Ne jotka jäävät – Tua Harno (2013)

Tua Harno – Ne jotka jäävät (2013) 269 sivua – Otava

Olen nyt kesälomalla sattumalta lukenut useita kirjoja, jotka kertovat suvun tarinaa vuosikymmenten läpi.

Ensimmäinen näistä lukemistani kirjoista oli Tua Harnon Ne jotka jäävät. 

Kirja kertoo Fridasta, hänen isästään Raimosta (Roger Raymond) ja isoisästä Pojusta. Poju ja Raimo ovat vaellelleet ympäri maailmaa ja parisuhteita etsimässä itseään. Poju Amerikassa ja Raimo oman päänsä sisällä. Nykyhetkessä Frida taas painii sukunsa rasitteiden kanssa.

Kirjan nimi ”Ne jotka jäävät” kuvaa teoksen läpi menevää pohjavirettä. Voiko ”tavalliseen elämään” olla tyytyväinen vai pitääkö koko elämä käyttää täydellisyyden tavoitteluun. Jokaisella kirjan päähenkilöllä oma näkemyksensä täydellisestä elämästä, jota he itsepäisesti tavoittelevat ja samalla päätyvät rikkomaan muiden ihmisten elämän. Kirjan sävy onkin varsin melankolinen ja taustamuusikiksi on nostettu Leonard Cohenin lauluja.

Kirjan jokainen henkilöhahmo on jollain tavalla rikki. On mielenterveysongelmia, alkoholismia, anoreksiaa tai ihan vain jatkuva tarve parempaan elämään. Tavallisuutta ja luotettavuutta edustaa Fridan kumppani Emil, joka on rillutteluvuosien jälkeen valmis asettumaan aloilleen ja perustamaan perheen. Pystyykö Frida tähän? Onko hän ihminen joka voi jäädä paikoilleen vai pitääkö hänen lähteä maailmalle etsimään itseään? Tässä on jännite joka toistuu sukupolvesta toiseen. 

Kirjan on moniulotteinen, pomppii ajasta ja paikasta toiseen. Henkilöt vaihtuvat niin, että lukiessa on välillä pakko tarkistaa miten sukulaisuhteet nyt menivätkään. Kenestä nyt puhutaan ja kuka oli kenenkin isä ja monesko vaimo nyt oli kierrossa.

Teksti on kuitenkin helppolukuista ja hyvää. Yhdistelmä menneisyyden maailmanvalloitusta ja nykyajasta tuttuja paikkoja, kuten Pub Pete luovat hauskan kontrastin. Pub Pete ja muiden tuttujen paikkojen realistinen kuvaus tekee myös Amerikan kokemuksista uskottavia.

Ne jotka jäävät on Tua Harnon ensimmäinen kirja. Kirjailijan on itse opiskellut samoja aloja kuin kirjan Frida. Tämä tuo myös hauskan sivuvivahteen ja saa miettimään, kuinka suuri osa kirjasta perustuu tositapahtumiin.

Lyhyesti:

5/5 Hyvä kirja suvun mukanaan tuomista rasitteista, itsensä etsimisestä ja paremmasta elämästä.

Hyvää:

  • Helppolukuinen
  • Henkilöhahmot kiinnostavia
  • Tunteisiinvetoava

Huonoa:

  • Leonard Cohen-viittaukset
  • Piti tarkistaa hahmojen nimiä kesken lukemisen
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *