7. joulukuuta

 

DSC09252.jpg

Moikka moi!

Juhlavat itsenäisyysjuhlat on juhlittu ja taas on pari päivää arkista aherrusta ennen viikonloppua. Tänään olisi taas koirajuttujen vuoro: pannan teko paracord-nauhasta! Nämä nauhat ovat ilmeisesti olleet koiraihmisten harrastuspiireissä jo pidempään, mutta me päästiin nauttimaan niistä vasta nyt. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan, panta on ollut käytössä ihan täydellinen!

DSC09228.jpg

Nauhat ovat siis laskuvarjoista tuttuja ja siten todella kestäviä! Siksi ne sopivat myös koirien (tai miksi ei muidenkin eläimien) kanssa elämiseen. Tämä panta on tehty puolikuristavana, mutta voisi aivan hyvin tehdä myös pistolukollisen version. Ajattelin joskus joulukiireiden jälkeen tehdä Zarallekin toisen pannan, missä olisi juurikin pistolukko.

Mitä siis tarvitset pannan tekoon? Erivärisiä nauhoja (tässä mallissa voit käyttää 1-4 eri väriä) sekä sakset, tulitikkuja tai sytkärin sekä jonkin verran kärsivällisyyttä.

DSC09230.jpg

Zaran panta on tehty kolmesta eri väristä: liilasta, valkoisesta ja vaaleanpunaisesta. Mittasin neljä 3metrin mittaista pätkää nauhaa (liiloja siis kaksi eri pätkää) ja poltin päät yhteen. Paracord sulaa lämmitettäessä ja on helppoa saada esimerkiksi päät kiinnittymään toisiinsa. Eikä haittaa vaikkei päistä tulisi kovin kauniita, ne piiloutuvat seuraavan solmun taakse.

Yhteenpolttamisen jälkeen nauhat ovat 6m pitkiä. Zaran pannan solmitun osan pituus on 33cm (kokonaisympärysmitta 54cm), eikä nauhoja jäänyt kovinkaan paljon yli. Jos koirallasi siis on paksumpi kaula suosittelen ottamaan, vaikka puoli metriä pidemmät nauhanpätkät, etteivät lopu kesken solmimisen!

DSC09232.jpg

Sitten kiinnitetään nauhat lukon toiseen päähän. Aluksi liilat nauhat tulevat reunoille ja muut värit keskelle, jolloin pannan värimaailma rakentuu niin kuin heti ensimmäisessä kuvassa näkyi: liilaa tulee ohuet kaistaleet uloimmaksi ja paksu kaistale keskelle.

DSC09234.jpg

Seuraavaksi pitää mitata koiran kaulan ympärys. Pantaa aletaan solmia tästä toisesta päästä mihin ei vielä tehty solmuja, joten on tärkeää mitata panta oikean kokoiseksi. Ympäryskokoa ei voi muuttaa enää solmujen aloittamisen jälkeen. Panta ei myöskään veny paljoa valmiina, joten ei kannata jättää senkään takia ympärysmittaa liian pieneksi. Puolikuristava ”lukko” antaa hieman anteeksi ympärysmittaa, koska sehän kiristyy ja löystyy tietyn verran tilanteiden mukaan. Pistolukon kanssa siis pitää olla vieläkin tarkempi kun mittaa.

DSC09235.jpg

Tässä mallissa solmuja tehdään omilla puolillaan ja ainoastaan liilat nauhat vaihtavat puolta mennessään keskellä ristiin. Mallista voi hakea lisäohjeita netistä nimellä ”double wide solomon”. Yritin vähän kuvata eri työvaiheita, mutta toki videoita katsomalla näkee ihan koko ajan miten nauhat kulkevat.

DSC09236.jpg

Kaikki solmut ovat samanlaisia, mutta ensimmäiset ehkä vähän haastavampia kun kaikki nauhat vielä liikkuvat vapaasti. Solmussa vaaleanpunainen nauha menee liilan nauhan alta ja jättää lenkin toiseen päähän. Päällimmäinen liila menee alla olevien liilan ja vaaleanpunaisen nauhan ali ja tulee ulos vaaleanpunaisen tekemästä lenkistä.

 

DSC09238.jpg

Sen jälkeen solmu toistetaan toisesta suunnasta eli vaaleanpunainen nauha menee taas liilan nauhan alta, mutta nyt lenkki jääkin vasemmalle puolelle. Sitten taas liila nauha menee alla olevien molempien nauhojen ali ja vaaleanpunaisen muodostamasta lenkistä läpi. Ensin tehdään kaksi solmua molemmille puolille ja sen jälkeen vielä yhdet niin, että lopuksi liilat nauhat ovat keskellä.

DSC09239.jpg

Tässä näkyy vielä hyvin solmun teko, mikä ei ole hankalaa kunhan tajuaa mikä kulkee mistäkin. Eli valkoinen menee liilan nauhan ali ja tekee lenkin vasemmalle.

DSC09240.jpg

Ja sen jälkeen liilanauha menee ”kiinteiden” nauhojen ali ja läpi valkoisesta lenkistä. Tässä alkuvaiheessa kannattaa tarkistaa, että ”kiinteät” nauhat ovat kaikki samanmittaisia, ettei pannasta tule vino tai ettei joku nauha jää lopuksi liian löysäksi. Solmuja kannattaa myös kiristää koko ajan heti alusta lähtien, ettei siitä tule liian löysä.

DSC09241.jpg

Tässä liila nauha on mennyt valkoisen muodostamasta lenkistä läpi ja alkaa kiristys. Solmuja tehdään molemmille puolille aina kaksi niin, että kun vaihdetaan puolta liilat nauhat ovat aina keskellä.

DSC09242.jpg

Oikeanpuolinen solmu on valmis (liila nauha keskellä), mutta vasenpuoli on vielä tekemättä.

DSC09243.jpg

Kun molempien puolien solmut on tehty, liilat nauhat risteävät keskellä. Voit valita haluatko niiden risteävän aina vaikka vasemmalta puolelta tuleva nauha päällimmäisenä (kuten tässä pannassa on valittu) vai haluatko vaikka vaihtaa sitä päällä kulkevaa nauhaa jokaisessa risteämässä.

DSC09244.jpgTässä näkyy vielä havainnollistavammin miten langat aina risteävät. Eli kun molempien puolien solmut ovat samassa vaiheessa liilat nauhat ovat vierekkäin ja risteävät toiselle puolelle. Risteämän jälkeen solmut jatkuvat ihan tavallisesti (valkoisesta lenkki mikä kulkee liilan ali, liila menee ”kiinteiden” nauhojen ali ja läpi valkoisen lenkistä ja kiristys. Sama solmu eri suunnasta eli lenkki jää eri puolelle ja taas kiristys. Sitten tehdään toiselle puolelle samat ja risteämä.)

DSC09245.jpg

Siitä sitten panta alkaakin mukavasti valmistua.

DSC09247.jpg

DSC09248.jpg

Kun pääsee toiseen päähän asti kannattaa solmuja tehdä ihan rautaan asti. Sen jälkeen nauhan voi vaan katkaista ja nauhan pään polttaa. Polttamisen jälkeen pään voi painaa kiinni pannan alapuolelle, johon se lämpimänä ja tahmaisen kiinnittyy hyvin. Tämän nopeampaa päättelyä ei kyllä ehkä voi olla!

IMG_0327.jpg

Ja tältä näyttää meidän valmis panta! Ollaan ehditty käyttää tätä jo pari viikkoa ja on ollut käytössä todella hyvä! Luin, että pannan voisi pestä myös pesukoneessa 40 asteessa, mutta sinne asti en ole vielä ehtinyt. Toki tässä on aika paljon metallia, että ehkä pesukone ei hirveästi tykkää..

Tässä siis tämän päivän joulukalenteriluukku, huomenna taas jotain muuta. Toivottavasti oot kuulolla taas silloin!

 

Terveisin,

Janita & Zara

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *