Hurmaava hummus

Mitä levittää leivälle jos ruokavalioon ei kuulu maitotuotteita? Margariinin päihittää helposti moneksi taipuva hummus.

IMG_0864.JPG

Perusohje hummukseen: kikherne, tahini, öljy/vesi ja mausteet. Tätä perusohjetta voi sitten varioida miltei rajattomasti mm. aurinkokuivatuilla tomaateilla, paprikalla, avokadolla, parsakaalilla, pinaatilla, sitruunalla, valkosipulilla, juustokumnalla ja muilla mausteilla. Ole rohkea ja kokeile mistä aineksista teet oman suosikkilevitteesi. Hummus on myös erinomainen kastike ja sopii hyvin dippailuun. 

IMG_0871.JPG

Kuvissa on paprikahummusta, jossa on kikherneitä, tahinia, kylmäpuristettua oliiviöljyä, uunissa paahdettuja paprikoita, valkosipulia, suolaa ja intialaista mausteseosta. Kaikki ainekset on sekoitettu sauvasekoittimella iloisesti sekaisin ja säilötty jääkaappin lasisessa säilytysrasiassa. 

Hyvinvointi Liikunta Terveys

Emäksinen manteli ja punainen pesto

Mantelit ovat erittäin alkaloivia ja niissä on paljon proteiinia ja kalsiumia. Voit halutessasi liottaa manteleita yön yli runsaassa (alkaalisessa)vedessä. Liottaminen tekee niistä helpommin sulavia ja nostaa niiden ravintopitoisuutta. Liotus aktivoi niiden sähköisen potentiaalin eli elinvoiman ja poistaa niiden happamat entsyymit. Liotuksessa myös niissä olevat proteiinit sulavat jo osittain ja niiden ravinto- ja nestepotentiaali kasvaa, jolloin kaikki niissä olevat ravintoaineet imeytyvät paremmin. 

Siemet ja pähkinät ovat muutenkin tärkeä osa ruokavaliotani niiden sisältämien hyvin rasvojen ja ravintoaineiden takia. Suositeltavia ovat hasselpähkinät, pinjansiemenet, para- ja macadamiapähkinät, samoin kuin pekaanipähkinät ja saksanpähkinät. Siemenistä ruokavalioon kannattaa vaihdellen ottaa pellavan-, hampun-, chia-, seesamin-, auringonkukan-, alfalfan-, ja kurpitsansiemeniä. Kahta lajia kuitenkin kartan kaukaa. Maapähkinät on syytä jättää oraville ja cashewpähkinät Gustafsbergin Jutan suosituksesta huolimatta eivät ole kehollesi parasta mahdollista ravintoa. Nämä kartettavat pähkinät nimittäin sisältävät sienikasvustoa eli mytotoksiineja. 

IMG_0894.JPG

Manteleista saa tehtyä herkullista punaista pestoa. Tarvitset liotteluja manteleita, kylmäpuristettua oliiviöljyä, basilikaa, valkosipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja oluthiivahiutaleita. Kaikki iloisesti blenderiin ja tadaa, emäksinen pesto on valmis! Näyttää ihan perjantai-illalta, mutta maussa ei jää yhtään jälkeen parmesanilla kyllästettyyn pestoon. 

Hyvinvointi Liikunta Terveys