Gestaatiodiabetes

Raskausajan diabetes, hauskaa. Tämä tästä vielä puuttuikin. Eikä eilistä iltaani piristänyt sekään että netissä pyöri aiheeseen liittyvä artikkeli jossa otsikko antoi ymmärtää että vain itserakkaat äidit kärsivät moisesta. Äiti ei välitä pientä murustakaan lapsensa terveydestä, ajattelee ainoastaan itseään. Ahmii herkkuja, miettimättä seurauksia.

Itkin, tuntui että koko maailmankaikkeus olisi kääntynyt minua kohti. Mietin jopa olenko tehnyt elämässäni niin pahoja, itserakkaita tekoja että minua rangaistaan. Olenko itserakkailla, ja itsepäisillä ratkaisuilla tehnyt itsestäni huonon äidin. Olenko sittenkin tehnyt tämän, itse?

Vasta tänään kaivoin itseni ojasta, ja otin itseni niskasta. Luin tutkimuksia, lopputöitä, oppaita ja soitin terveysasemalle kysyäkseni tarkemmin arvojani. Paastosokerini pysyi hyvin alhaalla, samoin sokerirasituksen toisessa verikokeessa. Viimeisessä, kahden tunnin verenkokeessa narahdin kiinni. Korkeat arvot. 

Jätin terveydenhoitajalleni soittopyynnön jossa pyysin häntä ohjaistamaan kotimittauksiin, ja toki luonteeseeni kuuluvalla tavalla tenttasin kysymyksillä henkeni edestä. Se että viimeisen sokeriarvomittauksessa arvot ovat korkeat voivat johtua joko oikeasta gestaatiodiabeteksestä tai olla kehon luonnollinen reaktio. Hetkinen, tarkoitatko että pitkä syömättömyys voi yhdessä glukoosijuoman kanssa nostaa sokeriarvoja entisestään siksi että elimistömme sekoaa hetkeksi tästä kaikesta?

Kyllä kuului puhelimen toisesta päästä. Tunsin itteni yliajetuksi, ja osittain huijatuksi. Kotona pitäisi mittauksia suorittaa paastoarvoilla neljästi viikossa, samoin tuntia ruokailun jälkeen ja tilanteeni takia vielä tarkistuksia kahdesti viikossa kahden tunnin jälkeen. Kuitenkin koen tulleeni huijatuksi, tilastollisestikkin. Sillä jos oletamme ettei kotona mittaaminen tuota ongelmia ja tulokset ovat alle sallitun rajan tarkoittaa se sitä että neuvolan papereissa ja tiedossa kävelen gestaatiodiabeteksen leima otsassa. Diagnoosilla raskausajan diabetes. Siitä huolimattakin että elimistöni reagoi aineeseen, hieman hullunkurisesti toki.

Voisit jättää ruokavaliostasi pois turhat makeat herkut, kuten keksit, pullat ja makeiset.Ymmärtäisin käskyn ja syyttäisin itseäni entistäkin rajummin jos syy todellakin olisi sokerissa, makeisissa. Mutta kun ei minua koko raskauden ajan ole tehnyt mieli makeaa. Toki kaksi viikkoa alkupahoinvoinnin jälkeen, mutta sekin loppui siihen.

Seurataan kotikonstein tuloksia, eihän tässä muu auta. Mutta edelleen mietin montako naista kantaa väärää leimaa, diagnoosia tietämättään?

Kommentit (3)
 1. Mulle ei ole koskaan tehty sokerirasitusta, siitä on voinnut kieltäytyä ainakin 2006 & 2007 jos BMI on ollut normaali ja äiti alle 25v, muistaakseni noin. Itse olin alta 60kg/168 kahden ekan lapsen kanssa, ja lapset vähän ennen LA syntyneitä 3790g palleroita. Molemmista mittailtiin sokereita synnytysten jälkeen, mutta ei olleet koholla, olivat vain isoja lapsia. Molemmista oli myös niin olematon maha, että 2vkoa ennen synnytystä näkemäni kätilö ei ollut osastolla uskoa että mun mahasta tuli sen kokoinen vauva.

  2011 syntyi hentoinen kuopus. Taaskin kasvoi tasaisesti keskivertona, ei rasitusta koska edellisetkin vauvat oli aika isoja vaikka minä en.

  Kaksi päivää ennen synnytystä sanottiin että kappas, tää on reilusti yli 4kg. Ja taas otettiin vauvalta sokerit kun syntyi, ei vikaa.

  Voi ne lapset kasvaa isoksi ns muuten vaan ja pitäisi äitien silti huolehtia syömisistään on RD tai ei, tottakai. Moni hoitaa RDtä ns karppauksella, eikä tarvitse piikittää. Mun tuttavalla on 8 lasta ja 6 krt ollut RD, ja aina onnistunut ruokavaliolla hoitamaan.

   

 2. Ohjeistuksissakin on eroja, riippuen terveysasemasta. Omalla terveysasemalla ohjaistaan syömään kuten muut diabeteksestä kärsiville. Pieniä aterioita n. Neljän tunnin välein. Aamupalalla ruisleipää, yhden juusto ja kinkkusiivun kanssa. Leivän päälle paljon vihanneksia ja vihreää raikasta salaattia. Ennen luonasta hedelmä. Lounaaksi lautasmallin mukaisesti ruoka, sekä 2dl riisiä, pastaa tai kaksi perunaa. Proteiiniä 100g lihan, kalan tai kanan muodossa. Sama malli pitäisi toistua päivällisellä.

  Välipaloina ruisleipää tai hedelmiä. Hedelmiä ohjeistetaan syömään 2-3 kpl päivän aikana. Jos mahdollista pitäisi välttää banaania (korkeintaan puolikas) ja 1,5 dl viinirypäleitä (n. 15-18kpl). Ruisleipää pitäisi päivän aikana syödä 5-6 siivua. 

  Avauduin itsekkin foorumilla ihmettelemään tätä leivän määrää. Se tarkoittaisi vain sitä että söisin entistäkin enemmän ruokaa nykytilanteeseen nähden. Eli paino saattaisi nousta herkästi, eikä laskea tai pysyä samana. Sehän kuitenkin on gestaatiodiabeteksen tukipilari, arvot ja sokerit pysyisivät hyvällä tasolla. Muille vaikeasti gestaatiodiabeteksestä kärsiville järjestetään tietyissä terveysasemilla jopa koulutuksia ja kursseja ruokailuista.

  Ja siellä oli yhtä äitiä ohjeistettu juurikin leivän syömisen suhteen, pienempikin määrä riittäisi. Ja tuo 5-6 siivua olisi aivan liikaa. Erikoista on se että jossain raskausdiabetestä nähdän omana sairautena (hoitomuotojen perusteella) ja toisilla se hoidetaan diabeteksen tavoin.

  Raskausajan diabetes harvoin vaikuttaa lapseen. Jos niin usein lapsi syntyy isokokoisena, 4-4.5kg painoisena. Mikä saattaa hidastaa synnytystä. Ahtaasta synnytystiestä, joka sattaa vaurioittaa lapsen olkapäitten hermoja. Ihmettelen hysteriaa, sillä SF-mittauksen mukaan seurataan lapsen kehitystä ja kokoa. Myös tässä mittauksessa on suuri virhetilasto, eikä mittaus anna välttämättä oikeaa tulosta. Eli summa sumarum, hysteriaa jossa ensinnäkin gestaatiodiabeteksen diagnoosista saattaa kärsiä turhan moni odottaja turhaan, sekä kohdunpohjamittaus jossa lapsen kokoa ei voida varmuudella todeta tai seurata.

  En näe itsemittauksessa mitään vikaa, teen sen mielelläni. Mutta mielestäni pitäisi ensin tutkia arvoja hieman pidempään jotta voitaisiin varmuudella todeta että juuri tämä ihminen oikeasti kärsii raskausajan diabeeteksestä. Nyt leiman saa jo yhdestä korkeasta arvosta.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *