Millä on todella merkitystä?

 

 

875738-1_enlrg.jpg

Kun kuuntelee vanhusten muistoja heidän menneistä elinvuosistaan saa huomata, että ylitse muiden muistojen nousevat hyvin samankaltaiset asiat. Ja tietysti se on ymmärrettävää. Esimerkiksi lapsen saaminen on asia, josta moni tietää sanoa jo nuorena äitinä tai isänä, että tämä on suurinta mitä minulle tulee tapahtumaan.

Saan kuulla vanhusten kertovan juuri näistä. Omista lapsistaan ja lapsenlapsista. He muistelevat läpi sodan, vanhempien kuoleman ja leskeksi jäämisen. Ja siinä vaiheessa, kun muisti alkaa muistoista jättämään, pysyvät lapsuusmaisemat usein edelleen kirkkaina mielessä.

Toki ihmiset muistavat myös murheitaan, mutta jokin totuus on siinä, että sanotaan ajan kultaavan muistot. Haaveet, jotka jäivät vain haaveeksi, saattavat painaa elämän illassa raskaastikin. Kun ei ole uskallettu kuunnella omien toiveiden ääntä, kun on nöyrrytty toisten tahtoon siitä, mikä olisi soveliasta tässä elämässä. Sellaisia ihmiset purkavat puheissaan.

Se mikä elämässä on tilinteon hetkellä merkittävää liittyy harvemmin rahaan, ulkonäköön, uusin hankintoihin tai yksittäisten ihmisten ikäviin sanomisiin vuosia sitten. Nämä kaikki ovat asioita, joihin itse huomaan jääväni kiinni silloin, kun oleellinen elämässä unohtuu.

Seurakunnassa jossa työskentelen järjestettiin syntymäpäiväjuhlat 80- ja 85-vuotiaille, sekä sitä vanhemmille seurakunnan jäsenille. Minä istuin vastapäätä juhlien vanhinta vierasta. Hän oli jo reippaasti yli 90-vuotias. Kollegani juonsi tilaisuutta ja kyseli vanhuksilta, että mistä päin Suomea he ovat alunperin kotoisin.

”Kuka teistä on syntynyt Varsinais-Suomessa?” –hän huusi seurakuntasalissa ja käsiä nousi ylös. ”Kuka on Lapista lähtöisin ja kuka Kainuusta?” Näin käytiin koko Suomi läpi, mutta minua vastapäätä istunut rouva ei nostanut kättään missään kohtaa. Kollegani lähestyi häntä ja kysyi, että mistäpäin Suomea hän on kotoisin. Rouva vastasi kuuluvalla äänellä, että ”ei kai sillä enää ole väliä, mistä olen lähtöisin, mutta 50-luvulla minulla oli espanjalainen rakastaja!”

suhteet oma-elama ystavat-ja-perhe mieli
Kommentit (1)
  1. Elämää nähnyt
    13.4.2012, 05:58

    Kun otsikossa kysytään, että ”millä on todella merkitystä”, niin toki monellakin asialla on merkitystä. Tällä hetkellä yhdellä asialla on merkitystä, seuraavalla hetkellä toisella. Tommy Hellsten on kirjoittanut osuvasti, että ”jos tukka palaa, on aikaa sammuttaa se”. Asioiden tärkeysjärjestys muuttuu olosuhteiden mukaan.

    Mutta mitä lähemmäs kuolemaa mennään (sehän kohtaa meitä kaikkia ennen pitkää), niin se tosiasia on hyvä priorisoimaan meille asioita tärkeysjärjestykseen.
    Omalla kohdallani loppupeleissä kaikkein eniten merkitystä on sillä, olenko saanut Jumalalta syntini anteeksi vaiko en, onko syntini peitetty (vrt Room 4:4-7)? Olenko Hänen edessään vanhurskas (lain mitan täyttävä) vaiko en – minkälaisen tuomion hän meikäläisestä sanoo sitten kun se hetki koittaa. Tämä on ainakin minun elämäni suurin kysymys jos mietin tätä asiaa lopusta taaksepäin eikä niinpäin, että mikä on tärkeää juuri tällä hetkellä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *