Smörgarii ja maitoo

Iltapala.jpg

Meidän huushollissa smörgari, voikkari, lämppäri tai tutummin lämpimät voileivät ovat kiireisten arki-iltojen ja väsyneiden sunnuntai-iltojen pelastus. Itseasiassa niin taitaa olla monessa muussakin huushollissa. Maito ja terveys Ry:n lokakuun lopussa 2011 julkaiseman nettiartikkelin mukaan ”Lämmin voileipä maistuu taas”.

”Lämpimät voileivät ovat retroruokaa. Niitä syötiin kodeissa etenkin 1970- ja 1980-luvuilla.

Nyt niitä taas tehdään. Marttaliiton kehittämispäälliköt Kaisa Härmälä ja Arja Hopsu-Neuvonen näkevät asiassa monta ajan trendeihin sopivaa selitystä.

– Retroilu on in myös ruokapöydässä. Monet haluavat tehdä lapsuudessaan hyviksi kokemiaan ruokia. Sen myötä tulee mukava turvallisuuden tunne. Lämpimät voileivät myös valmistuvat helposti ja nopeasti, mitä toivotaan nykyisin ruoanvalmistukselta. Ekologistakin ne voivat olla, sillä täytteeseen voi käyttää melkein mitä tahansa jääkaapin jämäpalaa, he kertovat.”

Meidän repertuuariin kuuluu kolmenlaisia voikkuja:

1. Lämpimät voileivät mummin tyyliin

Sekoita tonnikala, ketsuppi ja kuohukerma mössöksi ja mausta mustapippurilla. Levitä täyte vehnäsämpylöille ja ripottele päälle juustoraastetta ja oreganoa. Paista uunissa kunnes juustoraaste on sulannut leivän päälle.

2. Tuliset lämpimät voileivät

Levitä ruisleivän päälle ketsuppia ja tonnikalaa tässä järjestyksessä. Mausta mustapippurilla, ripauksella cayannea, paprikamausteella ja chilillä. Levitä leivälle juustoviipaleet ja laita uuniin.

3. Lämpimät juusto-kinkkuvoileivät leipägrillissä

 Paahtoleivälle juustoa, kinkkua ja tomaattiviipaleita ja aseta päälle toinen paahtoleipä. Sivele leivän ulkopinnat margariinilla ja laita grilliin.

Tarjoilusuositus: Tarjoa lämpimät voileivät kylmän maidon kera.

hyvinvointi liikunta ruoka-ja-juoma