Emäksinen manteli ja punainen pesto

Mantelit ovat erittäin alkaloivia ja niissä on paljon proteiinia ja kalsiumia. Voit halutessasi liottaa manteleita yön yli runsaassa (alkaalisessa)vedessä. Liottaminen tekee niistä helpommin sulavia ja nostaa niiden ravintopitoisuutta. Liotus aktivoi niiden sähköisen potentiaalin eli elinvoiman ja poistaa niiden happamat entsyymit. Liotuksessa myös niissä olevat proteiinit sulavat jo osittain ja niiden ravinto- ja nestepotentiaali kasvaa, jolloin kaikki niissä olevat ravintoaineet imeytyvät paremmin. 

Siemet ja pähkinät ovat muutenkin tärkeä osa ruokavaliotani niiden sisältämien hyvin rasvojen ja ravintoaineiden takia. Suositeltavia ovat hasselpähkinät, pinjansiemenet, para- ja macadamiapähkinät, samoin kuin pekaanipähkinät ja saksanpähkinät. Siemenistä ruokavalioon kannattaa vaihdellen ottaa pellavan-, hampun-, chia-, seesamin-, auringonkukan-, alfalfan-, ja kurpitsansiemeniä. Kahta lajia kuitenkin kartan kaukaa. Maapähkinät on syytä jättää oraville ja cashewpähkinät Gustafsbergin Jutan suosituksesta huolimatta eivät ole kehollesi parasta mahdollista ravintoa. Nämä kartettavat pähkinät nimittäin sisältävät sienikasvustoa eli mytotoksiineja. 

IMG_0894.JPG

Manteleista saa tehtyä herkullista punaista pestoa. Tarvitset liotteluja manteleita, kylmäpuristettua oliiviöljyä, basilikaa, valkosipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja oluthiivahiutaleita. Kaikki iloisesti blenderiin ja tadaa, emäksinen pesto on valmis! Näyttää ihan perjantai-illalta, mutta maussa ei jää yhtään jälkeen parmesanilla kyllästettyyn pestoon. 

Hyvinvointi Liikunta Terveys