5. joulukuuta

 

DSC09379.jpg

Moikka taas! Tänään kalenterista aukeaa idea, miten kynttilöitä voi valmistaa myös itse! 

Mulla ei ollut kynttilöiden valmistuksesta muuta aiempaa kokemusta, kuin että koulussa joskus tehtiin kruunukynttilöitä mehiläisvahasta ja se oli tosi hidasta. Nyt kuitenkin päädyin tekemään kynttilämassasta suoraan purkkeihin, mikä oli tosi helppoa!

DSC09199.jpg

DSC09196.jpg

Valmistukseen tarvitset: kynttilämassaa (1kg ämpäri maksoi Sinellissä n. 8-9€), kynttiläväriä jos haluat muitakin kuin valkoisia kynttilöitä, sydänlankaa, purkkeja joihin valat kynttilät sekä tikkuja/pillejä/muita vastaavia, millä saat sydänlangan pysymään paikoillaan.

Jos haluat saada kynttilät irralleen purkista, valitse sellainen minkä saat revittyä kovettuneen kynttilän ympäriltä pois. Pilttipurkeista kynttilää ei kyllä ainakaan kovin helposti saa ulos, mutta niissä kynttilälle on jo valmis alusta polttamista varten matkassaan!

DSC09204.jpg

Sido sydänlanka pilliin ja mittaa oikean mittainen pätkä lankaa (Huom! Lanka ei saa olla liian lyhyt tai kynttilän alaosa jää polttamatta!)

DSC09206.jpg

DSC09207.jpg

Tee jonkinlainen kattilaviritelmä. En uskaltanut lämmittää massaa suoraan kattilassa, ettei se vaan pala, joten tein haudutus”kattilan” säilykepurkista. Purkki oli muuten tosi hyvä ja ajoi asiansa, mutta oli kovin kikkerä ja pari kertaa olikin massan joukossa vettä, kun purkki ehti kipata.

DSC09209.jpg

Aluksi sulatetaan hyvin pieni määrä massaa ja kastetaan sydänlanka sinne muutaman kerran. Dippauksen jälkeen lankaa on helppo suoristaa ja samalla vähän lyhentää jos siitä tulikin liian pitkä. Lanka pitäisi saada pillin avulla täsmälleen keskelle purkkia, mikä onkin koko valmistuksen ehdottomasti hankalin ja ärsyttävin vaihe! Kokeilin saada teippiviritelmällä pillin pysymään paikoillaan ja kyllä se aika hyvin pysyikin.

DSC09213.jpg

Kun massaa kaataa purkkiin, kannattaa tehdä se rauhallisesti, ettei sydänlanka siinä kohtaa liiku! Valkoisesta massa muuttuu sulatuksen aikana kirkkaaksi, mutta jähmettyessään taas valkeaksi. Yhteen pilttipurkkiin meni kiinteää kynttilämassaa noin 10 ruokalusikallista.

DSC09216 (1).jpg

Ensimmäiseen värjättyyn erään lisäsin ainoastaan yhden värinapin..

DSC09217.jpg

..ja siitä tulikin näin kirkkaanväristä! Toki kannattaa muistaa, että väri vaalenee aina jähmettyessään.

DSC09218.jpg

Valmis valkoinen kynttilä näyttää tältä…

DSC09219.jpg

..ja eriasteiseksi värjätyt kynttilät tältä! Ensimmäisen täyttökerran jälkeen massa jotenkin tiivistyy jähmettyessään ja keskelle kynttilää tuleekin aika iso kolo. Siksi täytin kynttilät seuraavana päivänä sulattamalla lisää massaa. Uudelleen täytössä oli hankalaa arvioida väri samaksi kuin alkuperäinenkin! (Eli kannattaa kirjoittaa paperille minkälaisessa suhteessa on laittanut massaa ja väriä, että saa tehtyä suunnilleen samanlaista, ettei tule kovin kerrostunut kynttilä väreiltään!)

DSC09379.jpg

Kynttiläastioita on kivaa ja helppoa koristella ja niistä saa entistäkin persoonallisempia. Koiran säilytystaulun pohjanmaalauksessa käytetty kalkkimaali sopii myös lasin maalaukseen, joten ehdottomastihan mun piti kokeilla, miten se onnistuu. Ja maalattu kuvio toikin lasin pintaan vähän lisää eloa ja uutta pintaa!

DSC09382.jpg

Muut kynttilät saivat erilaisia nauhoja koristeikseen. En ole vielä ehtinyt/malttanut polttaa kynttilöitä, mutta usko siihen että ne palavat kauniisti on kova!

 

Toivottavasti säkin innostunut tekemään omia kynttilöitä, sillä se on tosi helppoa ja kivaa!

Valoisin terveisin Janita

Kommentit (1)
  1. Hyvä ohje, mutta muistathan etteivät pilttipurkit, tms muut ylöspäin kapenevat purkit ole paloturvallisia😉itselleen toki voi tehdä mutta ohjeessa niitä ei kannata muille jakaa..

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *