Juhannus Yorkissa

Juhannus! Rantasauna, lipunnosto ja kokko? NOUP-NOUP-NOUP!!!

Me ostettiin lennot Lontooseen ja junaliput Yorkiin, Pohjois-Englantiin. Päätös oli hyvä ja reissu onnistui täydellisesti jo ilmojenkin puolesta.

Ensin on kehuttava LNER yhtiön junakokemusta, koska viime aikoina on ollut esillä VR:n siivottomat junat ja muut ongelmat.

Britanniassa on useita junayhtiöitä, toisin kuin meillä Suomessa. Lippujen hinnat voivat olla hyvinkin kalliita ja mitä aiemmin varaat sitä halvemmalla saat. Kaikkien yhtiöiden lippuja saa netistä Trainline-sivustolta.

Suuria rautatieasemia on Lontoossa yhdeksän. Eri asemilta junat lähtevät eri suuntiin. Esimerkiksi Charing Cross asemalta junat lähtevät Kaakkois- ja Etelä-Englantiin esim. Brightoniin.

Me halusimme matkata pohjoiseen, joten asemamme oli King’s Cross ja yhtiönä LNER (London North Eastern Railway) King’s Crossilta ja viereiseltä St Pancrasin asemalta matkustetaan Pohjois- ja Koillis-Englantiin sekä Skotlantiin. Eurostar junilla pääsee Brysseliin ja Pariisiin.

Menopaluu Lontoo – York – Lontoo maksoi £58 paikkalippuineen. Ostimme mobiililiput netistä Trainlinen sivulta jo hyvissä ajoin. Halvimmat liput olivat n. £38, mutta ne vuorot eivät sopineet meidän aikatauluun. Tämä juna matkasi Yorkiin 2h 30min ja kyyti oli todella miellyttävää, hiljaista ja tasaista. Penkit oli hyvät istua vaikka pidemmänkin matkan ja siistiä oli kaikkialla, myös vessoissa. Paikkalippu ei ollut pakollinen ja näissä junissa oli penkkien yläpuolella näyttö josta näki oliko paikat vapaita vai varattuja. Tälle välille oli myös nopeampia vuoroja.

Saavuttiin Yorkiin ja majoituttiin ihanaan hotelliin, josta jo aiemmin kirjoitin. Sää oli upea, aurinko paistoi ja välillä oli vähän liiankin kuuma.

Tämä oli kolmas Yorkin vierailu, joten en itse kaupungista enää kirjoittele sen enempää. Chillailtiin vanhankaupungin kujia ja ihailtiin Yorkin niin jänniä taloja. Kaikki on vähän söpösti ”vinksallaan” johonkin suuntaan.

Aivan ihania kauppoja on tämä kaupunki pullollaan ja näppärästi voi jättää luudankin parkkiin ovenpieleen.

Viikinkikeskuksessa saa hyvän kuvan sen ajan tunnelmasta ja  selostus ”ajelulla” löytyi myös suomeksi. Siellähän noustaan vaunujen kyytiin, jotka kuljettavat läpi viinkikiajan Yorkin katuja. Hyvin aidon tuntuista ja nukkehahmot ovat välillä hyvinkin elävän oloisia. Kannattaa poiketa!

Rautatiemuseo oli kiva ja siitä ihan oma juttunsa tulossa.

Lounastimme Yorkin vanhimmassa (v.1417) pubissa The Black Swanissa.  Ruoka oli hyvää ja annokset suuria. Tilasimme  Ploughman’s Lunchit ja yksikin annos olisi riittänyt jaettavaksi. Tälle peukku myös!

Juhannustahan täällä ei juhlita lainkaan, mutta meillä oli ihan omat juhannusbileet! Kuljimme vanhankaupungin kujaa ja jostain kantautui iloinen irkkumusiikki. Sinne siis! Nautimme livemusiikista ja juteltiin paikallisten kanssa. Oli oikein hauska ilta! Taisipa vierähtää ihan pilkkuun asti. Paikan nimi oli Three Legged Mare ja löytyy High Petergatelta. Peukku tällekin.

Vietimme upeita päiviä Yorkissa ja jatkoimme matkaa rannikolle…

kulttuuri matkat museot-ja-nayttelyt ruoka-ja-juoma
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *