Vaellusreissu lasten kanssa: pitkä viikonloppu Seitsemisessä

Aamukahvit nuotiolla.

Kintulammen reissusta innostuneena päätin toteuttaa vaellusreissun koko perheen voimin. Siispä ensimmäisenä mieheni kesälomapäivänä pakkasimme auton ja suuntasimme Seitsemiseen. Loppujen lopuksi siitä tuli kolmen yön reissu. Henkeäsalpaavat maisevat jäävät mieleen pitkäksi aikaa.

Koverolampi.

Meillä oli mukana 12, 7 -ja 6-vuotiaat lapset. Heillekin reissu toi kaivattua vaihtelua arkirutiineihin. Onhan se nyt aivan luxusta päästä keskelle koskematonta luontoa. Ei sitä tapahdu joka päivä!

Aloitimme reissun ”Seitsemisen portilta”, Kulomäestä, jossa yövyimme yhden yön. Telttapaikasta käsin teimme 5.3 km lenkin harjupolulla. Polun varrella oleva Ahvenlampi oli näkemisen arvoinen! Kulomäen puolella emme tosin nähneet yhtään laituria josta olisi päässyt uimaan.

Kulomäen leikkipuistossa on pieniä puisia eläinfiguureja.

Kulomäessä sijaitsee kahvila-ravintola, siellä on pieni leikkipuisto, ulkohuussi ja vesipiste (nämä kaikki mukavuudet on mainittu Seitsemisen kartassa, joka löytyy myös netistä). Kulomäestä on seitsemisen kilometriä Koverolammelle ja viitisen kilometriä Kirkaslammelle. Matkan Koverolammelle taitoimme kuitenkin autolla. (Vaikka juomavesipisteitä löytyy, kätevämpää olisi käyttää kemiallista veden puhdistajaa, jolloin vettä ei tarvitsisi kantaa mukana.)

Toisen yön vietimme Koverolammen poukamassa.Tämä oli aivan mahtava yöpymispaikka! Ainoa haittapuoli oli ajoittainen voimakas tuuli, jonka takia nuotio ei aina ottanut syttyäkseen. (Tämän takia olen laittanut trangian ostoslistalle.) Koverolammelta teimme muutaman kilsan lenkin Kirkaslammen kautta ja kiersimme Koverolammen. Emme noudattaneet aivan valkoisella merkittyä luontopolkua vaan kuljimme osan matkaa tietä pitkin Koveron tilalta Kirkaskammen suuntan. Sopivan pituisia retkiä on helppo tehdä laminoidun Seitsemisen kartan kanssa, joita löytyy infotaulujen yhteydessä sijaitsevista postilaatikoista.

Joku oli piirtänyt reittimerkkiin silmät ja suun. Tyttöni mielestä se tarkoitti, että reitti on jo loppusuoralla. Ja niinhän se olikin!
Vinkki hyttystenpuremien välttämiseen: hyttyshattu maksoi Xxl.ssä vain 5 euroa/kpl!
Seitsemisen kartta. Kartasta näkyy mm. telttapaikat ja vesipisteet.

Nukuimme kahdessa teltassa koska meitä oli 5 henkilöä. Tätä retkeä varten ostin keltaisen Haltin absidittoman kupoliteltan, joka maksoi 119 euroa. Siinä on pohjassa 3000 mm.n vesipilari ja päälikaankaassa 2000 mm. Kuumalla kelillä teltassa nukkumisen ehdoton edellytys on irroitettava päälikangas. Teltta on myös helppo koota ja kätevön kokoinen. Siinä mahtuu nukkumaan 3-4 henkilöä. Ainoa miinuspuoli on absidin puute. Retkikamppeet mahtuvat kuitenkin hyvin myös telttaan sisälle.

Leiriydyimme Koverolammen poukamaan.

Koverolammen rannassa sijaitsee laituri, josta hikinen retkeilijä pääsee vilvoittelemaan. Suolampi on kuitenkin erittäin mutapohjainen, joten pohjakosketusta kannattaa välttää. Lapset eivät tälläkertaa käyneet uimassa, mutta olisivat pärjänneet mukana varmasti puhallettavien kellukkeiden turvin.Puhallettavat kellukkeet eivät vie paljon tilaa myöskään rinkassa. Kellukkeita emme kuitenkaan osanneet mukaan varata. Ensi kerralla ollaan viisaampia!

Laituri Koverolammella.

Uimisen lisäksi suolammissa voi kalastaa, ja niistä tulee hyvin kalaa! Mato-ongella kalastus ei vaadi kalastuslupaa. Isompien vonkaleiden varalta haavi kannattaa pitää mukana. Meiltä pääsi haavin puuttuessa noin 12 kilon vonkale karkuun! Miestä kyllä harmitti!

Mato-ongella onkiminen ei vaadi kalastuslupaa.

Tässä vielä muutama vinkki lasten kanssa retkeilyyn:

– Pidä mukana varavirtalähde x 2-3. Meillä on Prismasta otettu aurinkokenno, mutta Suomen oloissa se toimii lähinnä varavirtalähteenä. Pelkästään aurinkokennolla olen onnistunut lataamaan kännykän akkua 25%. Pikkukakkosen voi pelastaa tylsän hetken ilman että kännykän akku kuluu loppuun.

– Kirpparilta saa parilla eurolla pieniä hahmoleluja tms, joille voi rakentaa kodin luonnonmateriaaleista.

– Varaa lapsille mukaan puhallettava uimalelu (myös uimataitoisille).

– Hyttyshattu, pitkähihaiset -ja lahkeiset vaatteet ja hyttyskarkoite on kaiken A ja O! Nuotiosavu karkoittaa hyttyset!

– Pulahda veteen tai vaihda vaatteet ja puhdistaudu kosteuspyyhkeillä aina hyttysten kiusatessa. Hikinen retkeilijä vetää hyttysiä puoleensa.

– Piirrustuspaperi tai värityskirja ei vie paljon tilaa repusta. Pelikortit ovat yhtä hyvä vaihtoehto. Isommat lapset voivat kuvata luontoa älypuhelimillaan. Lapselle kannattaa varata oma pieni reppu. Muutaman päivän reissuun riittää vaihtovaatteet, aluskerrasto, villapaita ja villasukat.

– Kävelylenkkejä voi harjoitella etukäteen ja matkaa pidentää pikku hiljaa. Luonnosta löytyy kaikenlaista tutkittavaa. Jotkut lapset tykkäävät katsella kiikareilla. Lintujen ääniä voi opetella tunnistamaan ennakolta esim. kirjastosta löytyvän materiaalin avulla. Myös suokasvien nimet ja erilaiset puulajit voivat olla kiinnostavaa tutkittavaa.

– Retkeillessä voi opetella puukolla vuolemudta vanhemman valvonnassa. Nuotion rakentaninen ja sytytys ovat niinikään hyviä taitoja, joita vanhemnat voivat opettaa lapsille. Lapsille voi opettaa myös jokamiehenoikeuksia ja yleisiä luonnossa liikkumisen pelisääntöjä luten sitä, että luontoa ei saa vahingoittaa eikä sitä saa roskata.

Jos sinulla on joku takuuvarma retkipaikka, jossa olet käynyt lasten kanssa, niin olisi kiva kuulla siitä. Jätäthän kommentin alle!

Terveisin, One woman

perhe hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *