Haaste: Mistä haluat meidän kirjoittavan joulukalenterissamme?

Oisko tulta?

Dino pohtii.

Kuinka paljon ärsyttää sanonta "joulu tulla jollottaa"? No sehän jollottelee, joten sunnuntaina, ensimmäisenä adventtina aukeaa perinteeksi muodostunut Oisko tulta? -adventtikalenteri. Tänä vuonna vajotaan taas kyselyikään: haastamme muita Lilyn blogisteja kysymään jotain tai antavan meille aiheen, josta kirjoittaa.

Meiltähän voi kysyä ihan mitä vaan, mutta koska olemme "the uskisblogi", niin henkimaailman kysymykset, kirkko, kristinusko ja uskonto ovat jollain tavalla erityisalaamme. Mutta ahkerat lukijat ovat jo tähän mennessä varmaan huomanneet, että käsittelemme yleensä arkisia asioita snadisti hengellisestä näkökulmasta ja uskonnollisia aiheita helposti lähestyttävän arkisesti, joten kysy tai esitä mitä aihetta tahansa.

Haastamme Lilyn bloggareita jättämällä tämän jutun linkin komenttikenttään, mutta ihan omatoimisestikin, tulematta haastetuksi, voi kysyä tai esittää aihettta. Aiheet ja kysymykset voi esittää tämän postauksen kommenttikentässä, ja bloggausta voi ehdottaa jollekin tietylle blogisteistamme. Emme kuitenkaan voi taata, että kaikki toiveet toteutuvat, mutta yritetään! Bloggausvahvuuksissa ovat tällä hetkellä minä eli Hemuli, Juudit, Nanna, Mirka, Katja-Maaria, Minna T. ja Minna J., siltä varalta mainitsen, josko sivupalkkimme olisi jäänyt menneeseen aikaan. Saatamme myös saada vierailevia vastaajia, mutta ne tulevat teille yllätyksenä!

Ja hei muutkin voi kysyä kuin Lilyn bloggarit, mutta erityisesti toivomme kysymyksiä muilta bloggareilta, että tiedämme, kenelle vastaamme/kirjoitamme!

Hemuli

Kommentit

Pari sannaa

Haaa! Minä kysyn minä kysyn minä kysyn! Varmaan selviäisi googlaamallakin, mutta on paljon hauskempaa, jos joku kirjoittaa hyvän ja helppolukuisen vastauksen mulle valmiiksi ja laittaa siihen vielä jonkun kivan kuvan mukaan. 

Haluaisin tietää, millaista ekumeenista dialogia / käytännön yhteistyötä / vastaavaa on ev.lut. kirkon ja Suomen islamilaisten yhteisöjen välillä ja miten sitä pitäisi tai voisi kehittää teidän mielestä. Mietin tätä usein, kun me jutellaan mun kurssin maahanmuuttajajengin kanssa uskonnoista ja kirkon asemasta Suomessa.

Haluaisin, että Hemuli (tai Mirka! Eiks Mirka oo enää vahvuudessa?) vastaa tähän, mutta jos joku muu on jotenkin erityisen perehtynyt aiheeseen, voin joustaa (ehkä). Ja hei: Teemu Laajasalo vois tulla luukusta aattona tai ainakin tulla vieraskirjoittajaksi! 

Pari sannaa

(Ei saakeli. Tuli just mieleen, että onkohan tässä tarkoitus esittää jotain kivoja, humoristisia kysymyksiä tyyliin "Jos voisit kysyä kolme kysymystä Jeesukselta, mitä kysyisit?". En kysy kiusallanikaan! Haluan tietää ekumeenisesta yhteistyöstä! En luovuta!) 

Hemuli
Oisko tulta?

Jes! Sut oli tarkoitus haastaakin! Ja tohon uskontodialogiin vastataan varmasti! Just hyvä kysymys! Saat esittää lisääkin kysymyksiä! Pus! Kauheesti huutomerkkejä!

Hemuli
Oisko tulta?

Mirka on edelleen vahvuudessa, unohdin sen nimen ekaks, mut lisäsin jälkeenpäin.

Anna Blue Eyes

Ei saakeli sanon vuorostani minä, miten tämän sinun aloituksen jälkeen voi enää osallistua? Nythän tässä pitäisi keksiä jotain järkevää sen kivan ja (muka)humoristisen sijaan. Ei kun siis, köh köh, tämä samainen aihehan siis juuri pyöri mielessäni! Ekumeenista yhteistyötä pohdin aina. Kappas vaan, kun ehdit ensin.

(Yritän miettiä jotain kysyttävää. Onhan noita pohdintoja vaikka mitä, mutta jonkun sanallistaminen tai selkeäksi aiheeksi muotoileminen voi ottaa tovin.)

Hemuli
Oisko tulta?

Saa olla ihan höpöhöpökysymyskin. Etenkin teologeilla on jokin selittämätön taito löytää kaikesta jotain syvää merkitystä. :D

Pari sannaa

Buahaha! Mun seuraava kysymys ois ollu, että jos saisitte viettää päivän Jeesuksen kanssa, miksi viiniksi haluaisitte vetenne muuttuvan.

Hemuli
Oisko tulta?

Aivan mahtava kysymys, listalle menee ja luukusta kuuluu!

Pari sannaa

Anna Blue Eyes, kelpaaks ny? :D 

Anna Blue Eyes

Ei kun nyt en ala enää ollenkaan :D Tehdäänkö niin, että kyselet minunkin puolesta?

Pari sannaa

EI! Nyt kysymystä pöytään ja sassiin! 

Hemuli
Oisko tulta?

Kyllä, kysymys tiskiin! Kolme ja puoli yötä ekaan adventtiin on, laskin aivan itse... Ihmiset menee yhä lukkoon kirkon kohdalla. Pari sannaan kysmys viinistä oli hyvä osoitus siitä, et ei tää ole mitään ryppyotsaista hommaa tää uskonnollisuuskaan. Koko elämä on vitsi! No okei, puhun omasta elämästäni.

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Kyl mä oon olemassa!! Mutta katsotaan kuka on paras tähän vastaamaan. :) Ai-van mah-ta-va ky-sy-mys!

TahdonAsiat (Ei varmistettu) http://tahdonasiat.blogspot.com

Kiva ajatus! Musta teidän kaikkien ajatuksia on ihanaa lukea, joten tässä teille haaste...

http://tahdonasiat.blogspot.com/2014/11/mita-jumalalle-joululahjaksi.html

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos!

Tallustelija (Ei varmistettu)

Hei,
Pitkään blogianne lukeneenna uskallan kysyä: Voisitteko kirjoittaa kristinuskon näkemyksestä sielusta?:) Mää oon yrittäny pohdiskella tätä sielun käsitettä. Wikipedian avulla pääsi alkuun, loppua ei näy. Onko sielulla identiteetti, ts. onko se tietoinen itsestään ja menneisyydestään? Mitä raamattu sanoo sieluista? Kuinka erillinen sielu on muusta osasta ihmistä, psyykkeestä, ruumiista ja niin pois päin? Kyselyikää havaittavissa täälläkin ilmeisesti. Hyvää joulun aikaa:)

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos! Tää kysymys vaatiikin jo vähän vanhojen koulukirjojen kaivelua! :D

Toimitus
Toimitus

Kiitos erinomaisesta haasteesta, olemme otettuja!

Okei, pieni alustus kysymykseen, jota siis täällä rustailee toimituksen Julia:

Olin äänestämässä Paavalinkirkossa tuossa männäviikolla. Kaverini kanssa alettiin pohtia, että huh kun tämä kirkko on kaunis tila ja nyt vasta olemme täällä ensimmäistä kertaa. (Molemmat asuttu alueella jo pari vuotta.) Sitten aloimme miettiä, että mitä kaikkea kirkossa voisi järjestää, jotta meidän kaltaiset kolmekymppiset tyypit kävisivät kirkon tilaisuuksissa. Kumpikin siis kuuluu seurakuntaan eikä kummallakaan ole yleisesti ottaen mitään kirkkoa vastaan, jostain syystä siellä vain ei tule käytyä. 

No, sitten parin päivän päästä silmiin osui tämä We Jazzin konsertti, jossa Timo Lassy soittaa spirituaalista jazzia Paavalinkirkossa. Hankimme liput oitis!

Ja sitten kysymykseen:

Kirkolla on varmasti paljon kivoja juttuja kolmekymppisille kaupunkilaisille, mutta me emme vain tiedä niistä oikein mitään. 

Voisitteko tehdä vaikka postauksen, jossa olisi top 5 hauskimmat  tai kiinnostavimmat kirkossa järjestetyt tilaisuudet (olivat sitten uskonnollisia tai eivät), mitä teille tulee mieleen ympäri Suomea? TAI sitten top 5 mitä kirkossa voisi järjestää (kun kirkon tilathan ovat ihan superkauniita usein). Jompikumpi - tai molemmat. Kiinnostelee!

 

 

Hemuli
Oisko tulta?

Jes! Kiitos aiheesta! Kirjoitetaan!

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Tooosi hyviä kysymyksiä. Molempiin tulee vastaukset!

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Sun blogissahan käydään jo täysillä tätä keskustelua! Mutta jatketaan sitten meidän blogin puolella, kunhan luukku aukeaa. :) 

minttumari
Taiteilijaelämää

Minä kyllä kysyisin mieluummin, että miten ihmeessä voi kuulua kirkkoon, jos uskoo Jumalaan? Kirkossahan uskotaan raamatun kirjoituksiin ja pappeihin ja ihmisyhteisön voimaan. Mystikot ovat tästä ehkä ainoa poikkeus, he uskovat enemmän hengellisen voiman johdatukseen kuin ihmisauktoriteetteihin ja ihmisten kirjoituksiin. Itselleni olisi varmaan helpompaa kuulua kirkkoon, jos en uskoisi Jumalaan / mihinkään hengelliseen voimaan, vaan ainoastaan tapoihin ja perinteisiin. Nyt siis en todellakaan kuulu.

No tietysti voi uskoa - kuten ihmisauktoriteetit kirkon sisällä väittävät - että ne kirjoitukset ja kirkko kaikkine valtahierarkioineen ovat Jumalan "innoittamia", mutta samaa voi sitten uskoa myös kaikesta itseä liikuttavasta taiteesta ja oikeastaan ihan mistä ihmisen tekosesta haluaa. Itse Jumalaan uskominen on minun kokemukseni mukaan kirkkoon kuuluvien keskuudessa hyvin hataralla pohjalla. (Tämä siis etenkin tapakristittyjen / kiihkouskovaisten keskuudessa - toki uskontojen sisältäkin löytyy aidon hengellisyyden etsijöitä, esim. tämän blogin kirjoittajista.)

Mutta tämä ei ollut vielä mun virallinen vastaus haasteeseen, laitan sen tuonne alle kunhan keksin! :)

Maaren S
439 päivää

Näin joulun alla puhutaan paljon siitä kuinka läheisistään pitää pitää huolta ja vähäosaisetkin tarvitsevat kunnon joulun. Haluaisinkin siis tietoa miten kirkko/seurakunnan jäsen auttaa konkreettisesti, eli onko jotain keräyksiä mihin voi osallistua tai voiko ylipäänsä kirkon kautta antaa apua/avustusta muille?

 

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Kiitos kysymyksestä. Yritetään vastata alkukuusta, jotta apukin ehtii ajoissa!

Amma
Why you little!!

Mä haluaisin tietää, mitä tuumitte freeloadereista, eli niistä, jotka eivät kuulu kirkkoon, mutta osallistuvat seurakunnan järjestämiin tilaisuuksiin eli kuorivat kermat päältä ja kaivavat rusinat pullista. Esim. oma lapseni ei ole srk:n jäsen, mutta osallistuu srk:n järjestämiin kerhoihin (hoidon puolesta tosin). Miten ne, jotka liittyvät kirkkoon vain pystyäkseen järjestämään kirkkohäät ja eroavat saman tien (kirkosta)?

Myös kiinnostaa suhtautuminen niihin ihmisiin, jotka eroavat kirkosta sen vuoksi, mitä yksi ihminen politiikassa möläyttelee, sillä hän tuskin edustaa koko evlutin näkökantaa..

Onko kirkosta eroaminen tehty liian helpoksi? (ja kaikkea muuta aiheeseen liittyvää.)

t. Kirkkoon kuuluva, sillä oma srk:ni kannattaa vahvasti omaa harrastustani, joten kuulumalla kirkkoon koen itse tukevani sitä. Ilman tätä sidettä, en kirkkoon kuuluisi, sillä en usko Jumalaan.

Mirka Maaria
Oisko tulta?

Kiitos kysymyksistä! Varmasti ainakin johonkin näistä saadaan ainakin jonkinlainen vastaus. 

minttumari
Taiteilijaelämää

En usko, että kukaan, joka kokee kristillisyyden omaksi hengelliseksi tiekseen tai kirkon itselleen muuten tärkeäksi asiaksi, eroaa kirkosta yksittäisen poliitikon takia (vaikka mielipiteet yleensä ovatkin raamatulla jotenkuten perusteltavissa ja täten kertovat karua tarinaa kristinuskon perusteista). Eroajat ovat niitä, jotka on lapsena pakkokastettu, mutta eivät vain ole saaneet aikaiseksi erota kirkosta aiemmin. Itse en ymmärrä, miksi ihmeessä kirkko yrittäisi estää näitä ihmisiä eroamasta? Miksi ihmeessä koko väestö pitäisi pitää ev.lut.seurakunnan huomassa? Vähän itsetuntoa, ev.lut. kirkko! Ei teidän tarvitse olla mikään satojen tuhansien jäsenien kansankirkko ollaksenne tärkeä tie niille, joille sitä olette.

Tapakristillisyys ei automaattisesti pelasta ketään miltään, ja toisaalta kastamattomalle voi tulla tarve etsiä ihmisyydestä myös hengellisiä kerroksia. Kysymykseni kuuluukin: miksi ev.lut. kirkolla on niin kova tarve pysyä kansankirkkona? Onko kyseessä vain jonkinlainen saavutettu valta-asema, josta tuntuu vaikealta luopua?

minttumari
Taiteilijaelämää

Perinteetkään eivät häviä mihinkään, vaikka enemmistö ei kuuluisikaan kirkkoon. Ne vain muuttuvat hiukan, se on väistämätöntä. 24.12. on juhlittu jo antiikin aikoin Mithran, valon tuojan syntymäjuhlaa. Muualla pohjoisella pallonpuoliskolla talvipäivänseisauksesta kolmantena päivänä on jo tätä ennen ja käsittääkseni kristinuskon tuloon asti vietetty auringon syntymäjuhlaa. Tällä hetkellä tuona päivänä vietetään "Jeesuksen syntymäjuhlaa" - eräänlainen valon tuojan juhla sekin - ja kun nykyajan suuret uskonnot vähitellen hiipuvat, tilalle tulee varmasti taas jokin toinen juhlimisen syy. Talven taittuminen on kuitenkin ainainen ja ikuinen tapahtuma ja pohjoisen väelle tärkeä päivä. Ehkä voisitte pohtia jotenkin sitä, miten kristillinen juhlapyhä nivoutuu tähän historialliseen jatkumoon ja luonnon kiertokulkuun?

Vielä yksi: Kristillisyydessähän korostuu se, että ihminen on luonnon hallitsija. Onko mitään kristillistä näkökulmaa, jossa myönnyttäisiin siihen, että olemme luonnon armoilla, luonnon lapsia ja luontoa on kunnioitettava?

Kiitos Juudit, innostuin aika paljon tästä haasteesta... eivätköhän nämä kommentit jo riitä. :)

minttumari
Taiteilijaelämää

Luin nyt uudelleen nämä alla- ja ylläolevat kommenttini, ja toivon että ne eivät teidän korviinne kuulosta aivan liian kriittisiltä? Ihmettelen näitä asioita näin ulkopuolisen silmin, ja olen myös omissa piireissäni tottunut ilmaisemaan sen avoimesti ja suoraan. Siksi juuri onkin hyvä lukea näitä teidän juttuja ja näkökulmia jonkin institutionalisoituneen uskonnon "sisäpuolelta" - muistuttavat usein siitä, että samanhenkisiä ihmisä löytyy lopulta kaikista kategorioista.

Minä vain (Ei varmistettu)

Mua kiinnostaisi kuulla, millaisessa tilanteessa tai hetkessä olette tunteneet kohdanneenne Jumalan.

Ja että mitä mieltä olette relativismista - johtavatko kaikki uskonnot jollain tavalla Jumalan luo ja yhteyteen?

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos! Pannaan listalle. :)

Minä vain (Ei varmistettu)

Ja vielä yksi! "Kristinusko ja säännöt/laki"
mitä mieltä olette aiheesta :) onko meille sääntöjä vai ei ja jos on, niin millaisia ja miksi tms.

voima (Ei varmistettu)

Se olis kiva tietää, että millainen Jumala teidän mielestänne on. Näettekö merkkejä Jumalasta ihan konkreettisesti, todistaako jokin tietty asia hänen olemassa olostaan. Ja loppukevennyksenä, teiltä varmasti löytyy lähipiiristä juttuja: Mikä on ihmeellisin/erikoisin todiste jumalan olemassa olosta? :D

teologi myös (Ei varmistettu)

Olisi mahtavaa kuulla minkälaisiin erikoisiin, kummallisiin, huvittaviin tai koomisiin tilanteisiin olette joutuneet uskovaisuuden, pappeuden, teologiuden tai ehkä pikemminkin niistä ihmisille ensimmäisenä mieleen tulevien ennakkokäsitysten tai -luulojen takia?

Itsekin teologiaa opiskelevana olen saanut huomata, että omaa alavalintaansa saa (lähes) aina selitellä tapaamilleen uusille ihmisille ja että ihmisillä monesti on teologeista vaikka kuinka ihmeellisiä ja eriskummallisia oletuksia ja ennakkoluuloja, joita sitten saa parhaansa mukaan korjailla :D

MielikkiKetonen

Kiitos haasteesta! :)

Olen tätä haastetta yrittänyt pohtia ja oikeastaan mieleeni ei tule niinkään kysymyksiä. Tai siis tulee, mutta tuntuu että en osaa niitä muotoilla. Lähinnä pohdiskelua uskomisesta, niin kaikki rakastavasta Jumalasta kuin seksuaalivähemmistöistä. En siis itse ole kuulunut kirkkoon moniin vuosiin, koska en usko jumalaan tai Jumalaan. Tosin tunnen monia jotka uskovat ja jotka ovat seksuaalivähemmistöjä. Heidän viestinsä on selvä, että se kehen he uskovat rakastavat kaikkia ja kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia Hänen edessään. Tietenkin tämäkin on jokaisen oma näkemys omasta uskostaan.

Juurikin eilen edenneeseen lakimuutokseen liittyen. Kun rakkaus kuuluu kaikille ihmisille, ja oikeus avioliittoon sen mukana. Niin lähinnä ihmetytti kun ihmetytti kun puhuttiin omasta uskosta ja raamatusta ja raamatun sanoista. Kuinka se on tärkeämpää että on oman uskon mukainen määritelmä "oikeasta avioliitosta" laissa. Suomessa kun on uskonnonvapaus ja en koe uskonnon ja valtion lakien kuuluvan samaan lauseeseen mitenkään. Eihän toisen uskonnon pitäisi määrittää näin vapaassa maassa, että miten toisen ihmisen elämä määritellään lain edessä?

Tuliko tästä edes mitään selvää kommenttia. Tällaisia ajatuksia haaste heitti. 

Iiro
Aina jonon viimeinen

Yllättäen kysymykset jatkuu parisuhdelinjalla, vaikkei seuraava homosaation etenemiseen liitykään.

En ole kauhean hyvin perillä kristinuskon jutuista enkä ole vuosikausiin kuulunut kirkkoon, mutta tässä suora lainaus evl.fi:stä: "Kirkollisessa avioliittoon vihkimisessä keskeistä on siunauksen pyytäminen. Vihittävät jättävät toinen toisensa ja yhteisen liittonsa Jumalan huolenpitoon."

Kuitenkin Suomessa siunataan paljon pareja kirkossa, joista toinen osapuoli on liittynyt kirkkoon ainoastaan, koska toinen haluaa siunauksen papilta. Lisäksi on paljon siviilivihkimisiä ihmisten välillä, joista toinen kuuluu kirkkoon ja toinen ei. Kärjistetysti sanottuna siis kristityn ja ei-kristityn välillä.

Miten teologiassa puhutaan tällaisesta asiasta vai puhutaanko ollenkaan? Muuttaako avioliitto merkitystään, jos avioliiton osapuolet perustavat elämänsä "eri voimien" varaan?  Onko noissa tapauksissa usko vain yksi osa ihmistä vai onko se kokonaisvaltaisempi asia henkilössä? Tolla on ymmärtääkseni jotain tekemistä sen kanssa, mihin ihminen perustaa kristinuskon mukaan moraalinsa. (Luonnollinen vai yliluonnollinen moraaliperusta..?) Miltä muilta kannoilta asiaa voi pohtia?

Luppakorva
VOI ELÄMÄ!

Jos vielä mahtuu mukaan niin mulla olisi blogissani kysymys: http://www.lily.fi/blogit/voi-elama/miksi-en-kuulu-enaa-kirkkoon

Luppakorva
VOI ELÄMÄ!

Taitaa kyllä mennä samaan aihepiiriin kuin Emmi Nuorgamin kysymys.

Hemuli
Oisko tulta?

Hyvin mahtuu, kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä haluisin lukea luukun taivaasta ja sinne pääsemisestä. "yksin uskosta, yksin armosta" & "jokainen uskova pelastuu", mites ne synnit sitten? Ja onko pakko uskoa helvettiin, jos uskoo taivaaseen? (Onko ylipäätään ok "uskoa jumalaan", jos uskoo vaan osaan uskonnon opetuksista?)
Ja kun ainakin perusluterilaisille lapsille opetetaan, että kuoleman jälkeen ihminen on taivaassa, mutta sitten kuitenkin on se "on sinut viimeisenä päivänä herättävä" ja Tampereen tuomiokirkon maalaukset ja muut aiheeseen liittyvät. Mitä luterilainen kirkko oikeasti opettaa siitä, mitä kuoleman jälkeen tapahtuu? Ja jos taivaaseen pääsee vasta joskus maailman lopussa, niin mitä siinä odotellessa sitten tapahtuu?

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos kysymyksestä!

heta margareta
Viinillä

Hei kiitos haasteesta ja pahoittelut myöhäisestä osanotosta (syytän lomaa ja gradua!). Mulla on ihan kreisinä kysymyksiä, joten saatte valita, mihin vasteette.

1. Miten meidän ateistien ja ei-kirkkoon -kuuluvien tulisi käyttäytyä uskonnollisissa seremonioissa? Itse en usko jumalaan, ja jostain syystä rukouksien tai uskontunnustuksen lausuminen tai käsien ristiminen saa mulle aikaan epämukavan huijariolon uskonnollisissa seremonioissa, kuten häissä tai ristiäisissä. Miten ateistin kuuluu osallistua uskonnollisiin seremonioihin? Miten 

2. Mulla ei ole lapsia, mutta olen ajatellut, että jos niitä joskus saan, mulle on ihan sama, kastetaanko ne vai ei. Saako jostain niin tärkeästä, kuten uskonnosta ajatella näin löyhästi oman lapsensa kohdalla, vaikka itse onkin valintansa tehnyt?

3.Mitä mieltä olette paavista? Mistä juttelisitte paavin kanssa? 

 

Toivottavasti joku kysymyksistä innoittaa teissä mielenkiintoa vastata! :) Mukavaa joulunodotusta ja kiitos kivasta blogista <3

 

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos! Et ole yhtään myöhässä, kun vasta puolessavälissä kalenteria mennään. :) Hyviä kysymyksiä kaikki, kiitos!

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.