Jonkun mielestä olet typerä kuitenkin

Oisko tulta?

Viime viikolla blogipostauksessani lähetin tervehdyksen kaikille, jotka haluavat kertoa, että minä, tai meidän blogimme kaikki kirjoittavat joutuvat uskontulkintojemme kanssa helvettiin. Tällä kertaa haluaisin tervehtiä kaikkia niitä ateisteja, jotka ovat kertoneet minulle, että olen typerä koska uskon johonkin, joka ei ole todistettavissa, ja jossa muutenkaan ei ole mitään järkeä.

Hei sinä, joka olet osoittanut tai olet aikeissa osoittaa kiinnostusta järjenjuoksuani kohtaan! Voit hengähtää ja lopettaa, sillä olen täysin tietoinen, että mitään jumalaa ei välttämättä ole, tai jos onkin, niin se ei ole ehkä yhtään mitään siihen suuntaan, mitä kristinuskon eri tulkinnat antavat ymmärtää. Minä olen ihan rauhallisin mielin sen kanssa, että saatan uskoa hölynpölyyn. Tiedän, että uskomisessa uskomuksiini ei ole mitään järkeä. Se on minulle ihan ok, koska osaan erottaa järjen ja uskon asiat, ja käyttää molempia harkiten. Minä olen valinnut uskoa selittämättömiin asioihin, koska se tekee elämästäni rikkaampaa ja kauniimpaa, ja tiedostan senkin, että minun kauneudenhaluni ei voi ajaa kaiken ohitse. Valitsemani uskomusjärjestelmä ei sulje pois luottamustani tieteen keinoihin selittää maailmaa.

Uskomukseni eivät kehota minua syrjimään ketään, hiljentämään järkeäni, käyttämään väkivaltaa, käännyttämään muita, sysäämään syrjään muiden uskontojen edustajia tai uskonnottomia, saatika puhumaan alentavasti heistä. Sinä kutsut minua typeräksi. Joku muu taas ajattelee, että sinä olet typerä, koska uskot vain tieteen keinoihin. Jos kukaan ei ole vielä kutsunut sinua typeräksi maailmankatsomuksesi takia, niin onneksi olkoon, olet kohdannut ihmisiä, joilla on käytöstavat.

Minä haluan olla mukana rakentamassa todellista monikulttuurista yhteiskuntaa, jossa saa rauhassa uskoa ja olla uskomatta, ja se saa näkyä. Suvivirttä saa minun puolestani koulun juhlassa laulaa, jos juhlassa lauletaan myös muiden edustettujen katsomusten lauluja. Minä en usko kenenkään maailmankatsomuksen typeräksi ilkkumiseen pahansuopeasti tai niistä merkkien näkymisen kieltämiseen.

Minusta sinä et ole typerä, koska et usko Jumalaan. Mutta sinä olet ilkeä silloin, kun kutsut minua typeräksi sen takia, että minä uskon. Ehdotan siis, että koska minä en sinulle uskomuksiani tuputa, niin sinäkään et minulle omiasi eli sitä, että minä olen typerä. Niin kauan, kuin sinulla ei ole halua yrittää ymmärtää minua, niin älä aloita keskustelua uskomuksista kanssani, minä lupaan tehdä samoin. Voimme puhua muista asioista, koska vaikket uskoisi, minä olen aika järkevä ja keskustelukykyinen ihminen. :)

Hemuli

 

Kommentit

Ouska (Ei varmistettu)

Nyt veit sanat suusta. Loistava kirjoitus!

Vierailija (Ei varmistettu)

Aamen ! Vaikka ei olisi kaikesta samaa mieltä toisen kanssa tai vaikka olisi suuriakin mielipide-eroja, silti kaikkien tulee kunnioittaa toisen mielipiteitä, vaikkei itse niitä jakaisikaan.

Hemuli
Oisko tulta?

Mä sanoisin ennemminkin, että toista ihmistä pitää kunnioittaa. En mä kaikkia mielipiteitä kunnioita, mutta yritän kohdella niiden ilmaisijaa kunnioittavasti silti. Uskomukset ja mielipiteet on vielä eri asia. Mielipide pitäisi kai olla jollain tavalla perusteltavissa, uskomusta tai makuasiaa esimerkiksi ei voi perustella, ne ovat tuntemuksia, preferenssejä. En tiedä, miten ihmiset näitä termejä määrittelee.

Vierailija (Ei varmistettu)

Muuten ihan hyvä, mutta hieman näin ateistina häiritsee tuo uskovaisten tavallinen väite, että ateistit "uskovat tieteeseen". Itse en ainakaan koe, että maailmankuvaani mitenkään erityisesti määrittäisi usko tieteeseen. Ylipäänsä ajattelen, että ihmisellä ei välttämättä tarvitse olla minkäänlaista teoriaa maailman synnystä tai kehityksestä voidakseen kokea elämän mielekkääksi ja pystyäkseen toimimaan maailmassa moraalisesti. Ihminenhän ei ala elää vasta siinä vaiheessa, kun se osaa kysyä mikä "tämän kaiken" merkitys on. Jo sitä ennen ihminen on elänyt toisten ihmisten kanssa ja iloinnut, surrut, tahtonut, pettynyt ynnä muuta vastaavaa. Minusta tämä on se elämän perustava taso, ei uskontojen tai tieteen tarjoamat maailmanselitykset. Voi siis tietysti väittää, että uskon ihmiseen tai että uskon sosiaaliseen, mutta mielestäni tällä ei ole mitään tekemistä uskomisen kanssa.

Hemuli
Oisko tulta?

Kiitos, hyvä täydennys! En ajattele, että kaikki ateistit perustaisivat maailmankatsomuksensa tieteeseen, se on kai vain yleisin peruste torjua uskontoja, että koska niiden uskomuksista ei ole tieteellistä näyttöä - siksi sen mainitsin. Ei minunkaan käsitykseni maailman synnystä perustu kristinuskon Raamatun kirjaimelliseen tulkintaan vaan juurikin tieteeseen, vaikka olen kristitty. Luulen, että ihmiset, jotka ajattelisivat täysin jonkun yhden tietyn uskomusjärjestelmän piirissä, ovat aika harvassa.

Pari sannaa

Oi kyllä!! 

Siiiri (Ei varmistettu)

Kiitos tästä ja koko blogista!! Niin paljon hienoja ajatuksia, ihanan positiivisella ja suvaitsevaisella otteella. Helpottavaa tajuta, että ehkä omakin tapani uskoa on ihan ok, vaikka usein olen hyvin epäileväinen ja epävarma uskonko yhtään mihinkään (kun siis en usko kristitylle "oikeaksi" katsotulla tavalla ja Raamattuun kirjaimellisesti...) Jotenkin mahtavaa tajuta että voin uskoa ja silti tiedostaa ettei siinä välttämättä ole mitään järkeä. Kiitos <3

Eevanen (Ei varmistettu)

Kiitos. Puit sanoiksi juuri sen, mitä ajattelen tästä asiasta. Erityisesti tiedemaailmassa uskoa on vaikea selittää ja perustella - toisille ihmisille kun ei riitä se, että uskominen on uskon asia, ei tietämisen.

Logic (Ei varmistettu)

"Jos kukaan ei ole vielä kutsunut sinua typeräksi maailmankatsomuksesi takia, niin onneksi olkoon, olet kohdannut ihmisiä, joilla on käytöstavat."

Olen monta kertaa saanut sekä kuulla olevani typerä ateisti että joutuvani helvettiin, koska en usko ainoalla oikealla tavalla, vaikka en olisi edes puhunut mitään jumalan olemassaolosta. Valitettavasti käytöstavat ovat harvinaisia, kuten toisten ihmisten kuuntelutaitokin. Kiitos hyvätapaisesta kirjoituksesta.

Kommentoi

You must have Javascript enabled to use this form.