Ovulaation metsästystä ja vertaistukea

Tähän postaukseen sain vinkin ystävältäni, jonka kanssa olemme paljon käyneet läpi asioita raskaaksi tulemiseen liittyen ja todenneet ettei se todellakaan ole kaikille mitenkään itsestäänselvä asia, saati niin helppoa kuin voisi luulla. Ystäväni on onnellisesti raskaana ja on ollut ihan korvaamaton tuki näissä asioissa eikä vertaistuen merkitystä voi liikaa korostaa!

Ja sitten siihen toiseen aiheeseen! Ovulaatio on jokaisella naisella yksilöllinen, samoin kun sen aiheuttamat oireet. Toisilla oireet saattavat olla samanalaisia kuin raskauksissa, toiset tuntevat pienet nipistykset ja sitten olen minä ja monet muut, jotka emme tunne juuri mitään. Ihan rehellisesti sanottuna vasta lääkärin puheilla sain paremman käsityksen siitä mitä kaikkea kehossani tapahtuukaan kierron aikana. Mielestäni raskauteen liittyvissä asioissa on korostettu paljon sitä, että alkoholin käyttö ja tupakointi ovat raskauden aikana vaaraksi ja tiettyjä ruoka-aineita on syytä vältellä, mutta vähemmän on puhuttu asioista, jotka vaikuttavat raskaaksi tulemiseen ja miten pienistä hetkistä se kuukausittain voi olla kiinni. Ovulaation aikana mahdollisuus tulla raskaaksi on korkeimmillaan, mutta munasolu elää vain lyhyen hetken (noin vuorokauden). Saattaa vaatia todellista täsmäiskua 😉

Onneksi en tässäkään ollut yksin vaan myös ystäväni kertoi etsineensä tietoa ovulaatiosta. Pohdimmekin yhdessä, miten pitkään kehon kestää toipua vuosien e-pillereiden käytöstä. Tämäkin on yksilöllistä, toiset tulevat raskaaksi heti pillerien poisjättämisen jälkeen ja toisilla kestää todella pitkän aikaa, että keho on päässyt normaaliin rytmiinsä. Hormonit tuovat muutenkin oman mausteensa tähän soppaan, esimerkiksi työn aiheuttaman stressin ja kilpirauhasen toimintahäiriöiden myötä. Itselläni näistä kahdesta löytyy molempia, joten pieni huoli herännyt siitä vaikeuttavatko nämä raskaaksi tulemista. Mutta toisaalta, todistetusti niitä pieniä ihmeitä tapahtuu myös silloinkin kun stressi on pahimmillaan.

Foolihapon käyttö on myös yksi asia, josta sain vasta tämän oman polkuni aikana kuulla. Ensin ystäväni kertoi siitä, ja myöhemmin myös Ovumian lääkäri. Kaksi kuukautta ennen toivottua raskaaksi tulemista se olisi hyvä aloittaa ja syödä raskausviikolle 12 asti. Pidin itse pienen tauon foolihaposta, mutta nyt kun elokuussa jatkuu yritykset, niin otin sen takaisin rutiineihin.

Jonkin verran seuraan terveyteen ja hyvinvointiin liittyen erilaisia postauksia, kirjoituksia jne mutta nämä asiat olivat joko päässeet unohtumaan, tai sitten niihin ei ole aikaisemmin kiinnittänyt huomiota samalla tavalla kuin tämän projektin alettua. Olenkin nyt kirjaillut omia vähäisiä oireitani ylös ja ensi kuussa aion seurata ovulaation kehittymistä testeillä. Josko tämäkin hidas kroppa vähitellen heräisi vuosien e-pillereiden jälkeen 😊

perhe terveys oma-elama
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *