Mitä on onnellisuus?

Ihminen on tutkinut ja pohtinut onnellisuuden olemusta vuosituhansia. Viime vuosina onnellisuuden tavoittelusta, mielekkään elämän rakentamisesta ja omiin intohimonkohteisiin keskittymisestä on tullut trendikäs elämäntyyli. Verkko pursuaa oppaita, kolumneja, vinkkejä ja vertaistukea. Onnellisuutta voi etsiä myös kurssien ja elämäntaitovalmentajien kautta.

Onnellisuuden tavoittelu on inhimillistä ja meillä on yhä enemmän aikaa miettiä itseämme ja sitä mitä elämältämme haluamme. Niin minäkin olen tehnyt. Vuosien varrella olen lukenut suunnattoman määrän erilaisia kirjoja, inspiroitunut elämänkerroista, poiminut erilaisista artikkeleista ja oppaista parhaita neuvoja, ajatuksia ja ideoita talteen ja pohtinut ja jalostanut niitä omassa mielessäni eteenpäin, pohtija kun olen. Koska elämä on tuonut eteeni välillä vaikeita aikoja ja surua, välillä onnellisuuden läikähdyksiä ja tyytyväisyyttä, olen päässyt testaamaan näitä erilaisia elämäntaitovinkkejä ja filosofioita käytännössä. Elämä heittelee suuntaan jos toiseenkin, ihan niin kuin kaikilla muillakin.

En väitä, että onnellisuus on jotakin minkä voi kutistaa matemaattiseksi kaavioksi tai kymmenen kohdan listaksi, mutta minua ajaa palava ajatus siitä, että onnellisuudessakin on jonkinlainen logiikkansa. On joitakin universaaleja asioita, jotka toistuvasti tekevät meidän onnellisiksi tai onnettomiksi. On asioita, jotka esiintyvät elämässä niin kirjavina kuin ihmisetkin, mutta jotka kaikesta turhasta karsittuna kiteytyvät muutamaan yksinkertaiseen peruspalikkaan.

Näitä rakennuspalikoita etsin, pohdin ja niistä haluan kertoa myös muille. Ehkä sinä oivallat niistä jälleen jotain uutta, joka auttaa eteenpäin silloin kun ajatukset ovat jumissa ja näköala hukassa. Parasta onnellisuuden pohtimisessa on se, että se versoo aina uusia ideoita, kasvaen ja kehittyen koko ajan. 

Kommentit (4)
 1. Hei, tosi hieno blogi-idea! Mulla on ollut vähän sama missio meneillään teini-ikäisestä lähtien; oon opiskellut filosofiaa, etsinyt mulle hyvää tekeviä asioita ympärilleni, harjoitellut kiitollisuuden ja läsnäolon taitoja, laittanut elämäntavat remonttiin, lukenut lehdistä aina kaikki hyvinvointiin ja onnellisuuteen liittyvät jutut ja kahlannut läpi aiheeseen liittyviä kirjoja. Kuulostaa näin yhteen lauseeseen tiivistettynä vähän hysteeriseltä, mutta olen kyllä kieltämättä nykyisin aika onnellinen 🙂

  Mahtava homma, kun aloitit blogin ja jään innolla seuraamaan! Tervetuloa Lilyyn! 🙂

  1. Kiitos, hienoa kuulla että olet löytänyt elämääsi asioita, jotka tuovat sinulle iloa ja tehnyt elämästäsi sellaista, jossa onnellisuus on helppo houkutella esiin! Mielelläni kuulen myös jatkossa millaisia ajatuksia tulevat tekstit herättävät. Olen jo pari vuotta kirjoittanut ylös satunnaisia muistiinpanoja tämän ympäriltä, milloin vihkoon, milloin kännykän muistiin tai kirjan reunaan. Nyt aika tuntui kypsälle jakaa niitä myös eteenpäin.

 2. Ihan huikeita ajatuksia!! 

  Kyllä. Kun ajattelee onnellisia ajatuksia, sekin jo tekee onnelliseksi 🙂 

  Meissähän kaikissa on jo sisäänrakennettuna tuo universaalinen onni. Se pitää, ja on suotavaa saada tulla esiin/esille. Joskus se on vain ollut piilossa, vaikkapa ujouden, pelkäämisen, aristelun alla, taikka vanhojen ismien takana. Ja, joskus siihen löytämiseen tarvitaan sanoja, taikka toisen ihmisen läsnäoloa <3

  1. Kiitos Mia kannustavista sanoistasi! Ja tuo huomio sisäänrakennetusta onnesta on oikein tarkkanäköinen. Onnellisuus kumpuaa pohjimmiltaan vain meistä itsestämme, mutta on asioita, jotka voivat vaikeuttaa sen löytämistä ja tunnistamista. Näitä teemoja pohdin myös tulevissa kirjoituksissani ja mielelläni kuulen myös jatkossa millaisia ajatuksia ne herättävät.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *