Elokuun 31.

Hyvää sunnuntaita!

Täällä kirjoittaa ulkoilmamyrkytyksen saanut marjasta, joka olisi halunnut tituleerata itseään sienestäjäksi. Näin en voi kuitenkaan tehdä.

Mustikkasato.jpg

 

Tein nimittäin lauantaina päiväreissun Turun saaristoon (Korppooseen) alueelle, josta viime vuonna sain parhaan sieni- ja mustikkasaaliini ikinä. Kovin odotuksin lähdimme marjakaverini (”Marja-Jatan”)  kanssa matkaan, mutta edellisvuoden kanttarellimerestä ei ollut tietoakaan. Kaksi kärpässientä, että kiitos vaan! 🙂

Mustikoita ja puolukoita löytyi pilvin pimein ja saimme Marja-Jatan kanssa muutamassa tunnissa kerättyä kivan määrän mustikoita. Nyt me myslimarjajogurtti -herkuttelijat voimme kruunata annoksemme itse kerätyillä marjoilla.

Viimeistä kesäpäivää ei olisi voinut mukavammalla tavalla viettää. Tuhannet hirvikärpäsetkään eivät saaneet meitä karkotettua. Poimiessa oli mukava höpötellä ja suunnitella tulevia tyttöjen reissuja ja muita tapahtumia. Metsässä ideat lentää!

Illalla olisi vielä ollut Venetsialaiset, mutta metsäretki vaati veronsa ja tulet jäivät näkemättä. Marjat ovat nyt pakkasessa, mutta toipuminen jatkuu. Vainoharhaisena tulee tarkkailtua, kipittääkö vielä suihkujen jälkeen hirvikärpäsiä iholla ja hiuksissa. Karmeita otuksia!

Suhteet Ystävät ja perhe Liikunta

Smörgarii ja maitoo

Iltapala.jpg

Meidän huushollissa smörgari, voikkari, lämppäri tai tutummin lämpimät voileivät ovat kiireisten arki-iltojen ja väsyneiden sunnuntai-iltojen pelastus. Itseasiassa niin taitaa olla monessa muussakin huushollissa. Maito ja terveys Ry:n lokakuun lopussa 2011 julkaiseman nettiartikkelin mukaan ”Lämmin voileipä maistuu taas”.

”Lämpimät voileivät ovat retroruokaa. Niitä syötiin kodeissa etenkin 1970- ja 1980-luvuilla.

Nyt niitä taas tehdään. Marttaliiton kehittämispäälliköt Kaisa Härmälä ja Arja Hopsu-Neuvonen näkevät asiassa monta ajan trendeihin sopivaa selitystä.

– Retroilu on in myös ruokapöydässä. Monet haluavat tehdä lapsuudessaan hyviksi kokemiaan ruokia. Sen myötä tulee mukava turvallisuuden tunne. Lämpimät voileivät myös valmistuvat helposti ja nopeasti, mitä toivotaan nykyisin ruoanvalmistukselta. Ekologistakin ne voivat olla, sillä täytteeseen voi käyttää melkein mitä tahansa jääkaapin jämäpalaa, he kertovat.”

Meidän repertuuariin kuuluu kolmenlaisia voikkuja:

1. Lämpimät voileivät mummin tyyliin

Sekoita tonnikala, ketsuppi ja kuohukerma mössöksi ja mausta mustapippurilla. Levitä täyte vehnäsämpylöille ja ripottele päälle juustoraastetta ja oreganoa. Paista uunissa kunnes juustoraaste on sulannut leivän päälle.

2. Tuliset lämpimät voileivät

Levitä ruisleivän päälle ketsuppia ja tonnikalaa tässä järjestyksessä. Mausta mustapippurilla, ripauksella cayannea, paprikamausteella ja chilillä. Levitä leivälle juustoviipaleet ja laita uuniin.

3. Lämpimät juusto-kinkkuvoileivät leipägrillissä

 Paahtoleivälle juustoa, kinkkua ja tomaattiviipaleita ja aseta päälle toinen paahtoleipä. Sivele leivän ulkopinnat margariinilla ja laita grilliin.

Tarjoilusuositus: Tarjoa lämpimät voileivät kylmän maidon kera.

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta