Mjöd och fika- simaa ja porkkanakakkua Uppsalassa

 

 

Odisborg on vanha kahvilaravintola Gamla Uppsalassa, aivan Uppsalan kirkon ja kukkuloiden vieressä. Paikallinen erikoisuus on mjöd eli sima, joten pakkohan sitä oli maistaa. Maku ei ollut aivan sama kuin supermarkettien valmissimat. Mjöd oli paljon voimakkaampi, ikäänkuin yhdistelmä kaljaa, kotikaljaa ja suomalaista vappusimaa. 

Ruotsalaisethan rakastavat fikata- eli juoda kahvia ja syödä leivonnaisia. Päätin siis ottaa siman kyytipojaksi palan porkkanakakkua. Porkkanakakkuhan tunnetusti ei petä, eikä tämäkään. Herkullinen iltapäivä viikinkien siman ääressä! 

Samaisessa ravintolassa järjestetään joulun alla  perinteinen ruotsalainen joulubuffa. Tarjolla on kaikkea janssoninkiusauksesta ja lihapullista, kalaan ja karkkeihin. Joten kaikille varmasti löytyy jotain maukasta. Kannattaa kokeilla Uppsalan perinnebuffa, jos on joulun alla paikalla.

10527649_10203112976520236_1110360065_n.jpg1062426_10203112976880245_513905388_n.jpg

10523343_10203112976640239_260546477_n.jpg

10522613_10203112976600238_1233499682_n.jpg

10524938_10203112976560237_1695716517_n.jpg

 

Simaterkuin,

Nomskis

Koti Ruoka ja juoma Matkat

Tahmean pehmeä suklaakakku

Tämän kakun ohje löytyy Siskot kokkaa -blogista Suklaabrownie-nimellä. Itse halusin tehdä kuitenkin kyseisellä ohjeella kakun enkä levymaista brownieta. Kukusta tuli ihanan tahmeaa, mutakakkumaista ja samalla todella täyteläistä. Erityisen merkittävää on, että kakussa käytetään oikeaa voita ja laadukasta vähintään 70% suklaata.

image.jpg

Tahmean pehmeä suklaakakku

(25cm kakkupohjavuoka)

3 dl sokeria
250 g voita
250 g 70% tummaa suklaata
3 munaa
1 keltuainen
1,5 dl vehnäjauhoa
1,5 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Laita uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Sekoita voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sulata puolet suklaasta mikrossa varovasti tai vesihauteessa ja murskaa toinen puoli suklaasta karkeaksi murskeeksi. Riko munat erilliseen kulhoon ja vatkaa ne haarukalla kevyesti rikki. Sekoita toisessa kulhossa keskenään jauhot, leivinjauhe ja kaakaojauhe. Sekoita sitten jatkuvasti hitaasti vatkaten munaseos voi-sokerivaahtoon vähän kerrallaan.

Kun seos on tasaista, kääntele sulanut suklaa lastalla taikinan joukkoon. Siivilöi mukaan jauhoseos ja lisää lopuksi suklaarouhe. Taikinasta tulee melko paksua, joten ei kannata säikähtää jauhojen suurta määrää. Levitä taikina voideltuun tai leivinpaperilla vuorattuun kakkuvuokaan.

Paista kakkua uunissa n. 30 minuuttia ja kokeile haarukalla kakun keskeltä. Jos kakku on tahmaista, mutta ihan raakaa taikinaa ei tartu haarukkaan, kakku on valmis. Kannattaa jättää kakku mielummin vähän liian löysäksi kuin paistaa liian kypsäksi, sillä se jähmettyy hieman jäähtyessään.

Tarjoile tuoreiden marjojen ja jäätelön kanssa! NAMSKIS!

image.jpg

Suklaaterkuin,

Omskis

 

 

Koti Ruoka ja juoma