Onko Joulupukki oikeasti olemassa?

Tämä joulu on Kiiralle jo kolmas. Hän on kuitenkin vielä hiukan liian nuori ymmärtämään koko joulua, sillä hän täytti vasta marraskuun alussa kaksi vuotta. Siitä huolimatta olen ajautunut pohdiskelemaan sitä, mitä ja miten haluan joulusta ja Joulupukista lapsilleni kertoa. 

Meillä kotona ei jouluna käydä kirkossa (paitsi minä käyn jos olen itse esiintymässä) eikä lueta evankeliumia. Joulun kristillinen sanoma pilkahtelee lähinnä joululauluissa. Joulupukki on käynyt meillä joka joulu sen jälkeenkin kun kukaan ei Pukkiin enää uskonutkaan. Meillä joulussa on kyse lasten juhlasta, iloisesta yhdessäolosta ja hyvästä ruuasta.

Lasten toisessa mummolassa sen sijaan Jeesus on melko kiinteästi juhlassa läsnä – tosin niin on kyllä arjessa muutenkin. Jouluun kuuluu kirkko, evankeliumi ja hautausmaalla käyminen. Joulupukkia ei ole tainnut siellä näkyä 30 vuoteen…

Helpointa mielestäni on lapsille kertoa siitä, miksi joulua vietetään. Juhlitaan Jeesuksen syntymää, kukin vähän omalla tavallaan. Ne, jotka eivät usko Jeesukseen, saattavat juhlia enemmänkin talvipäivänseisausta. Nämä asiat on helppo lapsille selittää. Mutta entäs se Joulupukki..? 

Perinteisestihän lapsille kerrotaan, että tontut kurkkivat ikkunoista ja kertovat Pukille kuka on tuhma ja kuka kiltti. Kenelle niitä lahjoja kannattaa tuoda ja kenelle ei. Uhkaillaan lapsia sillä, että lahjat jäävät saamatta mikäli käytös ei vanhempia miellytä. Uskotellaan viimeiseen asti, että Pukki on ihan oikeasti olemassa. 

Tavallaan ajattelen, että osa lapsen kokemasta joulun taiasta tulee juurikin siitä salaperäisyydestä mikä Pukin ympärillä leijuu. En kuitenkaan haluaisi suoranaisesti valehdella lapsilleni… Joten ehkä mulle luontevin tapa olisi kertoa, että jouluna on tapana leikkiä tällaista Joulupukki-leikkiä, mihin aikuisetkin osallistuvat. Joulupukki tuo lahjat, mutta läheiset ovat ne ostaneet. Tärkeintä mulle on kyllä se, että lapsia ei uhkailla sillä, että lahjat jäävät saamatta. En pidä siitä ajatuksesta, että aina pitäisi käyttäytyä niin kauniisti, olla kiltti ja reipas ja muutenkin miellyttää aikuisia. Eiväthän aikuisetkaan aina käyttäydy hyvin mutta joululahjoja kyllä tupsahtelee silti. Tekopyhää touhua 😉 

Joo, Joulupukki-leikki. Se taitaa olla mun ratkaisu. Miten muilla on tämän asian kanssa toimittu?  

 

image_5.jpeg

puheenaiheet ajattelin-tanaan vanhemmuus
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *