Limatulppa?

Minulle naurettiin kun kerroin pakanneeni sairaalakassiin vauvan vaatteet jo valmiiksi. Olet ajoissa liikkeellä, minä pakkasin vasta viikolla 38. Kyllä sitä ehtii lapsiveden menon jälkeenkin pakata, supistusten välillä. Niin, mutta minulla kun on ollut tunne jo kauan, tunne siitä että pidän nyyttini sylissäni jo joulukuussa.

Älä nyt maalaa piruja seinille, turha odottaa voit pettyä josset synnytä joulukuussa. Se menee varmasti ylitse! Tuollaiset tuntemukset on ylihysteriaa. Ylihysteriaa tai ei, eilinen meni supistellessa. Ja usein.

Heräsin supistuksiin yöllä, aamulla ne jatkuivat kunnes nukahdin miehen viereen. Heräsin päivällä puhelimen soimiseen, jo pienikin liikkuminen asunnossa tuotti supistuksia. Illalla jopa keittiössä liikkuminen tuotti vatsan kovettumisen, selän jomotusta. Kipuja ei sentään ollut, joten pidin niitä harjoituksina ja muistutuksena siitä että pitäisi ottaa rauhallisesti.

Illalla pönttöön kuitenkin tipahti jotakin, rään näköinen euron kolikon suuruinen vaaleahko klimppi. Olisin tastusti tutkinut sen koostumusta, ellei se olisi tipahtanut pönttöön. Normaalisti pitäisin sitä limamaisena valkovuotona mutta jollain tapaa koin sen olevan erillainen. Huomasin sisäreitenikin olevan kosteahkot. Eikä syyttä, koko päivän jatkunut supistelut sekä epämääräinen limaklöntti. 

Jos minulta menikin limatulppa, ei se ennusta synnytystä, nyt tänään tai edes viikon sisällä. Jännityksellä odotan, kaikki on jo valmista, eikä pelkoa synnytystäkään kohtaan ole. Haluaisin koputtaa puuta, kun sanon tämän. Illan jälkeen ei ole enää supistellut, vauva liikkuu normaalisti ja kaikki tuntuu tavalliselta.

Limatulppa tai ei? Eihän tässä ikuisestikkaan lasta mahassa kanneta!

suhteet rakkaus ystavat-ja-perhe
Kommentit (5)
 1. Yök, en ollut koskaan kuullutkaan. Eli en huomannut.

 2.  

  Raskauden aikana kohdunkaulaan muodostuu geelimäistä eritettä, jonka tarkoituksena on estää infektioiden nousua synnytyskanavaan. Jossain vaiheessa raskautta, yleensä synnytyksen lähestyessä ja kohdunkaulan kypsyessä, limatulppa alkaa irrota ja poistua emättimen kautta. Se voi olla kirkas tai verensekainen ja saattaa poistua möykkynä tai vähitellen. Kaikki eivät sitä välttämättä huomaa ollenkaan.
   
  Limatulppa ei siis ole syy hakeutua päivystykseen. Se saattaa tulla aikaisessakin vaiheessa raskautta eikä se välttämättä ennakoi synnytystä. (Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ohjeistus).
   
  Jollain limatulppa irtoaa siis jo aikoja ennen synnytystä, jollain juuri ennen supisteluja ja synnytyksen alkua. Ja osalla limatulppa irtoaa vasta lapsivesien menon mukana. Limatulppa on määrältään noin kananmunan kokoinen limainen klöntti. Paksuhkoa ”räkää” jonka väri voi selkeästi vaihdella 🙂
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *