Rintamamiestaloelämää

Rintamamiestalo, rintsikka, puruloota. Kun ensimmäisen kerran liityin Facebookissa rintamamiestaloryhmään, huomasin kuinka rakkaalla lapsella todella on monta nimeä. Huumorin tasokin on aivan omaa luokkaansa rintamamiestalolaisten keskuudessa. He kertovat faktana, että +17 on ihan ok lämpötila sisällä talvella (ei ole) ja, että takan pellit voi lyödä kiinni sitten kun liekit ei enää loimua (ei tosiaankaa voi) ja näin lämpö ei karkaa naakoille. Näistä ja miljoonista muista asioista riidellään passiivis-aggressiivisesti ja avoimen vihamielisesti. Joku toteaa, että ”popparit esille” ja toinen, että ”tuikkaa kuule tulet talon nurkalle niin ei tartte enää miettiä”. Aivan fantastisesti menee tunteisiin.

Mitä me sitten olemme oppineet viidessä vuodessa, jotka olemme tässä talossa villasukkia kuluttaneet? No ainakin sen, että ne villasukat kuuluvat elämään kesät talvet ja lämmitysasiat on usein luovutettava korkeimman käteen kun soppaa hämmentävät takka, ilmalämpöpumppu ja öljylämmitys. Aikamoista, sanoo lapsuutensa kodikkaassa (ja tasalämpöisessä) kerrostalokodissa asunut. Salaojat, kattopellit, ilmanvaihto, en edes halua mennä niihin. Yhtä mutkikasta mysteeriä kaikki ja ihanan kallista.

Myös Instagram tarjoaa mainion näköalan rintamiestaloyhteisöön. Vasta ihan viime aikoina olen innostunut sisustamisasioista ja tuolta sitä vastakaikua saa, ja upeita ideoita (ja alkavan masennuksen kun vertaa kuvia omiin nurkkiin). Esikoisemme oli yhden kuukauden ikäinen kun kannoimme tavaramme tähän taloon. Sittemmin ovat työpaikat vaihtuneet, elämäntilanteet muuttuneet ja toinen lapsikin tullut perheeseen. Ja häpeäkseni tunnustan, että ne tavarat ovat pysyneet aikalailla niissä samoissa nurkissa. Tuntuu, että nyt vasta ehtii ja jaksaa vähän katsella ympärilleen sillä silmällä. Parempi myöhään kuin ja niin poispäin.

Rintamamiestaloihmiset tuntuvat jakaantuvan heihin, jotka haluavat kunnostaa vanhaa ja sisustaa ajan henkeen (siis rakennusajan henkeen) sopivasti, ja heihin, jotka pistävät modernin vaihteen päälle. Tästäkin saa helposti sydämen tykytyksiä ja riidan aikaan somessa. Siihen sytytetäänkö takkapuut päältä vai alta, ei kannata mennä ollenkaan. Kunhan on vanhat pönttöuunit tallella. Jos on purettu niin se on harmi ja häpeä ja on heti syytä pystyttää uudet. Mielellään jostain vanhasta talosta pelastetut ja itse kunnostetut.

Suosittelen muuten käymään rintamamiestaloasuntonäytöissä kesä-heinäkuussa.

”Kauhea mörskä.”

”Ihan liikaa hommaa.”

”Tuohan pitää räjäyttää ja kasata uudestaan.”

”Kato, kiva omenapuu.”

”Tässähän on autotalli.”

”Jaa, tohon pihallehan mahtuu vene talvisäilöön.”

”Oi että, viinimarjapuskia.”

Niin siis suosittelen käymään rintamamiestaloasuntonäytöissä marraskuussa.

koti sisustus oma-elama
Kommentit (2)
  1. Itsekin vanhassa talossa asuvana voin kyllä samaistua tuohon villasukkien suurkulutukseen. Meillä oli alkuun tässä öljylämmitys mutta nyt olemme päättäneet vaihtaa lämmitysmuodon. Harkinnassa on ilmalämpöpumpun asennus ja aurinkopaneelit tukemaan sitä tai vaihtoehtoisesti maalämpö. https://www.akihalme.fi/lampopumput

  2. Ostimme puolisoni kanssa muutama vuosi sitten rintamamiestalon. Aiemmin kerrostalossa asuneina olime myös hieman sormi suussa monissa asioissa. Juurikin nuo lämmitysasiat esimeriksi alussa olivat meille ihan uusia juttuja. Talossamme on öljylämmitys ja siihen kesti hieman totutella, pian olisi edessä myös ensimmäinen öljypoltinhuolto.

    https://www.suomenpoltintekniikka.fi/oljypoltinhuolto

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *