pakanoiden bileet

Helatorstai on vissiin eniten niinkuin uskonnollinen juhla, mutta Wikipediassa sanotaan näinkin: ”Pakanuuden ajalta periytyvä hela oli kevään juhla, joka ajoittuu kylvökauden alkuun ja sitä vietettiin, jotta jumalat olisivat suosiollisia ja antaisivat hyvän sadon. Hämeessä, Satakunnassa ja Uudellamaalla sytytettiin entisaikaan helatorstain aattona aukeille paikoille kokkoja eli helavalkeita. Karja ajettiin tulien läpi laitumelle karjatautien ehkäisemiseksi. Myös nuoriso juhli helajuhlassa; simaa juotiin, naiset kävivät lemmensaunassa ja tekivät lemmentaikoja. Nuoret myös tanssivat kokoilla.”

Hassua, että helatorstaina on bailattu joskus tsiljardi vuotta sitten. Nykyään ei näy paljon kokkoja, ei simaa, eikä karjaa juoksemassa rovioitten läpi. Lemmensaunaankaan ei mua ole kukaan kutsunut. Sehän oisi kaikki tosi jännää. 

Ehkä täytyy ottaa ohjat omiin käsiinsä. Ehkä helavalkean nykypäivän vastine voisi olla grillaaminen. Naapureilla on kunnon turbokaasugrilli, mihin mahtuu ainakin 50 000 ryynimakkaraa, ja ollaan menossa niille katsomaan Suomen peliä (meillä ei oo grilliä, koska ollaan köyhiä). Tulen läpi juoksevaa karjaa voisivat mallata naapuruston koirat, joita on ainakin yhden kunnon karjalauman verran. Voitaisiin juoksuttaa niitä grillin ympäri? 

Simakin on loppu, kun se vapun pirulainen tuli, oli ja meni, mutta eiköhän jollain ole taas mukana lava kaljaa. Naistenkeskisen lemmensaunan sijaan voitaisiin Sulon kanssa käydä lemmensuihkussa;  voitaisiin pestä toistemme hiukset, olisi korkea aika, ollaan melkosia rasvalettejä tällä hetkellä. Lemmentaikojen lausumisen voisi korvata kannustusloitsuilla (Suomen on pakko, siis Pakko, voittaa tänään), esimerkiksi näin: ” Abrakadabra, finaaleihin jatka!” Ja kokolla tanssiminen korvataan (toivottavasti) voitontanssilla Canal+:n ääressä.

Ja tämä kaikki ilonpito voitaisiin suorittaa, ei siksi että jumalat antaisivat hyvän sadon, vaan siksi, että meidän toimeentulotukihakemus menisi sossussa läpi.

Eiks kuulosta ihan suunnitelmalta?

Kommentit (1)
  1. päästiin jammaamaan se voitontanssi jes!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *