Sitruuna-marenkipiirakka

IMG_6642.JPG

Olen vieraileva blogisti Emskis ja testasin Gordon Ramsay omassa keittiössään -kirjasta Sitruuna-marenkipiirakkaa ja nyt haluan jakaa sen teille. Piirakan valmistaminen vaatii hieman aikaa, joten se kannattaa valmistaa jo päivää ennen tarjoilua. 

Alkuperäisessä ohjeessa sokeria oli enemmän, mutta kakusta tuli meidän makuun liian makeaa eli olen vähentänyt sokerin määrää. 

Pohjaan tarvitset:

300g makeaa piirakkataikinaa (pakaste)

TAI

125g huoneenlämpöistä suolatonta voita

1dl sokeria

1 muna

250g vehnäjauhoja

Sitruunatäyte: 

2 sitruunan mehu

1dl sokeria

6 munankeltuaista

2,5 dl kuohukermaa

Marenki: 

2dl sokeria

4 munanvalkuaista 

Sekoita voi ja sokeri. Lisää muna ja sekoita. Lisää jauhot joukkoon ja sekoita niin että ainekset juuri ja juuri sekoittuvat. Kauli taikina kevyesti jauhoitetulla työtasolla noin 3 mm:n paksuiseksi kiekoksi. Vuoraa sillä halkaisijaltaan 20 cm:n irtopohjavuoka. Painele taikina tiiviisti laitoihin: älä leikkaa pois reunuksen yli nousevaa taikinaa. Laita jääkaappiin 30 minuutiksi. 

Kuumenna uuni 190 asteeseen. Vuoraa piirakkavuoka foliolla ja täytä kuivatuilla pavuilla. Esipaista uunissa 15-20 minuuttia. Nosta folio ja pavut pois ja paista pohjaa uunissa vielä 5 minuuttia eli kunnes pohja on kypsä. Anna jäähtyä ja leikkaa reunus tasaiseksi. Laske uunin lämpötila 140 asteeseen. 

Vatkaa kaikki sitruunatäytteen ainekset yhteen, vältä vatkaamasta liikaa ilmaa seokseen. Kaada seos vuokaan ja siirrä se niin uuniin että seos pysyy tasaisena. Paista 30 minuuttia ja tämän jälkeen käännä uuni pois päältä ja jätä piirakka uuniin jäähtymään pariksi tunniksi tai yön yli – piirakka hyytyy vielä jäähtyessään. 

Marenki kannattaa valmistaa vasta juuri ennen tarjoilua. Kuumenna uunin grillivastus. Lämmitä sokeri kädenlämpöiseksi pannussa, mutta varo sulattamasta sitä. Vatkaa munanvalkuaiset paksuksi vaahdoksi, kuivassa ja puhtaassa kulhossa. Sekoita lopuksi vähitellen joukkoon lämmin sokeri. Kun sokeri on sekoittunut, marengin tulisi olla paksua, kiiltävää ja sitä tulisi olla kolme kertaa alkuperäistä määrää enemmän. 

Levitä marenki piirakan päälle ja laita grillivastuksen alle 2-3 minuutiksi eli kunnes marengin reunat ovat ruskistuneet. Voit karamellisoida pinnan myös kaasupolttimella. 

IMG_6748.JPG

 

Aurinkoisin terveisin,

Emskis

 

 

 

 

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *