Mennään metsään!

Retken suunnittelua

Kahden vuorokauden lapsivapaa, hirveä kaipuu luontoon, metsään, liikkumaan. Eli toisin sanoen: ei vapaa-ajan ongelmia. Olin jo melkein haudannut tämän ajatuksen luontopolulla vaeltamisesta ja suunnitellut toisenlaista reissua pyörällä liikkuen ja leirintäalueella yöpyen, kunnes pikkuveljeni, joka on myöskin lapsivapaalla, lupautui lähtemään mukaan.

Vuorokausi aikaa pakata lastenleirille lähtevien lasten kamat, suunnitella oma reissu ja pakata omat tavarat. Jännää!

Huomenna lähden ensimmäisenä hommaamaan maastokarttoja ja vähän muutakin kuin mutu-tietoa kohteena olevasta luontopolusta. Sitten täytyy katsastaa teltan kunto, lainata tai ostaa rinkka ja makuupussi sekä retkikirves. Vielä täytyy suunnata ruokakauppaan, ja etsiä sieltä kuiva -tai tölkkilihaa reissueväiksi sekä suunnitella muut eväät ja pakata ne. Katsoa että kyypakkaus on voimassa ja päivittää ensiapulaukku.

Panikointia

Googlasin ”petoeläimet” ja ”petoeläimen kohtaaminen”, luin ohjeita karhun ja suden kohtaamisesta ja lopulta päädyin jonnekkin riistaeläin sivuille. Sieltä onneksi selvisi karhu -ja susihavaintoja tutkiessani että melko epätodennäköistä on näihin petoihin törmätä etenkään Pirkanmaalla!

Kohde

Päätimme sitten suunnata Kintulammen luonnonsuojelualueelle, mikä olikin hyvä valinta huomioonottaen kokemattomuutemme retkeilijöinä, lyhyehköt välimatkat leiri -ja nuotiopaikkoken välillä, varusteiden painon (omat kantamukseni: teltta 3 kg, koko rinkka ilman ruokaa ja vettä 12,6 kg ja helteen (26-30 astetta lämmössä), jonka vuoksi painava rinkka selässä taivaltaminen vettä säästellen oli melko raskasta.. Kintulammi sopii mainiosti lapsiperheiden vaellusreissuihin lyhyiden välimatkojen takia. Kaukaisten kalliolla täytyy tosin olla tarkkana pienimpien retkeilijöiden kanssa koska kalliolta voi pudota. Kintulammen laavulta päsee uimaan ja Kintulammen majan vieressä on kaivo, josta saa raikasta juomavettä. Nuotiopaikoilta löytyi polttopuita, kirves ja puusee. Hyttysiltä kannattaa kuitenkin suojautua.

Vinkit eräretkeilyyn

Tässä muutamia vinkkejä  jotka eräillessä kannattaa ottaa huomioon:

– Päälle hengittävät vaatteet luonnonmateriaaleista. Älä siis lähde retkelle esim. tekokuituisissa kuntosalivaatteissa, niin kuin minä tein. Tekokuidut eivät hengitä ja olo tuntuu siltä kuin urheilisit muovipussissa ilman suihkumahdollisuutta.

– Varustaudu kosteuspyyhkeillä! Kosteuspyyhkeet korvaavat suihkun tarvittaessa. Hyttyset pyörivät eniten hikisen retkeilijän ympärillä.

– Muista vaihtovaatteet! Luonnonmateriaaleista.. eräliikkeistä saa toisinaan edullisesti hengittäviä retkeilyvaatteita. Kuoritakki ja vaelluskengät ovat etenkin sadesäällä hyviä varusteita.

– Älä pakkaa liikaa! Joudut kantamaan jokaisen nyssykän kotiin asti. Ruokaa mukaan vain hieman yli tarpeen, jos tarvitset extratankkausta. Muista suola! (Elektrolyyttitasapaino on kaiken A ja O eli kalsium, magnesium ja natrium.)

Mikäli innostut retkeilystä, kannattaa ehkä panostaa rahallisesti isolla vesipilarilla varustettuun kevyempään telttaan, ilmatäytteiseen makuualustaan ja pieneen pakkautuvaan mutta silti lämpimään kolmen vuodenajan makuupussiin.

– Säilykelihat ovat retkeilijän edullinen mutta varma valinta. Myös makkarat säilyvät vuorokauden ja enemmänkin, jos ne on pakattu kylmälaukkuun. Maitojauhe sopii hyvin aamukahviin eikä se ole raskas kantaa.

– Vettä pitää olla aina saatavilla! Varnista vesipisteet ennen reissua. Pakon edessä keitettyä järvivettä voi juoda.

– Offia ja hyttyssavuja ei voi koskaan olla liikaa. Laventeliöljy kuulemma karkoittaa myös hyttyset. Hyttyshattu on hyvä olla olemassa. Myös viilentävä hyttysgeeli tai hydrokortison pelastaa päivän!

– Muista myös puukko, uimapuku, retkipyyhe ja wc-paperi!

Tässä retkikuvia kännykkäkameralla otettuna:

Veljeni tutkii Kintulammen karttaa.
Kitara matkassa mukana.
Teltta Kaukaisten kalliolla.
Retkieväät.
Pikospuilta pääsee uimaan Kintulampeen.
Kintulampi on joutsenen koti.
Näkymä Kintulammelta.
Kaukaisten kalliota reunustaa pieni suolampi.
Minä kallionrinteellä.
Hiillos.

Loppujen lopuksi reissussa oli olennaisinta se luonnon rauha ja hiljaisuus, jota lapsivapaalla kaipaa, ei niinkään liikunta. Seuraava reissu tehdään kuitenkin lasten kanssa.

Terveisin, one woman

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *