jurmalassa, mutta tällä kertaa meille riitti Riian kaunis kaupunki. Seuraavalla kerralla sitten.

Pakettiin (123,00€/hlö) kuului laivamatkat mennen tullen Promenade hytissä sekä 2 yötä Tallink Hotel Rigassa aamiaisineen. Hinta oli tällä kertaa aika kohdillaan

Kiitos Riika ja kiitos loistava matkaseurani Maija!!

kulttuuri ravintolat ostokset matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *