Vauvan harrastukset, milloin niitä on liikaa?

On luultavasti liian aikaista buukata kalenteriin jotakin näistä, vauva-uintia, muskaria, taidekerhoa, vanhempainkahvilaa ja muita vauva-aikaan liittyviä harrastuksia. Kun raskaus vasta hieman yli puolenvälin.

Siitä tulikin mieleeni kysymys, Vauvan harrastukset, milloin niitä on liikaa?

Kun opiskelin, tutustuin lapsen psyykkeeseen ja kasvuun. Minulle tuli aivan uutena yllätyksenä että vanhemmat vaativat jo pieneltä lapselta liikaa. Nykymaailmassa on trendikästä ja lähes must juttu harrastaa. Sitä enemmän perhe harrastaa (lapset) sitä terveemmältä perhe ulkopuolisesti näyttää.

Vauvojen hyvinvoinnista ja jaksamisesta ei niinkään kirjoiteta? Pyritään siihen että jokainen vanhempi harrastaisi sen mitä pienen vauvan kanssa pystyy ja kykenee. Ja ettei lapselle antaisi liikaa virikkeita ja ärsykkeitä päivän aikana. Ja tuollainen pieni nukkuukin suurimmaksi osaksi vuorokaudesta.

Mutta entä lapset? Voivatko ne hyvin, ja kuka kysyy paljonko Jouko 3v jaksaa? Lapsi joka viettää päivänsä lastentarhassa altistuu yhtä paljon virikkeille ja ärsykkeille kun aikuinen ihminen aktiivisessä työympäristössä. Lapselle tarha ei välttämättä ole mikään levähdystauko illan tulevia jalkapallotreenejä varten, muskaria tai taidekerhoa. Näin jotkut vanhemmat tuntuvat kuitenkin ajattelevan, lapsi on tarhassa. ” Miten se voi olla raskasta? Raskasta tässä on meillä vanhemmilla, työ,koti,lasten harrastukset, parisuhde.”

Lapsellakin on oikeus levätä, ”työpäivän” jälkeen. En tarkoita etteikö harrastustoiminta olisi hyväksi lapselle, mutta milloin harrastuksista tulee rasite?

Muistan omasta lapsuudestani ystäviä, luokkakavereita jotka joskus huokasivat ääneen ettei illan treeneihin huvittaisi lähetä. Usein nämä huokailijat olivat niitä jotka harrastivat jotakin monena kertana viikossa. Eikä vanhempien kuuleviin korviin koskaan kantautunut lapsen tahto, vointi ja mielenkiinto.
 
Nykypäivänä ei niinkään harrasteta yhtä lajia, vaan niitä voi olla monia. Joskus mietin mitä vanhemmat uskovat saavuttavansa buukkaamalla lapsen kalenterin täyteen? Tämäkö on tulevaisuutemme lasten pahoinvoinnin syy, liikaa vaatimuksia, liikaa harrastuksia ja liian vähän aikaa olla lapsi? 

Kommentit (1)
  1. Gurkan/ http://vedenallahengittelen.blogspot.fi/
    18.9.2012, 17:25

    Sinalle löytyy blogistani tunnus 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *