Tallinna 70 tuntia – Osa3

OTTO FRIEDRICH VON MÖELLER. The Kiss 1840

Seitsemänkymmentä tuntia Tallinnassa on tullut viimeiseen osioon.  Paljon ehti kolmen yön matkalla nähdä ja osa päätyy myös tänne blogisivuille.

Aikaisemmat matkat ovat olleetkin max pari yötä,mutta luulenpa jatkossakin viihtyväni pidempään perillä. Lähiympäristöt on vielä koluamatta nekin.

Me käytettiin liikkumiseen BOLTIA todella paljon ja siitäkin huolimatta kävelyä kertyi parhaimmillaan 15 km päivässä. Näin aina kaupunkilomilla!

Eräs Bolt kyytimme kohde oli Viron Taidemuseo KUMU, joka sijaitsee Kadriorgin puistossa. Itse rakennus on jo mielenkiintoinen  ulkoa ja sisältä. KUMU on ollut suosikkini jo kauan, mutta edellisestä vierailusta onkin kulunut jo tovi. Tiesitkö muuten, että museon on suunnitellut suomalainen arkkitehti Pekka Vapaavuori.


Pysyvä näyttely Viron taidehistorian eri aikakausilta on todella kiinnostava ja vaihtuvista näyttelyistä jokainen löytää varmaan mieluista tai vähemmän mieluista tutkittavaa. Pidän kovasti nykytaiteesta, mutta joskus se ampuu vähän ohi. Ohi ampuvat jätinkin kuvaamatta. Kesäkeskiviikkoisin Viron taidemuseon toimipisteisiin pääsee kolmella eurolla.

Tässäpä kuvakooste. Osasta teoksista puuttuu tiedot. Pahoittelut siitä.

ILMAR MALIN Fading sun. 1968
KARIN LUTS  1939

JOHANN KÖLER. The Monks’ Imprecation of Lorelei. 1887
VILLU JAANISOO Seagull/Talking Heads 2006
VILLU JAANISOO Seagull/Talking Heads 2006

ELMAR KITS. EVALD OKAS. Estonian Red Army Soldiers with Lenin and Stalin. 1952
ILMAR MALIN Lenin. 1968-1969
The Future is in One Hour. Raoul Kurvitz.
Oletkos juonut Nokia Pepsiä?

Kadriorgin palatsi upeine puistoineen on myös kiva käyntikohde. Sen on rakennuttanut Venäjän keisari Pietari I Suuri vuosina 1718–1725 väliaikaiseksi kesäasunnoksi. Tällä kertaa emme menneet sisälle palatsiin vaan ihastelimme kaunista puistoa ja kävimme kahvilla puiston laidalla sijaitsevassa Katharinenthal kahvilassa. En tainnut ottaa edes kuvaa sieltä. Puistossa on paljon nähtävää mm. japanilainen puutarha ja presidentin linna sekä ihana joutsenlampi. Tällä kertaa ei kyllä joutsenia näkynyt. Päivän saa hyvinkin kulumaan kierrellen nähtävyyksiä tai vaikka piknikillä. Lapsille oli suuri leikkipuisto, jonka vieressä on kesäisin huvipuisto.

Kadriorgin palatsi ja taidemuseo

Tämä herra tuli vastaan puiston laidalla. Kertoi olevansa JAAN POSKA

Kadriorgissa olisi viihtynyt pitempäänkin, mutta matka jatkui taas BOLT kyydillä Piritan huvivenesatamaan lounaalle. Sailors Home terassiravintola sopi mainiosti aurinkoisen ja lämpimän päivän lounaspaikaksi. Tilasimme Pesto pastaa kanalla. Pasta oli hyvää, mutta kanat olisi voinut jättää paneroimattakin. Todella ystävällinen ja iloinen palvelu tuli vielä kaupan päälle. Kiitos vaan vinkistä Sooloiluja blogin Hennalle! Huvivenesatamassa on nähtävissä myös Moskovan Olympialaisiin rakennettu Olympiakeskus. Täällä pidettiin purjehduskilpailut. Esko Rechardt nappasi Finnjolla-luokassa Suomeen ensimmäisen purjehduksen olympiakullan.

Sailors Home

Olympiakeskus on muisto Moskovan v.1980 järjestetyistä Olympialaisista
Tallinnan siluetti Piritasta kuvattuna

Ennen paluuta keskustaan kävimme T1 Mall of Tallinn ostoskeskuksessa. En löytänyt mitään ostettavaa ja paljon tyhjää liiketilaa näytti olevan, mutta leffateatterin aula yläkerrassa  näytti tyylikkäälle ja lapsiperheille oli meidän HopLopin tyyppinen SkyPark. Katolla pääsi nauttimaan maisemista maailmanpyörässä. Läheisestä Ülemisten ostoskeskuksesta löytyi kuitenkin jotain itsellekin. En kovin viihdy näissä ”mega ostareissa” paitsi ehkä sadesäällä, mutta tulihan käytyä.

BOLT vilahtaa tuolla tekstissä muutaman kerran ja suosittelenkin latamaan sen kännykkään jos ei sitä vielä ole. Turvallista, nopeaa ja ennen kaikkea edullista. Näät kuljettajan nimen, kuvan ja auton rekisterinumeron, värin ja merkin sekä matkan hinnan jo tilatessa.Voit myös seurata kyytisi saapumista reaaliajassa kännykästä. Esimerkkinä meidän matkan ensimmäinen Bolt kyyti satamasta Von Stackelberg hotellille  (3,8km) maksoi 2,80€. Tämä ei ole maksettu mainos vaan olen aiemmin sen todennut hyväksi Latviassa ja Portugalissa (Uber).

T1 Mall of Tallinn ostoskeskuksen katolla voi ihailla maisemia

Tähän päättyi tämä trilogia Tallinnasta. Aika paljon jäi puuttumaan, joten ehkäpä vielä joku matkamuistelma tulossa jossain vaiheessa.

kulttuuri ravintolat museot-ja-nayttelyt matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *