Luontohavaintoja lasten kanssa ja pohdintaa ilmastonmuutoksesta

Leppäkerttu talvella.

 

Olimme lasten kanssa menossa mummolaan tapaamaan vanhempiani, jotka tulivat Espanjasta Suomeen kahdeksi viikoksi hoitamaan asioita, kun lapset yhtäkkiä kyykistyivät kävelytielle. He olivat löytäneen maasta liikkuvan leppäkertun! Oli Tammikuun loppu ja terminen talvi oli vihdoin tullut, maassa oli pysyvä lumi, vaikka lämpötila olikin sillä hetkellä +2 astetta.

Se oli melko koominen näky kaiken lumen keskellä! 🙂

   Leppäkerttu oli kohmeessa mutta liikkui kuitenkin hitaasti. Se oli melko koominen näky kaiken lumen keskellä! Ja tietysti tämä sai pohtimaan entistä vakavammin ilmastonmuutosta.

   Talvet ovat selvästi lyhentyneet 80-90 lukujen talvista. Paukkupakkasia ei enää ole, terminen talvi on siirtynyt myöhempään ajankohtaan vuoden kierrossa ja ilmasto on selvästi lämmennyt. Viime vuonna luistelukelit alkoivat tammikuussa, nyt vasta helmikuussa. Joinain vuosina kevät ja pyöräilykelit tulivat jo maaliskuussa.

   En ole selittänyt lapsille tarkkaan mitä ilmastonmuutos tarkoittaa, koska se on mielestäni vaikeaa selittää lapsentasoisesti. Olen kuitenkin kertonut että ilmasto lämpiää ja talvet lyhenevät.

   Lapset olisivat halunneet rakentaa leppäkertulle pesän, mutta meillä oli sen verran kiire, että kehotin vain jättämään leppäkertun puun juurelle. Mummu kertoi myöhemmin lapsille että leppäkerttu kuitenkin etsii itse talvehtimispaikkansa ja kaivautuu jonnekkin. Kahdeksanvuotiaalle tyttärelleni oli uusi asia että leppäkertut ovat vaihtolämpöisiä ja talvehtivat horrosessa jossakin suojaisassa paikassa.

 

Video leppäkertun löytämisestä  löytyy täältä. 🙂

 

Miten sinä olet kertonut lapsille ilmastonmuutoksesta?

 

Terveisin, One woman

 

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *