Sanomattomat viimeiset sanat

cat-lion-mirror.jpg

Monien muiden tavoin olen pienenä peilin edessä laulanut shampoopulloon. Ajattelin, että minusta voisi tulla pop-tähti. Kaverini sanoi, että en osaa yhtään laulaa. En laulanut enää muiden kuullen, mutta peilin edessä olin supertähti.

Peilille olen monesti sanonut suorat sanat. Käynyt peilin kanssa pitkiä keskusteluja, joissa olen sanonut minua loukanneelle ihmiselle mitä hänestä todella ajattelen. Peilin edessä olen treenannut keskusteluja etukäteen, kun on pitänyt puhua jonkun kanssa vaikeasta asiasta. Peilin edessä olen ollut rohkea.

Peilin edessä olen myös purskahtanut itkuun joskus aikoinaan, kun ei ollut ihmistä kenen seurassa itkeä. Muualla olin pidätellyt kyyneleitä. Mutta peilistä näin ihmisen johon luotin ja hänen kasvojensa näkeminen sai itkun tulemaan.

Ne keskustelut joita peilin edessä treenaan, jäävät yleensä aina kurkkuun tosi paikan tullen. Viime viikolla harjoittelin taas repliikkejä peilin edessä. Eivät ne lauseet päässeet koskaan suustani ilmoille. Peilille voin myös jälkeenpäin sanoa sanat, joita en tohtinut sanoa päin naamaa päivällä. Yleensä parhaat loppukaneetit tulevatkin mieleen vasta keskustelun päätyttyä. Siinä tilanteessa, kun pitäisi itseään puolustaa, ei tule sanottua mitään nokkelaa. Keskustelussa peilin kanssa olen itsevarma. Peilille sanon, että eroa sitten kirkosta jos siltä tuntuu.

Sain ylioppilaslahjaksi kirjan, jonka loppuun oli kerätty edesmenneiden julkkisten viimeisiä sanoja. Mietin niitä lukiessani aina, että miten ihmisillä tulee kuoleman hetkellä noin sutjakoita lauseita mieleen. Minun viimeiset sanani ovat kenties: kyllä hoitaja, kiisseli on oikein maukasta. Sitten tukehdun kiisseliin, kun en henno sanoa, että kiisseli ei mene alas.

Nanna H.

Kommentit (2)
  1. Moi Nanna! Kaunis kirjoitus – toivotaan ettei se ole sun viimeinen. Huomasin vasta äsken viikko sitten jättämäsi kommentin Mainettaan parempiin pappeihin ja vastasin siihen. Hyvää juhannusta!

  2. Oi apua, varsinkin näin hoitajana (ja kiisselinvihaajana) toi kiisselikuolema kuulostaa ihan kamalalta! Ei meitä nyt ihan noin paljon tarvitse miellyttää! Mutta onneksi on myös hoitajia jotka vain tietävät milloin ei enää edes kiisseliä… Jotka tietävät milloin kiire ja kiisseli vaihdetaan kosketukseen ja kiireettömyyteen…

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *