Ekopaasto: 40 päivää autiomaassa ilman puhelinta

iphone_facebook.png

Olen monena vuotena miettinyt, että miten voisin paastota, jotta paasto olisi opettavainen kokemus. Että todella luopuisin jostakin millä on merkitystä ja samalla ymmärtäisin jotain uutta pääsiäiskertomuksesta. Kristillisen paaston tarkoitus ei ole pyrkiä kesäksi rantakuntoon. Ekopaaston ideana taas on saada rannat rantakuntoon. Tahtoisin yhdistää paastossa uskoni, oman elämäni ja luonnon. Yksi perinteinen tapa paastota on olla syömättä lihaa. Lihan syömisen vähentäminen on teko, josta myös luonto kiittää ja viime vuonna paastosin lihasta. Teen sen varmasti nytkin, mutta sen eteen minun ei pidä kamppailla. Kasvisruoka on maistunut minulle aina.

Jokin uusi riippuvuus on ottanut suuren jalansijan elämässäni ja se ei liity mihinkään, mitä voi laittaa suuhun. iPhonen herätyskello toimii minulle kutsuna uuteen päivään älypuhelimen ahnehtimisessa. Kun silmäni aukeavat, katson Facebookin, sähköpostin, Iltasanomat, Iltalehden ja Hesarin puhelimeni ruudulta. Sitten pelaan käytettävissä olevat elämät Candy Crush –peliä. Kun elämät ovat päättyneet, aloitan kierrokseni alusta Facebookista lähtien. Joku uusi viesti tai uutisotsikko on voinut ilmestyä viime minuuttien aikana.

Jos töissä on hiljaista, kurkistan puhelimeni maailmaan. Mikäli mitään uutta ei verkossa juuri tapahdu, voin vaikka selata vanhan lukiokaverin valokuvia. Ai sillä on tuon näköinen lapsi ja tuollainen mies. Työpäivän päätyttyä voin mennä iPadilla Netflixiin ja katsoa sarjoja loputtomasti. Iltasatuna katson YouTubesta pandavauvaa, joka on niin söpö, kun se tuolla lailla hassusti pyllertää.

Elokuvan tylsässä kohdassa katson olisiko puhelimessani jotakin kiinnostavaa. Jos olen kavereiden kanssa ulkona ja ympärilläni käytävä keskustelu ei juuri innosta, katson olisiko netissä jotakin kiinnostavaa. Bussissa katson kännykkää, kävellessä katson kännykkää, odotellessa katson kännykkää, kokouksessa katson kännykkää ja ärsyynnyn jos muut katsovat kännykkää, kun minä puhun heille. Olen jopa etsinyt eläimille suunnattuja pelejä iPadiltä. Ajatuksissani siintää perheeseen tulevan koiranpennun koukuttaminen paukuttelemaan tassulla virtuaalisia herkkupaloja.

Samalla kuluu sähköä, kun asunnon jokaisessa pistorasiassa on ojossa jonkunlainen laturi. Kännykän uudet laturit eivät kuulemma syö sähköä paljon, mutta jos laturit eivät olisi jatkuvasti seinässä, suomalaisten kännykkälaturien haukkaamalla sähköllä lämmittäisi vuoden verran 40 sähkölämmitteistä omakotitaloa. Kokonainen lämmitetty koti jokaiselle paastopäivälle.

Minun paastoni olkoon tänä vuonna iLent.

Nanna H.

Kommentit (9)
 1. Anteeks, mutta en ymmärrä tuota loppua. Mitä siis on iLent?

   1. kiitos!

   2. Se on tuokin kyllä. Löysin sen kans, kun googletin. Mutta mä tarkoitin sillä vaan paastoa iPhonesta. Kun lent on paasto englanniksi. En nimittäin tiennyt itse ensin tuota ilent.orgin raamattuohjelmaa. Myös fast tarkoittaa paastoa egnlanniksi. Ajattelin ensin kirjoittaa iFast, mutta se toi googlesta jonkun fitnessivun 🙂 Vähän harhaanjohtava tuli tuosta mun loppukommentista vahingossa 🙂

    1. Hahaa, okei 😀

     Ehkä sen olisi pitänyt olla iPaasto 🙂

     1. Joo, iPaasto ois ollut ymmärrettävämpi. En tajunnut, että suomeksikin voi kirjoittaa 😀

    2. BTW, mä kuumotin sua Kampin kappelissa 12.12.12, että missä me ollaan tavattu, mut se oli varmaankin täällä eikä livenä missään 🙂

     (Nyt alan vainoharhaisena miettimään, että kai se olit sinä :D)

     1. Minähän se siellä töissä olin 🙂 Ja olen edelleen.

    3. OK, näin näitä asioita voi tulkita monin tavoin. Ja joskus tarvitaan rautalankaa… 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *