TOP 4 tapaa hoitaa työmatka tyylillä kun kotona on pieniä lapsia

1. Kysy miten kotona menee
Soita, tekstaa, Twiittaa, Skypetä, tyyli on vapaa, mutta ele pakollinen: osoita kiinnostuksesi kotijoukkojen kuulumisista joka ikinen päivä. On tarpeeksi hankalaa olla puolitoista viikkoa yksin hoitovastuussa, vielä pahempaa on jos tuntee ettei matkaavaa puolisoa kiinnosta – määräaikaisen mutta kuitenkin- yksinhuoltajan kurjuus vesirokkoepidemian keskellä ja lasten ikävä. Soita kotiin, kysy mitä kaikille kuuluu, miten lapset voivat, miten puolisosi voi ja kuinka ikävöit heitä – olkoonkin että soitat juuri seminaarin viimeisen päivän kunniaksi järjestettyjen uima-allasbileiden pukuhuoneesta ja tunnet cocktailien aikaansaamaan euforian saamaan sinut onnellisemmaksi kuin olet kotona vaipparallissa tuntenut moneen kuukauteen. Osoita sympatiaa väsyneelle puolisolle, osoita lasten ikävöintiä, muistuta kuinka kivoja tuliaisia olet kaikille ostanut (olethan!) ja tadaa – homma on hanskassa ja voit palata takaisin hyvillä mielin drinkkisi pariin jättäen kotijoukkoihin on lohduttavan tunteen siitä, ettei isi malta odottaa kotiinpääsyä perheen pariin.

2. Älä hehkuta reissua Facebookissa.
No daa! Olkoon kuinka lämmintä, kaunista, viehättäviä ihmisiä, All inclusive hotelli, mitä tahansa, on tunteetonta antaa kurahousuja seuraavaa päivää varten pesevän ja makaronilaatikolla elävän puolison lukea elämästä aidan toisella puolen. Kun olet tuonut hyvät tuliaiset ja antanut puolisosi levätä vuorostaan, voit mainita parilla sanalla että olihan siellä ihan kivaakin ja näyttää pari neutraalia kuvaa maisemista.

3. Muista tuliaiset
Ei niin lyhyttä reissua ettei tuliaisten tuojaa katsottaisi hyvällä. Suklaata, kaunis koru, hajuvesi tai laukku puolisolle ja tietysti jotain kivaa lapsille. Onhan kotona ollut puoliso käyttänyt ”sitten katsotaan mitä kivaa isi tuo kun olet kiltisti” – porkkaanaa jo lähtöpäivästäsi saakka.

4. Anna puolisolle vapaapäivä kun olet takaisin remmissä
Vie hänet syömään, päästä kampaajalle, anna nukkua pitkään. Rauha palaa maahan, puolisosi syke laskee ja sinä olet sankari vaikka sinulla olisikin ollut ihan mukava viikko pois kotihommien keskeltä.

Suhteet Ystävät ja perhe Matkat Työ

Tirskahtava tyrni, suussasulava suklaa

Onko kukaan muu huomannut, miten joillekin elintarvikkeille ja herkuille on annettu kirjoitus- ja lausumismuodoltaan niille nerokkaan täydellisesti sopiva nimi? Monet sanathan ovat peräisin kaukaa historiasta, eivätkä nykyajan mainostoimistojen brainstormaamina, mutta myönnettävä on: jotkut myyvät omana itsenään ilman raflaavaa tuotemerkkiäkin.

Esim. ”krokantti”. Koko sana rouskuu ja kraksuu ihanalle voissapaistetulle manteli/sokerilevylle ja kuola valuu pelkästään erään ihanan ruotsalaisen firman suklaapatukan tuoteselostusta lukiessa.

Toffee -sanaa ei voi hosua ja nopeankin puherytmin omistavan henkilön on huomattava, kuinka tof-fee sanana venyy herkullisesti, kuten tuote itsekin. Englantilainen ”fudge” vie kuitenkin voiton toffeesta. Voi vaan kuvitella, kuinka monta jäätelöä / suklaapatukkaa myydään kansainvälisillä markkinoilla, kun mainoksen spiikkeri muistuttaa, että ”inside, you’ll find irrestistably smooth layer of (butter)  fuuuddge..”

Näkkileipää paremmin suussa rouskuu ruiskorpun lempinimi näkkäri. Ruotsalaiset tietysti hyötyvät luontaisesta kielensä intonaatiosta, lausuessaan ”knäckebrödin” Kovalla Koolla, jonka kuullessaan tulee puolihuomaamattomasti pyyhittyä sanan jättämiä näkkärinmurusia rinnuksiltaan.

Whisky.  Sana kuin raipanisku. Niinkuin juomakin ykkösellä kiskaistuna.

Alkoholijuomista siideri sihisee ja pirskahtelee mukavasti suussa sananakin.

Popcorn.  Itsestäänselvyys. When do you know when the toasted corn is ready? Oh, it just kinda ”pops” you know.

Pippuria vielä paremmin kurkussa yskittää pepper,  mukaan tulevan pehmeän h:n myötä.

Omena-sanaa mehukkaampi on tietysti omppu, joka kuulostaakin joltain mitä rouskutella. Englanninkielen apple kuulostaa täydelliseltä, kovan, raikkaan, maukkaan hedelmän ensipuraisulta.

Vadelma on mielestäni yksi suomenkielen kauneimpia sanoja, ja sen keksijä on varmasti rakastanut tätä marjaa koko sydämestään. Sanassa maistuu hieman mansikkaa viileämpi tyylikäs nautinto. Va-del-ma.Vertailun vuoksi mietitään sanoja suudelma, hedelmä, kuunnelma, joissa on niinikään luonnostaan jotain kaunista.

Edelliseen viitaten: Tyrni ei kuulosta lainkaan kauniilta, eikä herkulliselta vaan ensipuraisu on tyrmäävän kirpakka. Tähän ei liity henkilökohtaisia patoutumia terveellisyyttä hehkuvaa tyrnimarjaa kohtaan. Mitä vanhemmaksi tulen, sen mukavempaa tyrnimarjoja on natustella suoraan pensaasta – vaikka sitten hieman silmät vetistäen. Jotain syystä Y-kirjaimella on ilmeisesti joskus haluttu paiskata negatiivisen latauksen sisältäviä sanoja ja sanontoja, kuten: hyönteinen, hyttynen, yökkö, yrmy, myrkky, yskä..Kieltämättä, tuleehan se ”yyäk” aika luonnostaan sen kummempia ajattelematta, kun näkee jotain luotaantyöntävää.

Lettu tai lätty lätsähtää nimensä mukaisesti pannuun sitä kääntäessä tai odotuksen palkinnoksi lautaselle läväytettynä.

Perunasosetta mehevämmin keltaisen kuohkeaksi vatkattua perunaa kuvaa ilmava ”muussi”.  Eikä sitä tietenkään voisi kuvitella kutsuvansa miksikään muuksi.

Viimeisenä, muttei suinkaan vähäisempänä suussa sulaa Suklaa (tuote ansaitsee tulla kirjoitettavaksi isolla) Suomalainen ”suklaa” tuo tietysti mieleen tottumuksen kautta herkullisia assosiaatioita, mutta sana ei ole aivan tavoittanut englanninserkkunsa viettelevän pehmeää Chocolate lohkaisua. Nopea ”suklaa” saattaakin tylysti heitettynä kuulostaa jopa jauhoihin tai piimään verrattavalta taloustuotteelta, mutta chocolate-versiossa annetaan ymmärtää, että kyse on nautintoaineesta. Sen vuoksi tuotteen tosiystävät osaavatkin lausua ”Suklaan” aina lempeydellä ja yleensä vielä hieman venyttäen: ”Mun tekis aivan hirveesti mieli suklaaaata..”

Ja koska sanat eivät aina riitä, ilmeisesti tämän verbaalimaistelun päälle joutuu nauttimaan pienen konkreettisen herkun. Se alkaa isolla S:llä ja siinä on lopussa noin neljästä viiteen a-kirjainta.

 

 

 

 

Puheenaiheet Ruoka ja juoma Höpsöä