Castle Rock on todella huono tai todella hyvä

castlerock.jpg

Castle Rock on Stephen Kingin kirjojen maailmaan perustuva TV-sarja, joka on Suomessa nähtävissä ainakin HBO:lta. Sarjan ensimmäisen kauden viimeinen osa julkaistiin nyt torstaina.

Castle Rock oli taas todella kummallinen sarja. En ehkä kuulu täysin kohderyhmään, koska en ole lukenut juuri Stephen Kingin kirjoja (Mustan tornin aloitin, mutta jätin kesken). Kingin kirjoista tehdyt kauhuelokuvat taas ovat todella tuttuja. Castle Rock on siis eräänlainen sillisalaatti Kingin kirjojen maailmaa, hahmoja ja tapahtumia. Monet viittaukset olisivat auenneet varmasti paremmin, jos olisi lukenut koko kirjailijan tuotannon.

Sarjan juoni on lyhyesti tämä: Vankilanjohtaja tekee itsemurhan ja vankilan hylätystä osasta häkistä löytyy tuntematon mies (Bill Skarsgård). Sarjan päähenkilö, asianajaja Henry Deaver (André Holland) saapuu vanhaan kotikaupunkiinsa selvittämään miehen henkilöllisyyttä. Häkistä löytynyt tuntematon mies saattaa olla paholainen, naapuri on stalkkeri, äidillä on dementia, metsästä kuuluu outoa ääntä ja Henry on ehkä itse ollut häkissä.

Tunnelma on kylmä ja painostava sarjan jaksoista toiseen. Välillä pelottelu on psykologista ja välillä taas ihan perinteistä säikyttelyä. Ihmisiä kuolee jatkuvasti väkivaltaisesti, mutta samaan aikaan selvitetään myös aika-avaruusjatkumoa ja moniulotteista maailmankaikkeutta, jossa on loputon määrä vaihtoehtoja. Koska kyseessä on TV-sarja, annetaan hahmoille aikaa kasvaa. Castle Rockissa moni sarjan tärkeistä hahmoista on saanut kokonaan oman jaksonsa. Jaksot kuvataan henkilöiden omasta perspektiivistä, joten koskaan ei voi olla varma mikä on totta ja mikä kuvitelmaa.

Mietin vielä kymmenen minuuttia ennen päätösjakson loppua, että tämä sarja on joko todella huono tai todella hyvä. Ajattelin, että jos sarjan kymmenet ja taas kymmenet avoimet langanpäät saadaan kerittyä yhdeksi loogiseksi kokonaisuudeksi kymmenessä minuutissa, niin kyseessä tarinallisesti jotain todella ennennäkemätöntä. Castle Rock menikin toiseen suuntaan. Mihinkään kysymykseen ei annettu vastausta, vaan avoimia kysymyksiä syntyi vain lisää.

Tämä on raivostuttava, ärsyttävä ja samalla aika hauska ratkaisu. Castle Rockin kaupunki ja sen hahmot ovat pyörineet päässäni nyt monen päivän ajan ja olen kahlannut erilaisia spekulaatioita Redditistä.

Sarja josta on pakko katsoa toinen kausi.

https://youtube.com/watch?v=gXsKCQenpt0%3Frel%3D0

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *