Keittokirjaviikon päätös ja sushia!

Noniin! Elssun plenssu alkaa olemaan paranemaan päin, ja sain hetken bloggaus- ja kuvankäsittelyaikaa, kun vauva ja Marko vetelevät sikeitä makkarissa. Jostain syystä kuvien siirto mun työ-Canonilta koneelle tuntuu ylivoimaiselta tehtävältä. Se johtuu siitä, että joudun etsimään tietyn, valkoisen johdon ja käynnistämään työkoneen hommaa varten, sillä uusi läppärini ei tunnista 5D:tä, eikä Windows 8:lle ole kameramallia varten sopivia ajureita. Se kamerajargonista, tässä siis keittokirjaviikon viimeinen resepti: 

_MG_6001b.jpg

Täysjyväpaneroitua turskaa pestolla ja vihanneshöystöllä. Alkuperäinen resepti löytyy täältä. Eipä tule varmaan kenellekkään yllätyksenä, että väänsin taas ihan omiani. Aloitin lämmittämällä uunin kahteensataan, ja lykkäämällä tomaatit (käytin normi-kirsikkatomaatteja, koska en löytänyt terttutomaatteja mistään… Tai ainakaan citymarketista) uunipellille ja lämpiävään uuniin. Ostin turskani pakasteena ja vaikka otin paketin huoneenlämpöön hyvissä ajoin, olivat fileet jäätyneet yhdeksi kivikovaksi turskatiileksi. Laitoin siis palikan myös uuniin sulamaan. Helpommalla pääsee jos ostaa tuoretta kalaa, tai sulattaa pakastefileitä yönyli jääkaapissa tms. 

Noh, turskien sulaessa uunissa rupesin väsäämään pestoa. Kaivoin kaapista tehosekoittimen ja ihan ekaksi surrautin muruksi kaksi palaa aiemmin paahtamaani täysjyväpaahtoleipää. Sitten nypin vähän nuupahtaneesta basilikasta kaikki siedettävännäköiset lehdet ja varret, pilkoin pienemmäksi yhden valkosipulinkynnen ja totesin, että unohdin ostaa pinjansiemeniä. Kaapista löytyi pussinpohjallinen cashew-pähkinöitä, jotka ajoivat saman asian. Tajuan tässä vaiheessa, ettei meillä ole morttelia. Kaapista löytyy pienempi, sauvasekoittimen mukana tullut tehosekoitinosa, jolla saan peston viimeisteltyä tahnaksi. Mukaan siis lisättiin vielä puolikkaan sitruunan mehu, ruokalusikallinen oliiviöljyä ja reilusti parmesaania.

_MG_5999b.jpg

Tältä annoksen PITI näyttää…

Tässä kohtaa nappasin kalat pois uunista, ja sain jollain ilveellä fileet eroteltua toisistaan. Levitin peston niiden päälle kahta lusikkaa käyttäen, ja pyöräytin pestotetut fileet leivänmuruissa. Sitten leivitetyt kalat tomaattien seuraksi uunipellille ja naputtelin ajastimeen 15 minuuttia. 

_MG_6003b.jpg

… ja tältä se näytti!

Kalojen kypsyessä höyrytin pakasteparsakaalia, ja niiden ollessa valmiita pyöräyttelin niitä isossa kulhossa pinaatin kanssa, saadakseni jälkimmäistä asteen verran pehmeämmäksi. Ohje käski lisäämään balsamiviinietikkaa, ja minä tein työtä käskettyä. Ripauttelin mukaan myös suolaa, ja puristin sitruunaa. Perunoita meillä ei ollut, joten tästä tuli tällainen vähähiilarisempi versio. Otin kypsät kalat uunista, lisäsin tomaatit parsakaalien joukkoon ja asettelin koko komeuden lautaselle. 

Oli ihan TAJUTTOMAN hyvää!! Turskahan on vähän niinkuin seiti, melko mautonta, vähärasvaista kalaa. Pesto antoi sille kuitenkin ihan loistavasti makua, ja tätä tulen ihan saletisti tekemään uudestaankin! En jäänyt edes kaipaamaan niitä perunoita, vaan annos täytti mainiosti meikän, ja myös Markon! Käytiin napsimassa hyvin Nigellamaisesti jäljelle jäänyttä kalanpalaa jääkaapista, ja se maistui ihan yhtä hyvältä kylmänä. NAM!

Viime sunnuntaina oli meidän sushikurssin viimeinen kerta, ja kerrankos sitä vähän laittaa tummaa luomeen kun pitää kaupungille lähteä. En jaksanut allaolevasta kuvasta hirveämmin muokata piiloon pakkaskuivan ihon juonteita ja vauvan mukanaantuomia silmäpusseja, vaan tässä teille vähän kiusallinen järkkäriselfie:

_MG_6007b.jpg

_MG_6012b.jpg

Kurssilla tehtiin tällä kertaa hyvinkin majoneesipitoisia palleroita ja veneitä, ja hyödynnettiin aiemmin opittuja taitoja makien rullaamisessa. Höysteenä oli tarjolla chili-kurkkusalaattia ja misokeittoa.

_MG_6013b.jpg

_MG_6017b.jpg

_MG_6019b.jpg

Kyllähän tuosta taas sai syödäkseen, vaikka jostain syystä tällä kertaa rullien kauniisti ja siististi leikkaaminen tuntui ihan mahdottomalta tehtävältä.

_MG_6021b.jpg

Tonillekin maistui!

_MG_6023b.jpg

 

Nyt on melkein sataprosenttisen varmaa, että uusi kurssi pyörähtää käyntiin helmikuussa, joten kaikki kiinnostuneet, pysykäähän kuulolla kun päivämäärät varmistuvat! Ilmoilen teille asiasta täällä ja blogin fb-sivuilla heti, kun tiedän lisää! Suosittelen kurssia kyllä ehdottomasti, mikäli yhtään tykkää sushista tai on innokas opettelemaan! 

Mitä tykkäsitte keittokirjaviikosta? Kokeilitteko ohjeita? Toteutetaanko uudestaan? Comments below.

 

tyo-ja-raha tyo ruoka-ja-juoma
Kommentointi suljettu väliaikaisesti.