Kesämuistoja Parikkalasta!

Eletään taas pimeää, harmaata ja liukasta aikaa. On aika muistella viime kesää ja mielenkiintoista kohdetta Parikkalassa.

VEIJO RÖNKKÖSEN PATSASPUISTO on ehkä erikoisempia kotimaan kohteita, jossa olen koskaan vieraillut. Puisto sijaitsee Koitsanlahdella Parikkalassa, valtatie 6 varrella. Matkaa Parikkalan keskustasta on n.7km.

 

Kuka oli Veijo Rönkkönen?
Itseoppinut ITE-taiteilija Rönkkönen syntyi Parikkalassa 1944 ja kuoli Parikkalassa 2010. Hän työskenteli puolen hehtaarin tontillaan lähes viisikymmentä vuotta ja tuloksena syntyi yli 550 betonipatsasta ja upea fantasiapuutarha.

” Kokeilustahan se sai alkunsa. Sitte ku oppi tekemään ei malttant enää lopettaa.” -VR

Rönkkönen oli kova kuntoilemaan. Joogan lisäksi hän pyöräili, pelasi lentopalloa ja ui. Nuori Rönkkönen tunnettiin pidättyväisenä henkilönä, eikä hän lähtenyt maailmalle, vaan kutsui maailman luokseen.

”Kysyvät usein olenko paljonkin matkustellu. No mie vastaan et Karjalas käin syntyys, muuten en ole ollut missään.” -VR

Joogatarhassa on kaksisataaviisikymmentä sammaloituvaa, joogaavaa hahmoa ja näky on hämmentävä. Taiteilija on kertonut kokonaisuuden olevan hänen nuoren vartalonsa muistolle pystytetty monumentti.

Puutarhan ympäri kulkevan tien varrella on luonnollista kokoa olevia ihmispatsaita ja etupihalla patsaita leikkivistä lapsista. Myös eri kansalaisuudet ja eläimet ovat edustettuina ja löytyypä puistosta myös salainen puutarha.

Kukkaloisto on kesäisin upea.

Näillä salaperäisillä patsailla on tekohampaita, lasisilmiä ja somisteina koruja. Tunnelma on välillä hiukan karmivakin, mutta kiehtova.

Rönkkösen entisestä kotitalosta löytyy putiikki, mutta WC- tilat puuttuivat alueelta ainakin kesällä 2019. Puisto on auki aina ja sisäänpääsy omantunnon mukaan.

Tänne voisin tulla uudelleenkin. Suosittelen!

Matka jatkui Punkaharjulle, jossa yövyimme. Siitä pieni juttu seuraavaksi…

kulttuuri museot-ja-nayttelyt matkat piha-ja-puutarha
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *