Keittokirjaviikko: Rapeat lohimedaljongit juuresmuusilla ja herneillä

1_MG_5987p.jpg

Meinasin tehdä tän ruokalajin jo eilen illalliseksi, mutta aiemman postauksen salaatti maistui vielä iltasellakin niin hyvin, että rupesin lohihommiin vasta tänään. Tämä ohje minua jännitti kaikista eniten (en muuten löytänyt sitä alkuperäistä ohjetta netistä, joten saatte tyytyä mun versioon tai ostaa kirjan itsellenne. Jälkimmäistä vaihtoehtoa toki suosittelen lämpimästi!), sillä tuppaan polttamaan pannulla paistettavan lohen lähes poikkeuksetta. 

Tätäkin ohjetta siis muuntelin vähän, mutta kerron työvaiheita selostaessani, missä poikkesin polulta. Ohje käski aloittamaan juureksien pesulla ja kuorimisella. Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin lanttua, porkkanaa ja perunaa, minä käytin kaksi porkkanaa ja vajaan puolikkaan isosta bataatista. Kuorin ne, paloittelin parin sentin palasiin ja laitoin keittymään. Sen jälkeen pyyhkäisin paistinpannun pintaan teelusikallisen seesamiöljyä (ohjeessa käytettiin oliiviöljyä, itse en tykkää sen mausta) ja laitoin sen lämpiämään kasiteholla, kun kymppi on kovin. Kun pannu oli kuuma, laskin kaksi lohimedaljonkia kypsymään. Olin ottanut ne huoneenlämpöön jo about 45 minuuttia ennen paistamista, jotta ne kypsentyisivät tasaisemmin. Jamie käskee paistamaan niitä keskilämmöllä 6 minuuttia, ja kääntämään paistoajan puolessa välissä. Itse annoin medaljonkien paistua yhdeltä puolelta kuusi minuuttia, ennenkuin luin mitään kääntämisestä. Ripautin ennen kääntöä päälle vähän suolaa ja puristin sitruunaa, käänsin ja annoin paistua toiset kuusi minuuttia. Suolaa ei muuten ohjeessa edes mainita, että tässä saa kai olla luova. 

1_MG_5984p.jpg

Vaikka lohet paistuivat tupla-ajan, en silti kokenut, että ne olisivat olleet kuivia, vaan pinta oli ihan täydellisen rapea. Sitruunan sokerit karamellisoivat pintaa vielä osaltaan. Lohien paistuessa batsku ja porkkana olivat kerenneet keittyä vartin verran, ja valuttamisen jälkeen lykkäsin ne kulhoon muussaamista varten. Olisivat saaneet kypsyä vielä hetken, käsipelillä muussaus oli aika rankkaa hommaa 😀 Tässä kohtaa muuten laitoin pakasteherneet mikroon sulamaan neljäksi ja puoleksi minuutiksi.

Hetken muussattuani lisäsin joukkoon kaksi isoa ruokalusikallista turkkilaista jogurttia, ja aiemmin hienontamani pienen kourallisen ruohosipulia. Mauksi puristin vähän sitruunaa ja ripautin suolaa. Lohimedaljongit olivat nyt valmiit ja nostin ne pannulta lautaselle odottamaan annosten kokoamista. Kalan paistonesteisiin heitin mikrossa sulatetut herneenpalot ja puristin päälle sitruunaa ja ripautin suolaa. Herneitä paistoin niin kauan, että ne saivat vähän väriä. 

Sitten olikin aika latoa muusia lautaselle, asetella lohi päälle ja lykätä herneet koko komeuden kylkeen. Päälle ripottelin loput pilkotusta ruohosipulista ja puristin loput sitruunat. 

IHAN ÄLTSIN HYVÄÄ!! Tuhtia, mutta terveellistä, maistuvaa ja helppoa. Koko homma oli puolessa tunnissa tehty, niinkuin alkuperäisessä ohjeessa luvattiinkin! Siinä muuten käskettiin ripotella paistettaessa lohen päälle fenkolinsiemeniä, mutta vierastan niitä. What a pussy… Tämäkin ohje on siis ehdottomasti kokeilun arvoinen, ja vaikka muusiin jäi vähän sattumia, niin onni onnettomuudessa isommat porkkananpalat olivat makeita yllätyksiä sattuessaan samaan suulliseen täyteläisen, suolaisen kalan kanssa. Tuo Jamien Arjen Superruokaa-keittokirja on kyllä painonsa verran kultaa <3

Hyvinvointi Ruoka ja juoma Liikunta

Hei Kotkalaiset! Uutta tulossa: Jussin Jättikirppis

Piipahdettiin loppiaisena isomummila-visiitin jälkeen tsekkaamassa tuleva Kymenlaakson suurin kirppis. Jussin Jättikirppis nousee hyvää vauhtia vanhan Starkin tiloihin Korelaan, ja on siis perustettu kuuden kotkalaisen yrittäjän toimesta myös (Hyvinvointikeskus Huuman toimitusjohtajan) Mikko Paavolan ja hänen sisarensa Annan isän, Jussi Paavolan muistolle. Ensimmäinen suuri plussa heti porteista sisään ajettaessa on äärimmäisen runsas parkkitila. Ystävämme Toni Eurasto, joka on yksi kirppiksen pystyynpuksaajista, otti meidät vastaan takaovella, ja piti meille pikku kierroksen.

1_MG_5921p.jpg

Pöytiä oli nyt jo valtavasti, ja lisää valmistuu koko ajan. Käytävät ovat tarpeeksi leveät myös lastenvaunujen kanssa shoppailuun, sillä kahdet normaalikokoiset vaunut pääsevät ohittamaan toisensa mukavasti. Kirppis tulee olemaan muutenkin lapsiystävällinen, sillä tiloihin on tulossa lasten oma leikkihuone, jossa perheen pienimmät voivat pelailla ja viihtyä vanhempien kiertäessä pöytiä. Heti sisääntulossa on kahvila, jonne miehet voi puolestaan jättää parkkiin ostosten ajaksi syömään possoja ja lihiksiä. 

Yhtenä erityisosastona Jussin jättikirppikseltä löytyy tenavatori, joka on pyhitetty pelkästään lastenvaatteille- ja tarvikkeille. Lisäksi luvassa on myös hupia pomppulinnan muodossa, jonne itsekin aion kyllä mennä testipomppimaan avajaisissa 😀 

1_MG_5925p.jpg

26.1 pääsee jo paikan päälle varaamaan pöytää ja tuomaan tavaroita, ja virallisesti ovet avautuvat ja myynti alkaa 1.2. Pöytiä voi varata jo nyt netissä täällä. Virallisista avajaisista tulee kuulemani mukaan huimat, ja mikäli kaikki menee suunnitelmien mukaan, on meikäläinenkin siellä pop up-studiomeiningillä kuvailemassa! Kantsii siis pysyä kuulolla avajaispäivästä, jonka kerron sen varmistuttua ja tulla katsastamaan mitä kaikkea kivaa koko perheelle sieltä löytyykään.

1_MG_5927p.jpg

Tutustuin kirppiksen nettisivuihin kotiin päästyäni, ja hienoimmat ominaisuudet olivat mielestäni mahdollisuus hoitaa melkein koko homma netissä hinnoittelua ja myyntiraportteja myöten, sekä übertarkka videovalvonta varkauksien minimoimiseksi. Eräälläkin suositulla paikallisella kirppiksellä tavaraa yleensä pöllitään saman verran kuin saat myytyä, sillä valvontaan ei ole panostettu, mutta täällä tilanne on toinen. Tarjolla on myös täyshoitopaketti, jossa tavarat oikeasti haetaan sulta kotoa, ja homma hoituu muutenkin lähes nollavaivalla. Take care-palvelu mahdollistaa myös kauempana asuvien kirppistelyn, sillä pöytä pidetään siistinä myyjän puolesta, eikä paikalla tarvi ravata montaa kertaa viikossa siivoamassa tavaroita.

1_MG_5929p.jpg

1_MG_5931p.jpg

Elle ei ollut (vielä) ihan niin innoissaan asiasta kuin äiti.

1_MG_5932p.jpg

Pöytätilaa on paljon, ja kanaverkkoon saa ripustettua kätevästi kaikkea pientä sälää. 

1_MG_5933p.jpg

Markon perusilme 😀

Nettisivujen palvelut-osiosta bongasin lopusta myös, että tulossa on Tule ja myy-päivät joka kuukauden viimeisenä viikonloppuna! Silloin pöydän voi varata pariksi päiväksi huokeaan hintaan, ja tulla itse paikanpäälle myymään, vähän niinkuin Helsingissä Hietsun kirppiksellä. Halvemmalla tosin.

Musta on niin siistiä, että paikalliset yrittäjät jaksavat olla innovatiivisiä ja uudistaa Kotkan meininkiä ahkerasti. Juuri tällaista uutta tuulta Kotka tarvitsee! Jussin Jättikirppis sijaitsee muuten ihan loistavien kulkuyhteyksien varrella, sillä jokaikinen Kotka-Karhula-väliä kulkeva bussi pysähtyy melkein oven eteen. Näin autottomienkin on helppo tulla myymään ja ostamaan tai ihan vaan kahville ja viihtymään. Henkilökunta on ainakin ihan priimaa 😉

Ilmottelen vielä lähempänä tarkemmin avajaisten päivämäärästä ja mun osuudesta niissä, mutta tosiaan näillä näkymin luvassa on lapsien kuvaamiseen suunnattu pop up-studio. Taustasta ja teemasta en vielä tiedä tarkkaan, mutta jotain kivaa me varmasti keksitään! 🙂 Sit eikun pöytiä varaamaan!

Muoti Lapset Lasten tyyli Ostokset