laatikon ulkopuolella

 
 

 

 

start-thinking-outside-the-box-300x249.jpg

Samalla tapaa kuin tykkään vierailla vieraissa maissa ja nähdä ja haistaa uutta, haluan joskus aina lukea jotain itselleni kovin vierasta. Kirjallisuutta rakastan ylipäätään siksi, että se laajentaa tajuntaa. Silti sitä pysyttelee mielellään jokseenkin tutuilla poluilla kirjojen suhteen, mutta välillä käsiin osuu romaani, jota ei ikinä itse valitsi laatikkoonsa.

Pääsiäisenä luin kirjan Choosing to See. Siinä äiti, jenkkilässä kristillinen kuuluisuus, kertoo perheensä tarinan. Aloitus lähtee siitä, kuinka perheen 17-vuotias poika peruuttaa pihatiellä 5-vuotiaan pikkusiskon päälle. Tyttö kuolee. 

No, kuka tahansa liikuttuisi vastaavasta tragediasta. Rouva osaa myös kirjoittaa sujuvasti ja sydämeenkäyvästi. Minun comfort- zoneni ulkopuolella ollaan kahdesta syystä: en useinkaan lue nyyhkytositarinoita ja vielä harvemmin luen näin vahvasti herätyskristilliseen suuntauksesta nousevia kirjoja.

Kirjasta on helppo erotella ne jutut, jotka minua tökkii: vahva uskonratkaisun korostaminen, uskovien yhteisön eksklusiivisuus (me ja muut) ja kaikkiin elämänalueisiin ulottuva hengellistäminen. Mutta tulin taas muistutetuksi, että tosiaan – noinkin voi elää. Tarinassa on paljon sydämellistä ja hyvää. Kun kuka tahansa kertoo rehellisesti elämästään, se kiinnostaa. Mutta silti ihmettelin montaa asiaa.

Keskustelu eri tavalla uskovien kanssa tai ylipäätään eri tavoin ajattelevien kanssa ei useinkaan ole kovin helppoa. Vieras mies kirjoitti aiheesta (tai vähän vierestä) täällä. Itse olen huomannut, että kun on tarpeeksi eri mieltä, niin sitten on helpompaa keskustella, jutut ei tule niin lähelle. Mitä pienempään ja itselle läheisempään yksityiskohtaan mennään, sitä hankalampi on olla samalla sivulla. Jos Mary Beth Chapman tulisi minun laatikkooni, me voisimme jakaa menetyksestä ja Jumalan huolenpidosta monta ajatusta. Jos alkaisimme puhua siitä mikä meitä erottaa, laatikko kävisi taatusti ahtaaksi.

Teettekö matkoja kirjallisen laatikkone ulkopuolelle? Kokemuksia?
Entä miten selviätte keskusteluista toisin ”uskovien” kanssa?
 
 
 
 
 

 

Kommentit (9)
 1. Siinä olet Hemuli kyllä aivan oikeassa, että monesti on todella vaikeaa olla samaan aikaan hellä ja ohjaava. Ja me saamme luottaa Pyhään Henkeen ja Hänen apuunsa.

  Jeesus lähetti Pyhän Hengen meille voimaksi, jotta me voisimme tehdä sen, mihin Jeesus on meidät kaikki kutsunut. Yksin meillä ei ole voimaa, viisautta, eikä rakkautta ohjata ketään Jeesuksen luokse, mutta Pyhän Hengen voimalla me voimme sen tehdä. Hän antaa voiman ja rohkeuden ja oikeat sanat. Ja loppu onkin sitten Jumalan käsissä. Me emme voi pakottaa ketään Jumalan luokse, mutta meidän tehtävämme on tehdä se, mihin meidät on kutsuttu.

  Matteus 28
  19 ”Menkää siis ja tehkää kaikki kansat minun opetuslapsikseni: kastakaa heitä Isän ja Pojan ja Pyhän Hengen nimeen
  20 ja opettakaa heitä noudattamaan kaikkea, mitä minä olen käskenyt teidän noudattaa. Ja katso, minä olen teidän kanssanne kaikki päivät maailman loppuun asti.”

  Ap. t. 1
  8 ”Mutta te saatte voiman, kun Pyhä Henki tulee teihin, ja te olette minun todistajani Jerusalemissa, koko Juudeassa ja Samariassa ja maan ääriin saakka.”

 2. Mun mielestä juuri kaikkein surullisinta on se, että monella ihmisellä on sydämessään palava halu löytää ja tuntea Jumala, mutta menevät etsinnöissään harhaan, koska heidän lähellään ei ole ihmisiä, jotka kertovat oikean suunnan. Sen sijaan tällainen ihminen voi lähteä seuraamaan niitä, jotka johtavatkin hänet harhaan – ei ilkeyttään, vaan koska hekin ovat väärällä tiellä, eksyksissä.

  Mielestäni on meidän uskovien ihana etuoikeus saada osoittaa eksyneille oikea suunta! Vähän samoin kuin jos olisin löytänyt kaupan, josta saa ihan kaikkea, mitä ihminen ikinä voi tarvita ja vielä ihan ilmaiseksi, mutta en kertoisi osoitetta kenellekään muulle, vaan ajattelisin: ”No, antaa niiden etsiskellä, ehkä ne joskus löytävät perille, jos vain oikein kovasti haluavat.”

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *