Hurmaava kylä Culross tunnetaan myös Outlander-sarjan kuvauspaikkana

Suosikki TV-sarjani on Outlander-Matkantekijä. Sen päähenkilö Claire Randall elää toisen maailmansodan jälkeistä elämää Isossa-Britanniassa. Skotlannin matkallaan hän siirtyy mystisen kivikehän kautta 1700-luvulle ja tapaa siellä Jamie Fraserin. Sarja kertoo Jamien ja Clairen aikamatkasta halki historian.

Culross on eräs sarjan kuvauspaikoista ja myös yksi Skotlannin viehättävimmistä kylistä. Oli tulossa hieno aurinkoinen sää ja päätimme lähteä tutustumaan tähän kuvaukselliseen kylään.

Matkaa Edinburghista oli n. 40 kilometriä ja käytimme julkista liikennettä. Hyppäsimme junaan aikaisin aamulla Haymarketilta ja pysähdyimme kuvaamaan kuuluisaa siltaa, Forth Bridgeä. Olimme liikkeellä niin aikaisin, että  ainoa löytämämme kahvilakin oli vielä kiinni, joten jatkoimme junalla läheiseen Dumfermlinen kaupunkiin kahville ja odottelemaan Culrossiin lähtevää bussia.

Forth Bridge
North Queensferry

Kaffetauko Dunfermlinessä

Culross oli juuri niin ihana kun kuvitella saattoi. Kylä on hyvä esimerkki siitä, miltä skotlantilainen kylä  aikoinaan näytti. Maaliskuussa useat paikat olivat vielä kiinni ja katselimme viehättäviä taloja ja palatsia ulkoapäin. Puutarhat olivat kuitenkin auki ja sarjassa ne toimivat Clairen yrttipuutarhana.

 

Ruuhkaa ei ainakaan ollut ja kylän Pubi sekä kahvila olivat auki. Nautimme tuopilliset ja perinteiset Ploughman’s lunchit ennen kuin jatkoimme matkaa.

Ploughman’s lunch

Seuraava kohde oli Falkirk ja siellä kuuluisa The Kelpies. Tämä vuonna 2013 valmistunut teos on 30 metriä korkea ja rakennettu moottoritien varrelle skottilaisten työhevosten kunniaksi. Tarinan mukaan Kelpiet ovat jokien syvyyksissä asuvia olentoja, jotka ottavat hevosen muodon tullessaan pinnalle. Ne houkuttelevat ihmisiä mukaansa. Pahaa aavistamattomat ihmiset joutuvat pinnan alle Kelpieiden ruuaksi. Kelpieillä on kymmenien hevosten voima, mutta jos joku saa niiden riimuista kiinni, Kelpie tottelee kyseistä henkilöä.

Semmoinen tarina se lyhenneltynä. Vaikuttava teos!!

The Kelpies

Kävelimme Falkirkin asemalle, jonne olikin varsin pitkä matka. Tällä reissulla pyöriva venehissi Falkirk Wheel jäi näkemättä, koska jalat olivat sitä mieltä.

Edinburghissa kävimme vielä yhdessä Outlander kuvauspaikassa ”Jamien kirjapainossa”, joka sijaitsee Edinburghin museon lähellä.

Kiva päivä!

kulttuuri leffat-ja-sarjat matkat museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *