Guru Jeesus ja Docventures

guru2.png
Tästähän aina vitsaillaan. ”Jos haluat rikastua, perusta yritys. Jos haluat todella rikastua, perusta uskonto.” ”Jos haluat tulla toimeen, tee työtä. Jos haluat rikastua, perusta uskonto.”

EiIen Docventures-sarjassa nähtiin dokumentti miehestä, joka päätti ryhtyä guruksi. Ihmiset alkoivat tehdä hänen pähkähulluja joogaliikkeitä, kokivat saavansa gurusta energiaa ja innostuivat tarkoitusta varten luodusta illuusio=totuuus – filosofiasta. Tässä oli kyse eräänlaisesta käyttäytymistutkimuksesta eikä niinkään rahasta, mutta varmasti tuolla olisi voinut myös tienata.

Luterilaiseksi huijariguruksi on vähän turhauttavaa ryhtyä. Koulutus on pitkä, matkalla pitää vakuuttaa aika monta hahmoa vilpittömyydestään, eikä suuria rikkauksia ole luvassa. Seuraajiakin on vaikea saada. Silti kristillinen maailma tuntee monia saarnaajia ja ilmiöitä, joiden seuraajilta on vastineeksi viety rahat.

Vääjäämättä herää kysymys, oliko Jeesus feikki. Tuohon aikaan moni muukin kulki keräämässä itselleen opetuslapsia ja ryhtyi guruksi. Mikäli Jeesus halusi kokeilla noiden muiden ja Kumaren lailla guruutta, hän oli melkoisen onnistunut.  Paitsi, että tuli tapetuksi. Eikä rikastunut.

Guru Kumaren paljastuttua huijaukseksi ihmiset eivät suuttuneet. He olivat saaneet häneltä paljon, eikä totuus latistanut tätä kokemusta. Ymmärsin niin, että nuo ihmiset janosivat tulla kohdatuiksi. He halusivat löytää vastauksia ja tulla kuulluiksi oman elämäntarinansa kanssa.

Itse haluan Jeesukselta samaa. Ja kirkon työssä toivon, että tuohon ihmisen niin inhimilliseen ja perustavanlaatuiseen janoon meillä olisi juotavaa. Totuuden omistaminen ei sen rinnalla ole kovin tärkeää. Jeesus pysyy gurunani, eikä vähiten siksi, että hän puhui väsymättä oikeudenmukaisuuden ja aitouden puolesta.

Ohjelma kaikkine osioineen katsottavissa YLE:n areenasta.
Mitä ajatuksia ohjelma herätti teissä?

Kommentit (1)
  1. Raamattu on TÄYSIN totta. JOKAINEN Jumalan sana on taattu; hän on niiden kilpi, jotka häneen turvaavat. San. 30:5, Sinun sanasi on KOKONANSA totuus, ja kaikki sinun vanhurskautesi oikeudet pysyvät IANKAIKKISESTI. Ps. 119:160, Pyhitä heidät totuudessa; sinun sanasi on totuus. Joh. 17:17, Ja nyt, Herra, Herra, sinä olet Jumala, ja sinun sanasi ovat todet; 2 Sam. 7:28, Niin, laki on kuitenkin PYHÄ ja käskysana PYHÄ, VANHURSKAS ja HYVÄ. kirj. room. 7:12 ja Joh. 10:35 ”ja Raamattu ei voi raueta tyhjiin.” Olet perivä Taivaan jos uskot. Ja olet oleva Taivaan kansalainen ja kävelevä Taiaaan kaduilla jos uskot.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *