Pizzaperjantai
Viikonloppuisin haluan yleensä kokkailla jotain vähän parempaa ruokaa. Viikko menee yleensä arkiruokia syödessä, mutta perjantaisin tai lauantaisin on kiva tehdä hieman perusruoasta poikkeavaa sapuskaa. Viime lauantaina leivoin pizzaa. Olen tehnyt pizzapohjan jo lapsuudesta asti samalla reseptillä, eikä se petä koskaan!
Ainekset kahteen pellilliseen:
3 dl vettä
25 g hiivaa
1-2 tl suolaa
noin 8 dl vehnäjauhoja
1 dl öljyä
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja murenna hiiva joukkoon. Sekoita ja lisää vehnäjauhoja voimakkaasti sekoittaen. Lisää öljy ja suola. Kun taikina alkaa olla niin tönkköä, että sitä ei saa kapulalla sekoitettua, kaada taikina pöydälle ja vaivaa taikinasta sitkoinen pallo. Jauhojen määrä ohjeessa on suuntaa antava, koska hieman aina jauhojen laadusta riippuen niitä tarvitaan eri määrä. Käsin taikinaa saa vaivata ainakin kymmenen minuuttia, sama onnistuu tietysti myös monitoimikoneessa koukulla. Kun taikina on valmis, anna sen levätä ainakin 15 minuuttia.
Lämmitä uuni 250 asteeseen. Jaa taikina kahtia ja kauli siitä kaksi pellillistä. Taikinaa saattaa olla vähän reilusti. Pidän ohuesta pohjasta, joten jos haluat, että pohja ei ole kovin sämpylämäinen, niin kannattaa kaulia niin ohueksi kun vain onnistuu. Jos taikinaa jää yli niin lopusta voi paistaa vaikka pieniä leipäsiä. Levitä pohjille tomaattikastike ja täytteet. Paista pizzoja ylätasolla noin 10 minuuttia.
Meillä oli täytteenä ilmakuivattua kinkkua, mozzarellaa ja kirsikkatomaatteja. Paiston jälkeen vielä tuoretta rucolaa päälle. Haaveilen pizzakivestä, millä saisi oikein rapean pizzapohjan. Siihen asti tyytyminen ihan uunipeltiin, jonka voi toki lämmittää etukäteen kuumaksi.