Kiinteiden ruokien aloitus
Viime viikolla tyttömme ylitti maagisen neljän kuukauden ikärajan. Maagisen sen vuoksi, että nyt hänelle voi virallisten suositusten mukaan jo antaa kiinteää lisäravintoa. WHO:han suosittelee täysimetystä kuuteen kuukauteen saakka, mutta Suomessa ohje on 4-6 kuukautta. Tyttömme on kasvanut hyvin rintamaidollakin, mutta päädyimme silti jo aloittamaan kiinteitä maisteluannoksina. Kerralla siis vain ehkä teelusikka tai kaksi uusiin makuihin totuttelemista. Tarkoitus ei ole vielä korvata kiinteillä maitoa, ja olen imettänyt ennen kiinteän ruoan syöttämistä.
Ensimmäisenä ruokana maisteltiin bataattia, joka upposikin yllättävän hyvin! Taisi olla sopivan makeaa. Löysensin sosetta maidolla, niin siinä säilyi osittain tuttuakin makua. Olen antanut tytön jo aikaisemmin leikkiä omalla muovilusikalla, ja hyvin aukesikin suu, kun lusikallista sosetta annettiin maisteltavaksi. Viime viikolla maisteltiin myös porkkanaa, mutta siitä taisi tulla maha kipeäksi. Annoin päivällä pari lusikallista, niin illalla tyttö oli poikkeuksellisen itkuinen ja selvästi vaikutti maha pinkeältä. Jätettiin nyt porkkana toistaiseksi siis jäähylle, ja loppuviikko meni luumusoseella.
Toiveena olisi saada ruokailujen avulla päiviin vähän tarkempaa rytmiä ja tietysti on myös mukavaa, että isäkin voi välillä osallistua syöttämiseen. Näin ensi alkuun aion tehdä kasvissoseet itse, kaupasta varmaan ostetaan suurin osa hedelmäsoseista. Soseutin kypsät vihannekset, ja pakastin ne jääpalakuutioihin. Helppo ottaa aina palanen kerrallaan maisteltavaksi sulamaan. Viiden kuukauden iässä voisi ottaa kuvioon mukaan puurot, ensin iltaan ja sitten myös aamuun.
Katsotaan sitten puolen vuoden kohdalla ruokaillaanko vaihtelevasti sormin ja sosein vai kuinka tehdään. Sormiruokailusta löytyy mielestäni yllättävän vähän vielä reseptiikkaa netistä, vai olenko vaan etsinyt väärillä hakusanoilla? Simppeli sormiruokakeittiö -blogi on laadukas, mutta onko muita sormiruokailuun keskittyviä blogivinkkejä?