Oletko nähnyt Viisaan Hiiren? Helsinki helmikuussa osa1

Esplanadin Kappeli avattiin vuonna 1867

Tyhjästä on paha nyhjästä myös näitä matkamuistiinpanoja. Poikkeuksellisesta tilanteesta johtuen on tämän vuoden matkat supistuneet yhteen ainokaiseen viikonloppuun Helsingissä.

Maaliskuulle oli hankittu lennot Italiaan ja tarkoituksena oli kierrellä junalla Lombardiassa ja Liguriassa. Covid-19 päätti kuitenkin sotkea myös tämän suunnitelman. Terveys kuitenkin ajaa aina matkailun edelle ja onhan meillä nyt valmis suunnitelma odottamassa toteuttamista. Lennot olimme hankkineet Ryanairilta (Lappeenranta-Bergamo) ja heidän peruttua lennot tuli rahatkin parissa päivässä takaisin tilille. Majoituksissa oli ilmainen peruutusoikeus ja ne oli tarkoitus maksaa vasta perillä. Emme siis menettäneet senttiäkään tästä peruuntuneesta matkasta. Pakko kyllä myöntää, että harmitti!

Matkakuumetta tänä vuonna on  hitusen lievittänyt viikonloppu tutussa Helsingissä. Tämä reissu oli soolomatka, joka täytti taas odotukset. Pitkiä kävelylenkkejä omien ajatusten kanssa, vaahtokylpyjä ja hyvä kirja! Arjessa ei omaa aikaa juurikaan ole, joten nämä pienet irtiotot ovat monella tapaa voimaannuttavia.

Aamujunalla Helsinkiin!

Junamatkailun suosio kasvaa ja niin myös omalla kohdallani on käynyt. VR:n kalusto on uudistunut ja matkailu on miellyttävää. Soolomatkalla otan nykyisin pienellä lisämaksulla yksittäisen paikan ravintolavaunun yläkerrasta ja saan näin lisää mukavuutta junamatkalle. Istuimen suuntaa ja kulmaa voi säätää useaan eri asentoon myös kohti maisemaikkunaa.Voit myös tilata ruokaa tai vaikkapa lasin viiniä paikallesi yläkertaan. Kotikaupungistani  matkaa Helsinkiin tulee n.440 kilometriä ja junalla se taittuu nopeimmillaan vain reilussa neljässä tunnissa. Halvimmillaan (säästölippu)  menopaluu lipun hinnaksi on tullut 44 euroa. Aika näyttää miten hinnoittelu muuttuu jatkossa.

Tarjoilu pelaa myös ravintolavaunun yläkertaan

Junamatka sujui jälleen huomaamatta hyvän ruuan, kirjan ja mielimusiikin parissa. Majoituin Kaisaniemen puiston vieressä ja vain 150 metrin päässä rautatieasemalta sijaitsevaan Radisson Blu Plaza hotelliin.Tänne aina, kun hinta sopii kukkarolle. Ihan paras aamiainen ja sijainti!

Näkymä huoneen ikkunasta oli Rautatientorille

Päätin tehdä ”pienen” lenkin junamatkan istumisen jälkeen ja suunnistin Kaisaniemenpuiston läpi Kruununhakaan Ruiskumestarin talolle.  Harmikseni talo oli suljettu, joten tyydyin nappaamaan kuvan ja jatkoin matkaa.

Ruiskumestarin talo valmistui vuonna 1818. Se on kantakaupungin vanhin paikallaan säilynyt puurakennus.

Oleko kuullut Viisaasta Hiirestä? Olin joskus lukenut tästä hiirulaisesta, mutta lähempää tuttavuutta en ollut tehnyt ennen tätä matkaa. Kävelyni seuraava etappi olikin Kansallisarkisto ja siellä majaileva Viisas Hiiri.

Tämä Jyrki Siukosen pieni hiiri tutkii ja tekee muistiinpanojaan Kansallisarkiston kahvilaan johtavilla portailla. Teoksen toinen osa löytyy Kansallisarkiston sisältä. Sieltä löytyy tikkaat ja avattu kirja, jonka sivua hiiri tutkii. Kirjan sivulla on teksti Scripta manent, kirjoitukset pysyvät. Kansallisarkistossa on myös erilaisia näyttelyitä. Niin upea paikka!! Kuin Tylypahkassa konsanaan.

Viisas Hiiri oli saanut pipon ja kaulaliinan ylleen.
Kansallisarkisto

Päätin vielä poiketa ihastelemassa läheistä Kansalliskirjastoa. En tiedä kauanko aikaa siellä kului, mutta aika kauan. Tunnelma siellä on niin lumoava, etten meinannut saada itseäni sieltä ulos laisinkaan.

Toi katto!!!

Kävelylenkki jatkui Kruununhaan kaduilla. Kuvasin kivijalkakauppoja ja kauniita ovia aina Katajanokan Laivastopuistoon asti. Mihin olen ovikuvat onnistunut hävittämään?

Todella hyvää kahvia tarjoillaan Johan & Nyströmillä Katajanokalla
Kruununhaan kaduilla
Kivijalkakauppa

Parmankinkkua, salamia sekä lasi viiniä. Ei se näkö, mut se maku!

Palasin keskustaan ja pizzan tuoksu houkutteli sisään Mikonkadulla sijaitsevaan italialaiseen ravintolaan. Pizza ja talon punaviini oli hyvää ja yllättävän edullista keskustan hinnoiksi.

Kuljeskelin vielä jonkin aikaa keskustan katuja ja palasin hotellille. Pienelle kävelylle tulikin pituutta melkein 12 kilometriä. Päivän päätteeksi laskin vaahtokylvyn ja uppouduin kirjani tapahtumiin.

Radisson Blu Plaza

Tulossa jatkoa…

kulttuuri matkat museot-ja-nayttelyt
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *