Sinuna en nauraisi, vähättelisi tai odottaisi kotona!

Joskus olisi parempi olla käymättä keskustelupalstoilla.. Joskus olisi viisasta pitää mökyt mahassa, eikä raportoida oloaan ja vointiaan parin päivän välein muille odottajille.

Mahdollinen limatulpan meno, supistelut ja minun asenteeni sai melkoisen puhemyllerryksen aikaan. Lähes jokainen vaati minun käyvän polilla, päivystyksessä, sillä tilanne on hurjan vakava! Sinuna en hirveästi nauraisi, vauva on sinun viikoillasi ( rv 31) vielä aivan liian pieni. Tai tämä ei ole leikin asia, lapsesi viettää kuukauden kaksi osastolla, voi tulla aivoverenvuotoja, hengitysongelmia, milloin milläkin uhkakuvalla peloteltiin.

Iltapäivällä iski paniikki, jospa tarkistan asian silti? Kätilöopiston päivystävät kätilöt ovat aina olleet ystävällisiä. Riippumatta vaikka olisin yöllä soitellut ja kysellyt tyhmiä. Eilisen jälkeen tutustuin kätilöliiton oppaisiin, ohjeisiin ja luin hus:in sivut synnyttäjälle peräti kolmeen kertaan läpi. Joka kerta painotettiin, ettei limatulpan irtoaminen tarkoita automaattisesti synnytystä. Paniikkia tuskin olisi.

Paniikin saivat aikaan aivan muut ihmiset kun minä itse. Äitinikin koki ettei limatulppa merkitse mitään, ja jos merkitsisikin niin miten sitä voisi estää. Lapsi syntyy keinolla millä hyvänsä, ja joskus synnytyksen hidastuksella ei saavuteta lisäaikaa kun päivän tai kolme minimissään. 

Kätilöopiston päivystävä kätilö uskoi selvästi minun olevan hämilläni jopa peloissaan. Hän lohdutti ettei viikot ole kriittisiä, pienikokoinen nyytti se olisi mutta mahdollisuudet selvitä ha kehittyä terveeksi lapseksi ovat hyvät. Hänen ohjeillaan pysyn kotona, lepään mahdollisimman paljon, makoile, lue tai katso televisiota. Liiku sen minkä voit, vältä supistuksia. Palaathan asiaan jos supistukset yleistyvät, housuihin ilmestyy lapsivettä,lapsen liikkeet hidastuvat tai alkaa verinen vuoto. Selvä rouva päivystävä kätilö. 

Teki kovasti mieli kirjoittaa keskustelupalstalle mitäs minä sanoin, hysteriset mammat, järki käteen teidänkin osaltanne. Ja eiköhän sairaalan nettisivut ja päivystävä kätilö tiedä jos tilanne on akuutti. Mutta toki on myönnettävä että alkaa tässäjo perhoset kutitella mahassa. Sillä faktahan on se että loppu häämöttää! 

 

Kommentit (1)
  1. Toki siis pöpöjen suhteen pitää olla tarkkana. Muuten voi elää normaalisti, ja toki jos vauvan liikkeiden suhteen tulee muutos niin sairaalaan suoraan. 

    Keskustelupalstoilla ollaan heti sormi pystyssä jos kyseessä ensimmäinen raskaus. Toki minä uskon HUS:in sivuja ja kätilöiden oppaita limatulpista. Kyllähän ne varmaan sairaalassa tutkisi jos sinne asti lähtisi. Mutta onko siinäkään ideaa? Toki kannattaa ja pitää juosta jos tilanne niin vaatii. Mutta limatulpan meno ei kuulu näihin ”akuutteihin” asioihin.

    Jos olisin lähtenyt sairaalaan jokaisesta poltosta, särystä ja supistuksesta niin ravaisin siellä alvariinsa. Ja todellisuus on se ettei ensisynnyttäjä synnytä rakettimaisesti. Kotona ehtii hyvin tutkiskella tilannetta. Ja sitä pidempään kotona voi olla, sen parempi. Jollain synnytys saattaa hidastua ja avautuminen pysähtyä stressistä mikä uusi paikka tuo mukanaan. 

    Ja kun sairaalaan on 3-5min ajomatka liikennevaloilla ja säävarauksella niin tuskin siinä ehtisi vielä syntyä 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *