Jouluperinteet, joista pidän, ja en

Joulupäivän aamu.

Häälahjaksi saatu tuikkulyhty käytössä.

Jos jokin perinne tuo minulle hyvän mielen, en siitä hevillä luovu.

Luin taannoin blogikirjoituksen, jossa eräs vuoroviikkovanhempi kirjoitti siitä, miten jouluperinteet on syytäkin laittaa uusiksi. Olen asiasta eri mieltä. Ne jouluperinteet, jotka tuovat juoulumielen, täytyy säilyttää. Sen sijaan ns. turhat ja muiden miellyttämiseksi tehdyt perinteet voivat hyvällä omalla tunnolla mennä uusiksi. Jos jokin perinne tuo minulle hyvän mielen, en siitä hevillä luovu.

Meidän joulunvietto on jo toisen kerran hyvin perinteistä poikkeavaa.  Olen saanut kaivattua breikkiä liian perinteisiksi muodostuneeseen joulunviettoon, joten ehkä ensi jouluna pidämme taas tiukemmin kiinni traditioista, niistä hyvistä perinteistä, jotka palvelevat meitä. liaikainen  luopuminen perinteistä voi auttaa löytämään ne itselle tärkeät, säilyttämisen arvoiset jutut.

Meillä lahjat jaetaan jouluaamuna.

Meidän joulunvietto on jo toisen kerran hyvin perinteistä poikkeavaa. Viime jouluna esiinnymme ”Joulupukki ja laulavat tontut” -teemalla perheissä koko jouluaaton, ja vietimme sitten omaa joulua joulupäivänä. Tänä vuonna kuopuksen kaveri oli meillä melkein koko joulun ja olin yövuorossa 23-24.12. Koska olen vasta aloittanut uudessa työpaikassa, minulla ei ole palkallista joululomaa. Joululoma on 2 vrk eli 26-27.12. Pääsin yövuorosta joulupäivänä seitsemän jälkeen aamulla, ja kotiin tullessa nukuin heti muutaman tunnin. Joulunpyhät meni pienillä yöunilla, mutta nyt viikonloppuna kerkiää nukkua enemmän. (Vaikka eihän vuorotyössä ole mitään viikonloppuja. On vain työpäiviä ja vapaapäiviä.) Olen saanut kaivattua breikkiä liian perinteisiksi muodostuneeseen joulunviettoon, joten ehkä ensi jouluna pidämme taas tiukemmin kiinni traditioista, niistä hyvistä perinteistä, jotka palvelevat meitä. Väliaikainen luopuminen perinteistä voi auttaa löytämään ne itselle tärkeät, säilyttämisen arvoiset jutut.

Joulurauhan julistuksen kuunteleminen radiosta/tv.stä on yksi lapsuudesta opituista traditioista. Aina sen kuunteleminen klo. 12 ei kuitenkaan onnistu. Tänä vuonna odottelin miestä kaupan parkkipaikalla tuohon aikaan, enkä saanut autoradiota auki. Opin, että joulurauhanjulistus löytyy tallenteena Yle Areenasta.

Joulukirkko on ollut itselleni tärkeä perinne, vaikka koronan takia sekään ei tavanomaisessa muodossa nyt onnistu. Etänä kirkkoja löytyy niin seurakuntien omista tallenteista seurakuntien kotisivuilla kuin Areenasta. Miestäni ei kirkon penkissä istuminen kiinnosta, joten pääsen live-kirkkoon muutenkin vain silloin tällöin.

Hautausmaalla käynti on ei millään mahtunut jouluaaton minuuttiaikatauluun

Hautausmaalla käynti on ollut sellainen perinne, joka ei millään mahtunut lapsuuden kodissa äitini laatimaan jouluaaton minuuttiaikatauluun. Jouluaaton sijaan olemmekin ottaneet tavaksi käydä hautausmaalla pyhäinpäivänä. Tänä vuonna se jäi kuitenkin väliin.

Joka vuosi leivomme lasten kanssa pipareita ja tähtitorttuja vaihtuvin täyttein. Lapset rakastavat leipomista! Aprikoosimarmeladi ja vihreät kuulat ovat osoittautuneet parhaiksi täytteiksi. Seuraavaksi voisi kokeilla vadelma -tai mansikkamarmeladia.

Välipäiviksi leivon kakun. Joskus se on sacher-kakku, joskus suklaakakku. Tänä vuonna kokeilen tehdä hyydyttämällä glögi-piparkakku-tuorejuustokakun.

Joulukoristeiden askartelu saa aikaan joulumielen samoin kuin joulukonserttien kuuntelu tai perinteisten joululaulujen laulaminen. Aiemmin kirjoitin, että joulukuusen koristeet ovat meillä erilaiset joka vuosi, joskus myös askartelen ne alusta asti itse. Askartelu on koko perheen yhteinen juttu!

Useimmiten kokoonnumme laulamaan joululauluvihon kannesta kanteen lapsuuden perheeni kanssa. Myös veljeni tapaaminen jouluisin on minulle tärkeää, koska hän on kiinteä osa perhettäni. Miehen sukulaisia käymme myös tapaamassa jossain vaiheessa. Mieheni siskot perheineen asuvat Jyväskylässä ja Kuopiossa ja mieheni veli asuu Jämsssä.

Useimmiten hankin jouluksi jonkun uuden pelin, jota pelaamme sitten porukalla. Tänä vuonna tyttäreni sai Ilmakiekon. Viime vuonna hankittiin Muuttumaton lapyrintti ja sitä edellisenä vuonna Blokus ja Junior Monopoly. Myös Afrikan tähdestä on tullut perheessämme ”hitti”.

Perhepotretin ikuistamisesta on tullut minulle erityisen tärkeää alkuperäisen perheen hajoamisen ja uusperheen perustamisen jälkeen. 

Otamme kuusen edessä perhepotrerin, jonka kuvaa useimmiten joku lasten kavereista/joku muu jouluna meillä vieraileva henkilö. Tätä varten täytyy tietenkin panostaa asuvalintoihin. Tänä vuonna sopivat joulupaidat löytyivät lapsille muutamalla eurolla per kappale Uffista. Perhepotretin ikuistamisesta on tullut minulle erityisen tärkeää alkuperäisen perheen hajoamisen ja uusperheen perustamisen jälkeen.

Ballerina sai ballerinan. Joumulahjojen ei tarvitse olla kalliita. Tämä taulu maksoi Rustassa 50 centtiä.

Joulu lasten kanssa on asia, josta en tingi. Tapaamissopimuksessa luki joskus että lapsi viettää kaikki juhlapyhät äidin luona. Ajattelen että erotilanteessakin on vaihtoehtoja, eikä kaiken tarvitse mennä kaavamaisesti niinkuin muilla. Silloin kun toinen haluaa eroa, hän on yleensä valmis joustamaan käytännön järjestelyissä, jotta saa haluamansa eron. Tämä kannattaa muistaa asioista sovittaessa. Valitettavasti en koe olevani yhtään sellainen ihminen, jolta onnistuu noin vain skipata joulu joka toinen vuosi, eikä minun tarvitsekaan. Jokainen ero ja jokainen uusperhe on erilainen.

Terveisin, One Woman

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *