Valmennuskurssi, anteeksi mihin?

Olen ollut aina laiska hyvinvointipalveluiden käyttäjä, mielummin yksityiselle lääkärille kun päivän jonotus arvauskeskukseen. Ei että arvauskeskus olisi huono vaihtoehto, vaan siksi että palveluiden supistuessa ei muuta mahdollisuutta ollut. Jos sairastuit kotipaikkakunnallani 16 jälkeen iltapäivällä ajoit 25-30 km lähimmälle auki olevalle arvauskeskukselle. Ja viikonloppuisin samoin. 

Muutettuani pääkaupunkiseudulle olin iloinen että arvauskeskuksessa todella pääsi hyvin ja sujuvasti asioimaaan. Vasta nyt raskaana ollessani olen huomannut kuinka vääristä palveluista leikataan.

Lääkärikäynti on raskaudessa vasta viikoilla 25+. jos haluat oman psyykkeesi takia ajan, et saa. Eri asia jos vuodat verta, tai olet kivulias. Tässäkin tapauksessa kivuilla tarkoitetaan tilaa missä olet kaksin kerroin ja huudat kivuista. Vaikka tarkka olenkin raskaudestani olen käynyt yhdellä sisätutkimuksessa ja maksanut siitä kela-korvauksineen n. 170€. Ennen palveluiden säästökuuria raskaudessa oli myös alkuraskaudessa sisätutkimus. Nykyään ei. 

Sen sijaan tarjolla on Perhevalmennus  jossa käymme läpi perheen voimavarat. Voimavaroilla tarkoitetaan lähinnä tukiverkostoa. Kenelle soittaa pahan paikan tullessa, kuka auttaa sinua yöaikaan jos aivan akuutti tarve on. Ja onko teillä tulevana perheenä tukeva, tukiverkosto. Toisella kerralla katsotte Imetysvideota. Imetystä ei voi harjoitella mutta asiasta voidaan puhua ryhmänä, kaksi tuntia. Kolmannella kerralla lähdette synnytyssairaalaan tutustumaan. Tämä kai on ainut järkevä kohta valmennuksessa, mutta hei. Sairaalaan tilaat itse ajan viikolla 30 ja kurssin viimeisen osan vetää itse sairala ei neuvola.

Tarkoittaako tämä oikeasti sitä että oikeasti tärkeästä lääkärikäynnistä säästetään jotta vanhemmille voidaan jakaa tällaista informaatiota? Synnytys saattaa alkaa jo ennen itse käyntiä sairaalassa, eikä synnytykseen voi valmistautua riittäväsi. Jokainen synnytys on erillainen. Ja mitä imetykseen tulee niin sekin on yksilöllistä, ja jokainen uunituore äiti kokee sen eri tavalla. 

Onko perhevalmennus sitten turhaa? Omasta mielestäni kylläkin. Ei kukaan osaa valmistautua niin isoon ja suureen muutokseen. Katsoipa se kuinka monta imetysnauhaa, tukiverkosto dvd:tä tai synnytyskasettia. Sen sijaan kiittäisin jos saisin lääkäritutkimuksen, hivenen aikaisemmin kun viikoilla 25+.

Miksi aina vääristä asioista ja palveluista leikataan?

Kommentit (1)
  1. En kokenut perhevalmennusta tarpeelliseksi, koska siihen ei edes sisältynyt synnytysosastolle tutustumista! Perhevalmennuksen sijaan ottaisin ilomielin vielä yhden ultran ennen laskettua aikaa. Edellinen ultra oli viikolla 20 (rakenneultra) eikä sen jälkeen enää mitään…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *